Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciorbe cu 14 aditivi și până la 38,8 g de sare servite în restaurante sau comandate online. Cât de nocivă poate fi o simplă ciorbă de fasole

Nici ciorba nu a mai rămas o alternativă pentru o masă sănătoasă ca la mama acasă. Un studiu realizat de InfoCons dezvăluie că multe ciorbe din restaurante sau comandate online pot conține peste 14 aditivi alimentari, cantități ridicate de sare sau chiar zahăr.

Nelipsite din meniurile românilor, ciorbele pot varia foarte mult în funcție de ingredientele adăugate. Studiul InfoCons a analizat 270 de preparate, printre care:

  • Ciorbă de văcuță (34 preparate)
  • Ciorbă de fasole cu afumătură (27 preparate)
  • Ciorbă de pui a la grec (34 preparate)
  • Ciorbă de legume (47 preparate)
  • Ciorbă de burtă (65 preparate)
  • Ciorbă de perișoare (63 preparate)

Gramajul pe porție variază între 100 și 500 de grame, iar detaliile despre aditivi, sare și zahăr sunt cel puțin alarmante.

Aditivi alimentari. Cât de mult este prea mult?

Ciorbele pot conține între 0 și 14 aditivi alimentari.

  • Ciorbă de fasole cu afumătură: Minim 1, Mediu 7, Maxim 14
  • Ciorbă de burtă: Minim 0, Mediu 5, Maxim 14
  • Ciorbă de perișoare: Minim 0, Mediu 3, Maxim 14
  • Ciorbă de pui a la grec: Minim 0, Mediu 2, Maxim 12
  • Ciorbă de văcuță: Minim 0, Mediu 4, Maxim 11
  • Ciorbă de legume: Minim 0, Mediu 2, Maxim 9

Topul aditivilor regăsiți în ciorbe

Printre cei mai frecvenți aditivi descoperiți se numără:  E536 ferocianura de potasiu, E621 monoglutamat de sodiu, E631 inozinat disodic , E631 inozinat disodic, E627 guanilat disodic .

Pe locul 2 se regăsesc: E415 guma xantan, E220 dioxid de sulf, E300 acid ascorbic

Pe locul 3 se regăsesc: E100 curcuma, E330 acid citric, E1422 amidon modificat

Pe locul 4 se regăsesc: E392 extract de rozmarin, E626 extract de drojdie, E452 polifosfati, E150a caramel

Pe locul 5 se regăsesc: E160c extract de ardei roșu, E270 acid lactic , E250 nitrit de sodiu, E262 acetati de sodiu, E327 lactat de calciu, E325 lactat de sodiu, E322 lecitine, E466 carboxil metil celuloza de sodiu, E407 caragenan, E451 trifosfati, E471 monogliceride, E412 guma guar, E410 guma de carruba, E635 ribonucleotide disodice

Pe ultimul loc se regăsesc: E260 acid acetic, E450 difosfati, E200 acid sorbic, E282 propionat de calciu, E223 metabisulfit de sodiu, E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu, E326 lactat de potasiu , E331 citrati de sodiu, E329 extract de rozmarin, E336 tartrat de potasiu, E508 clorura de potasiu, E535 ferocianura de sodiu, E634 ribonucleotide disodice, E954 zaharina;

Cantitatea de sare, o problemă reală

Nivelurile de sare în ciorbe pot depăși limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). OMS recomandă maximum 5 grame de sare pe zi, în timp ce 500 g de ciorbă pot ajunge până la 38,8 g sare.

  • Ciorbă de legume: Minim 0,04 g și Maxim 7,76 g/100 g
  • Ciorbă de perișoare: Minim 0,07 g și Maxim 5,81 g/100 g
  • Ciorbă de burtă: Minim 0,1 g și Maxim 5,54 g/100 g
  • Ciorbă de fasole cu afumătură: Minim 0,59 g și Maxim 3,44 g/100 g
  • Ciorbă de văcuță: Minim 0,02 g și Maxim 3,38 g/100 g
  • Ciorbă de pui a la grec: Minim 0,02 g și Maxim 1,23 g/100 g

Ce cantitate de zahăr se află în ciorbe 

Unele ciorbe conțin zahăr, iar cantitatea variază între 0,33 g și 6,49 g/100 g. O porție de 500 g poate ajunge până la 32,45 g zahăr. 

  • Ciorbă de perișoare: Minim 0,35 g și Maxim 6,49 g/100 g
  • Ciorbă de fasole cu afumătură: Minim 0,89 g și Maxim 4,66 g/100 g
  • Ciorbă de văcuță: Minim 0,78 g și Maxim 4,42 g/100 g
  • Ciorbă de legume: Minim 0,66 g și Maxim 3,47 g/100 g
  • Ciorbă de pui a la grec: Minim 0,33 g și Maxim 3,19 g/100 g
  • Ciorbă de burtă: Minim 0,45 g și Maxim 2,96 g/100 g

Organizația Mondială a Sănătății recomandă înjumătățirea cantității de zahăr din dieta zilnică, astfel încât aportul de zahăr să reprezinte sub 10% din totalul caloriilor consumate zilnic, idealul fiind de 5%. Aceasta măsură ar putea preveni milioane de decese asociate bolilor cronice precum diabetul și afecțiunile cardiovasculare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE