ALEGERI PARLAMENTARE
Cum și când se poate modifica programul școlilor de alegeri. Aproape 19.000 de secții de votare în țară
Școlile nu se vor închide în zilele de vineri și luni, înainte și după alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu toate acestea, în situații excepționale, programul școlilor se poate modifica a doua zi după vot.
Un sfert dintre parlamentari, fără noi mandate în noul legislativ. Peste o sută de deputați și senatori vor fi eliminați sau mutați pe locuri neeligibile
În cursa pentru cele 466 mandate de parlamentari au intrat peste 10.000 de persoane. Printre noii aleși nu se vor mai regăsi însă cel puțin un sfert dintre actualii deputați și senatori.
Calendar alegeri România 2024. Pe ce dată au loc alegerile prezidențiale și parlamentare și referendumul din București
Datele alegerilor prezidențiale și parlamentare au fost stabilite pentru finalul acestui an. În luna iunie, alegătorii români au fost chemați la urne pentru alegerile locale și europarlamentare.
Ce face Parlamentul României și ce beneficii are un parlamentar
Noii parlamentari ai României vor fi aleși prin vot pe 1 decembrie, când sunt organizate alegerile parlamentare, într-un singur tur. Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român. Este unica autoritate legiuitoare a ţării. Ce înseamnă asta: propune și adoptă legi.
Pîrvulescu: Alegerile parlamentare vor premia partidele ai căror lideri vor intra în turul al doilea
Analistul politic Cristian Pîrvulescu crede că este foarte probabil ca prezenţa la vot la alegerile legislative să fie destul de mare și asta datorită plasării scrutinului parlamentar între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale.
Alegeri parlamentare 2024. Sondaj INSCOP: PSD și AUR, pe primele locuri în clasamentul intenției de vot. Ce alte partide intră în top 5
PSD conduce în clasamentul intenției de vot pentru alegerile parlamentare, urmat de AUR, conform sondajului INSCOP Research realizat în perioada 7-12 noiembrie 2024.
Parlamentul, între meritocrație și dinastie. Gradul de rudenie și numele de familie, criterii pe listele tuturor partidelor parlamentare
Simbolul democrației și voinței imperative a votului la urne, Parlamentul României are, la o privire mai atentă, și trăsături dinastice. Fii, soți, gineri, fini sau nași găsim în toate partidele.
Diaspora a votat la prezidențiale și parlamentare, prin corespondență. Primele buletine au ajuns în România
Poşta Română a anunţat, sâmbătă, recepţionarea primelor voturi prin corespondenţă trimise de către cetăţenii români din diaspora pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024.
Trei săptămâni până la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Câți dintre candidați s-au mutat de la un partid la altul?
Ne mai despart 3 săptămâni de alegerile parlamentare din 1 decembrie. Câți dintre candidați se află la primul lor scrutin și câți sunt la a doua sau chiar la a treia candidatură? Câți dintre ei s-au mutat de la un partid la altul?
GHID Alegeri parlamentare România 2024: dată, candidați și cum este ales Parlamentul României
Românii sunt chemați la urne, pe 1 decembrie 2024, de ziua Națională a României, pentru a alege noul parlament. Alegerile parlamentare 2024 sunt organizate într-un singur tur, între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale 2024 (24 noiembrie și 8 decembrie).
USR și-a lansat programul de guvernare. Elena Lasconi: România merită mai mult decât bani furaţi cu portbagajul
USR și-a lansat duminică programul de guvernare, eveniment la care Elena Lasconi a fost întâmpinată cu entuziasm, schimbând strângeri de mână și îmbrățișări cu colegii de partid, inclusiv cu fostul lider Dan Barna.
PNL și-a lansat programul de guvernare. Liberalii promit menținerea cotei unice și majorarea salariului mediu net la 7.000 de lei
Partidul Național Liberal și-a lansat, la Sinaia, propunerea de program de guvernare. Președintele Partidului Național Liberal Nicolae Ciucă vrea coalizarea tuturor partidelor de dreapta în jurul PNL, în opoziție cu „binomul PSD-AUR”.
Calcule politice pentru guvernare după alegeri. PNL ar intra în opoziție pentru a evita o alianță cu PSD
Și intrarea în opoziție este o opțiune pentru liberali, pentru a evita intrarea într-o alianță cu PSD. Este mesajul transmis de vicepreședintele Robert Sighiartău, după lansarea programului de guvernare al PNL.
A început campania electorală pentru alegerile parlamentare. Reguli stricte și interdicții pentru candidați
Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început vineri, 1 noiembrie. Încă de la miezul nopții, partidele sunt obligate să renunțe la toate bannerele mari prin care își promovează candidații.
Rezultatul alegerilor parlamentare din Georgia, nerecunoscut de președinte. Partidul „Visul Georgian” a obținut 54.8% din voturi, iar Opoziția acuză fraude
Președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, nu recunoaște rezultatul alegerilor parlamentare. Ea susține că țara a căzut victimă a unei operațiuni speciale a Rusiei și îndeamnă oamenii să iasă în această seară în stradă.
Alegeri prezidențiale 2024. Când începe oficial campania electorală. Candidații trebuie să repecte reguli stricte de promovare
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an începe vineri, la ora 00:00, şi se va încheia pe data de 23 noiembrie, la ora 7:00.
Alegeri Parlamentare 2024. Sondaj INSCOP: PSD pe primul loc în intenția de vot cu 30,2%, urmat de AUR cu 21,4% și PNL cu 13,2%
PSD se află pe primul loc în intenţia de vot pentru alegerile parlamentare cu 30,2%, urmat de AUR cu 21,4%, PNL cu 13,2% şi USR cu 12,7%, conform unui sondaj de opinie INSCOP, realizat în perioada 11 - 18 octombrie.
Alegeri parlamentare 2024. Cine sunt candidați eligibili pentru noul Parlament al României
A expirat termenul până la care partidele puteau depune liste pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 1 decembrie. Pe liste se regăsesc rude, parlamentari cu vechime sau nume noi, actori, foști jurnaliști sau politicieni cercetați de DNA.
Alegerile care schimbă istoria Europei. Cum pot influența rezultatele alegerilor soarta războiului din Ucraina
Alegerile sunt programate să aibă loc în patru națiuni est-europene la sfârșitul anului 2024, care pot afecta peisajul geopolitic local și, odată cu aceasta, viitorul Ucrainei.