Nu este ușor să obții un ou perfect fiert. Nu o spunem noi, ci oamenii de știință, care au venit cu soluția. Pentru ca acest aliment complet să își atingă potențialul maxim, este nevoie de mai multe procese. Cercetătorii și-au unit forțele și au venit cu o rețetă nouă despre care spun că îi optimizează gustul și calitatea nutrițională. Însă durează 32 de minute.
Oul bine fiert trebuie să aibă un gălbenuș catifelat și un albuș moale, dar bine gătit. Însă nu este simplu să dobândească aceste calități. Și asta pentru că gălbenușul și albușul au timp diferiți de gătire. Gălbenușul începe să se închege la 65 de grade Celsius, iar albușul la 85 de grade. Cercetătorii și-au propus să vadă cum se poate atinge perfecțiunea.
Joanne Slavin, cercetător în domeniul alimentar, Universitatea din Minnesota: „Este greu și durează ceva timp să gătești oul perfect. Aşa că am considerat că aceasta este adevărata descoperire prezentată în lucrare. Adică gătitul în cicluri al ouălor. Nu poți, știți, să iei oul, să îl pui în cuptorul cu microunde și gata, iată oul perfect gătit.”
Ce avantaje are această nouă rețetă
Noua rețetă implică mai multe tehnici succesive de gătire a oului. Cu alte cuvinte, oamenii de știință spun că nu e de ajuns să punem ouăle la fiert într-un vas cu apă pe aragaz și să le lăsăm acolo.
Emilia Di Lorenzo, Universitatea din Napoli, Federico II: „În mod practic, trebuie să luați oul, să-l puneți în apă clocotită timp de două minute. Apa fierbinte este sigur la 100°C. Apoi, după două minute, luați oul și îl puneți în apă la 30°C, care este aproape de temperatura ambiantă. Îl lăsați acolo încă două minute și apoi repetați procesul până când s-a fiert.”
În total, oul trebuie transferat de la 100 la 30 de grade și invers timp de 32 de minute. Oamenii de știință vin și cu explicații. În cazul unui ou fiert tare - gătit 12 minute la 100 de grade Celsius - toate părțile oului au o temperatură finală de 100 de grade, mult peste cea ideală, în special pentru gălbenuș.
În ceea ce privește oul fiert moale, gătit timp de șase minute la 100 de grade Celsius, autorii studiului spun că gălbenușul este insuficient gătit. Concluzia studiului se bazează pe date clare. Analiza chimică a arătat că gălbenușul ouălor gătite în cicluri conținea mai mulți micronutrienți sănătoși decât al ouălor fierte tari sau moi.