Retragerea unui candidat din cursa pentru alegerile prezidențiale 2025 în timpul campaniei electorale nu are implicații juridice și nu va duce la modificarea buletinelor de vot. Aceste precizări sunt prevăzute în Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2025 începe pe data de 4 aprilie, la ora 7:00, și se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00.
Biroul Electoral Central a validat pe 17 martie candidaturile la alegerile electorale 2025. Cel târziu la data de 19 martie, candidații aveau dreptul de a renunța la candidatură astfel încât numele lor să nu mai apară pe buletinul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, din 4 mai 2025.
Acest lucru s-a întâmplat în cazul președintei POT, Anamaria Gavrilă. Validată de BEC pentru alegeri, ea a anunțat pe 19 martie că se retrage din cursa prezidențială, în favoarea lui George Simion.
Ce se întâmplă dacă un candidat se retrage în timpul campaniei electorale
După data de 19 martie 2025, dacă un candidat declară public că vrea să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale, aceste declarații nu vor duce la eliminarea candidatului și retragerea numelui acestuia de pe buletinul de vot.
„Ulterior acestei date, indiferent de declarațiile publice ale persoanelor ale căror candidaturi au rămas definitive, în procesele-verbale întocmite pentru consemnarea rezultatelor votării (tipărite cu prenumele și numele candidaților în ordinea rezultată din tragerea la sorți a înscrierii acestora pe buletinele de vot), se vor consemna voturile obținute de către fiecare candidat astfel cum reies din operațiunile de numărare a buletinelor de vot, chiar dacă unul dintre acești candidați a anunțat public retragerea din cursa electorală sau intenția de a transfera voturile sale către un alt candidat”, se arată în ghid.
De asemenea, în cazul în care un candidat anunță că se retrage și îndeamnă alegătorii să voteze cu un alt candidat, acest lucru nu înseamnă că voturile pentru candidatul retras se vor consemna în dreptul celui de-al doilea candidat.
„Anunțul în spațiul public privind transferul voturilor către un alt candidat nu atrage consemnarea voturilor valabil exprimate primite de către respectivul candidat ca fiind voturi valabil exprimate pentru candidatul către care a afirmat că trebuie transferate voturile. Consemnarea eronată a voturilor valabil exprimate de către membrii birourilor electorale poate atrage răspunderea penală'', se mai menționează în ghidul AEP.
- Sondaj CURS pentru alegerile prezidențiale 2025: George Simion, pe primul loc, după definitivarea listelor. Diferențe față de sondajul din 17 martie
- Sondaj Avangarde pentru alegerile prezidențiale 2025. George Simion pe primul loc. Luptă strânsă pentru locul al doilea
- Sondaj Verifield pentru alegerile prezidențiale 2025. Victor Ponta, pe locul 2, în fața lui Nicușor Dan și a lui Crin Antonescu
Retragerea lui Ludovic Orban, cu câteva zile înainte de primul tur al scrutinului din noiembrie 2024
Relevant pentru această situație este cazul candidatului Forța Dreptei la alegerile prezidențiale din 2024, Ludovic Orban. El a anunțat, pe 18 noiembrie 2024, cu câteva zile înaintea primului tur, că se retrage din cursă electorală. În același timp, el a îndemnat alegătorii să o voteze pe Elena Lasconi, candidata USR.
„Astăzi împreună cu colegii mei am luat o decizie necesară și indispensabilă pentru sănătatea democrației din România. Am luat decizia să continuăm campania pentru prezidențiale, dar această campanie va fi pentru susținerea candidatului Elena Lasconi.
Am intrat cu încredere și speranță în această competiție, susținut de oameni de suflet. Pe de altă parte, sunt un om realist care știe exact situația politică și știe când să facă un pas în lateral sau înapoi. Consider că e fundamental să mă retrag din competiția pentru alegerile prezidențiale și să o susțin pe Elena Lasconi pentru că România are nevoie de un început proaspăt”, a fost anunțul pe care Ludovic Orban l-a făcut în timpul dezbaterii electorale de la Digi 24.
Pentru că anunțul a fost făcut după expirarea termenului legal de retragere a candidaturii, numele lui Ludovic Orban a rămas pe buletinele de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Mai mult decât atât, toate voturile pentru el au fost consemnate în procesele verbale în dreptul său și nu au fost transferate către Elena Lasconi.
În primul tur al alegerilor prezidențiale 2024, Ludovic Orban a obținut 20.089 voturi (0,21%).
Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale 2025
Ghidul AEP mai precizează că, pentru a preveni dezinformarea electoratului este relevantă cunoașterea listei finale a candidaților la alegerile prezidențiale 2025.
11 candidați vot participa în primul tur al alegerilor din 4 mai 2025.
BEC a stabilit, pe 22 martie, și ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2025:
- George Simion (AUR)
- Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
- Elena Lasconi (USR)
- Cristian Terheș (PNCR)
- Lavinia Șandru (PUSL)
- Victor Ponta (independent)
- Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
- John-Ion Banu (independent)
- Daniel Funeriu (independent)
- Nicușor Dan (independent)