Fermierii care își vând produsele din producția proprie, fructe sau legume, vor fi obligați să se înregistreze la Direcțiile Sanitar-Veterinare (DSV). ANSVSA anunță că a fost finalizat și trimis pentru aprobare ordinul care reglementează funcționarea Gospodăriei Țărănești, care furnizează alimente de origine non-animală.
Ce presupune acesta
Potrivit noului ordin, producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară județeană și pentru siguranța alimentelor, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor lor, de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe, se arată în textul noii propuneri legislative.
Gospodăria ţărănească de legume şi fructe este definită în textul ordinului drept: unitatea în care producătorii primari de legume şi fructe îşi obţin din producţia proprie produse prelucrate din legume şi fructe, pe care le comercializează, în cantitate limitată, fără a fi încadraţi într-o formă juridică de organizare.
Cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe, obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, este astfel limitată la maximum 800 kg/an.
Dacă această cantitate este depășită anual, atunci producătorul trebuie să fie constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor.
Cum se pot înregistra micii comercianți la DSV
Pentru notificarea activităților, producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească depun la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București următoarele documente:
a) o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute, conform modelului din Anexa nr. 21 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
b) copie de pe actul de identitate al producătorului primar;
c) documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale;
d) copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, în baza Legii nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare;
e) dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.
Fermierii trebuie să respecte reguli de igienă
Produsele prelucrate din legume și fructe trebuie să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii şi elemente individuale de identificare (numerotarea ambalajelor), condiţiile de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării adecvate a consumatorului, conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.
În locurile publice amenajate, unde sunt expuse la vânzare, în cantitate limitată, produse prelucrate din legume şi fructe, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecție alimentară şi să deţină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
Expunerea spre vânzare, în locurile publice a produselor prelucrate din legume şi fructe obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe se realizează în vitrine sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.
Cei care nu respectă noile prevederi pot fi amendați
În cazul în care, în urma controlului efectuat de către inspectori ANSVSA din cadrul direcţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau în urma sesizării consumatorilor, se constată neîndeplinirea condiţiilor stabilite de legislaţia privind siguranta alimentelor în vigoare, direcţia sanitarveterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti poate dispune sancţionarea contravenţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare si/sau poate interzice activităţile desfasurate.
Cum motivează ANSVSA noile reguli pentru micii producători locali români
„ANSVSA reafirmă angajamentul său de a garanta alimente sigure pentru consumatori, respectând toate normele de siguranță alimentară. Prin promovarea produselor locale, dorim să încurajăm un sistem alimentar mai sănătos și echitabil, care să susțină atât micii producători români, cât și consumatorii.
Simplificarea legislației este o prioritate esențială pentru mine, iar dezvoltarea comunităților locale este crucială pentru construirea unei economii rurale durabile și reziliente. Această inițiativă semnificativă va transforma potențialul agriculturii românești în realitate, oferind alimente de calitate și oportunități de dezvoltare pentru comunitățile locale”, a declarat Dr. Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA, potrivit Serviciului de Comunicare și Logistică Documentară din cadrul instituției.