GHIDUL ALEGĂTORULUI
Prezidențiale 2025. Diaspora va avea tot trei zile de vot, însă nu va mai putea vota după închiderea urnelor în România
Guvernul aprobă astăzi calendarul alegerilor prezidețiale 2025, care vor fi organizate pe 4 mai - primul tur și 18 mai - al doilea tur. Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, însă în ultima zi, duminică, ei nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România.
Cum arată lista posibililor candidați la alegerile prezidențiale 2025
Potrivit calendarului electoral, până la finalul lunii martie ar trebui să știm ce candidați se vor regăsi pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale. Cum arată lista posibililor candidați la alegerile prezidențiale 2025.
ALEGERI 2025
UPDATE Prezența la vot în București la alegerile locale și europarlamentare, la închiderea urnelor
Prezența la vot în București, la alegerile din 9 iunie: La ora 22, prezența la vot la alegerile locale din municipiul București a fost de 41,3%. La ora 22, prezența la vot la alegerile europarlamentare din municipiul București a fost de 44,3%.
Analiză: Unde se îndreaptă voturile la alegerile europarlamentare din 2024 și de ce și-au schimbat alegătorii preferințele
Alegătorii din 21 de state membre ale UE, inclusiv Franța și Germania, au votat duminică în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, care se așteaptă ca blocul comunitar să se deplaseze spre ”dreapta” și să sporească numărul naționaliștilor eurosceptici.
UPDATE Alegeri europarlamentare 2024. Germania și Austria: Exit poll-urile indică o creștere a extremei drepte/ Înfrângere pentru Macron în Franța
Extrema-dreaptă se află pe locul 2 în Germania și pe primul loc în Austria, conform primelor estimări pentru Alegerile europarlamentare 2024. Au venit și primele date din Bulgaria, Olanda, Grecia, Croația și Malta.
Vot de departe pentru România. Românii din Marea Britanie au votat cu gândul la tinerii care pleacă din țară
În afara granițelor trăiesc și muncesc aproape cinci milioane de români care speră în continuare pentru România. Cu inima rămasă încă la mii de kilometri distanță de locul unde rațiunea le-a spus că le este mai bine, conaționalii noștri din diaspora, au mers la vot.
Unde votezi pe 9 iunie. Cum afli la ce secție de votare ești arondat pentru alegerile locale și europarlamentare
Românii sunt chemați la urne, duminică, 9 iunie, pentru a vota la alegerile europarlamentare și locale. În România sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, arondate alegătorilor în funcție de domiciliu și adresa de reședință.
EXIT-POLL. Ce reprezintă aceste sondaje, cine le face și când se publică rezultatele
În ultimele zile, dar mai ales duminică, în ziua alegerilor, auzim tot mai des discuții despre exit-polluri. Ce sunt de fapt acestea, cine le realizează și ce drepturi trebuie să ne respecte operatorii de exit-polluri?
Corespondență de la Bruxelles: Astăzi, belgienii merg la urne pentru trei tipuri de alegeri. Tinerii de 16 și 17 ani votează pentru prima dată
La alegerile de astăzi, în Belgia va merge la urne o nouă categorie de vârstă. Este vorba de tinerii de 16 și 17 ani. Reducerea restricțiilor de vârstă adaugă în jur de 270.000 de tineri din Belgia la numărul total de votanți.
GHID Europarlamentare 2024. Cum vor vota românii din străinătate. Actele necesare și unde sunt secțiile de votare
Alegătorii români din afara țării sunt așteptați și ei să voteze la alegerile europarlamentare 2024. MAE a publicat un ghid care conține toate informațiile necesare: actele necesare pentru vot și lista secțiilor de votare organizate în străinătate.
Infracțiuni electorale, nereguli sau comportamente suspecte. Ce trebuie să faci dacă le observi în ziua votării
Lista infracțiunilor electorale și ce trebuie să facă cei care le sesizează în timpul votării. E important să știm ce avem de făcut în cazul în care observăm infracțiuni electorale, nereguli sau comportamente suspecte.
Cum pui corect ștampila pe buletinul de vot. În ce situații se anulează votul
Pe 9 iunie, românii votează pentru alegerile europarlamentare și cele locale. Astfel, vom alege europarlamentarii care să ne reprezinte în viitorul executiv european și, în același timp, vom vota și pentru primari și consilii locale.
Ce se întâmplă cu persoanele care continuă acţiunile de campanie electorală. Peste 1.200 de incidente sau fapte ilegale, într-o lună de campanie, potrivit MAI
1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, cu o medie de aproximativ 43 evenimente pe zi, au fost semnalate încă de la începutul campaniei electorale, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
Când își încep primarii și consilierii locali mandatele, după alegerile din 9 iunie
Alegerile locale, în 2024, au loc mai devreme de patru ani de la precedentul scrutin, care a fost pe 27 septembrie 2020. În acest context, a apărut și întrebarea ”când își încep primarii și consilierii locali mandatele, după alegerile din 9 iunie”?
Dezbatere electorală. Următorii lideri UE vor decide cum se va apăra Europa
Securitatea în Uniunea Europeană este una dintre temele care domină dezbaterile între politicienii care candidează la alegerile europarlamentare de duminică, 9 iunie, în contextul în care războiul din Ucraina se poartă la granițele UE de aproape doi ani și jumătate
Pe lângă europarlamentare, slovenii vor vota și trei referendumuri: legalizarea canabisului, eutanasia și restructurarea parlamentului
Prezența la vot în Slovenia a fost printre cele mai scăzute din UE în 2019. În acest an, sondajele indică faptul că ar putea fi mai mare, de până la 40 %.
Cursa pentru înverzirea Bucureștiului. Ce soluții au candidații pentru extinderea spațiilor verzi din oraș
Trei candidați la Primăria Capitalei și-au prezentat soluțiile pentru extinderea spațiilor verzi din București. Nicușor Dan, Gabriela Firea și Sebastian Burduja au răspuns, într-un interviu realizat de comunități de mediu, la 10 întrebări ale societății civile despre 10 teme de mediu.
Retrospectiva campaniei electorale: șobolani, vaci și cai putere. Momente memorabile ale candidaților la primării
Cu șobolanul în mână, cu vaca la păscut în centrul Bucureștiului, cu lansări muzicale și curse de motocicletă. Cam așa s-a desfășurat luna de campanie electorală pentru alegerile locale de duminică, 9 iunie.
Dezinformarea și manipularea, în contextul Alegerilor europarlamentare 2024: informații false și înșelătoare, canale mass-media clonate, descurajarea votului
Corespondență de la Bruxelles. Toate instituțiile Uniunii Europene au un rol important în tot ceea ce înseamnă protejarea alegerilor europene care se desfășoară în aceste zile în cele 27 de state membre UE.