Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Data alegerilor prezidențiale, încă incertă. Joi va avea loc ședința coaliției pe tema calendarului

Este săptămâna decisivă în privința datei alegerilor prezidențiale. Liderii partidelor au fost invitați să discute cu premierul Marcel Ciolacu despre organizarea scrutinelor.

02/07/2024 , 15:48

Ședință a coaliției joi pe tema alegerilor prezidențiale

Premierul Marcel Ciolacu, alături de cei doi viceprim-miniştri, Marian Neacşu şi Cătălin Predoiu, va prezenta joi, în coaliţia de guvernare, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral.

Ciolacu afirmă că "toate forţele politice vor o soluţionare rapidă a calendarului electoral".

În cadrul şedinţei de joi, Marcel Ciolacu va cere partenerilor de coaliţie să dea curs solicitării exprimate de toţi participanţii la discuţiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral "să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiţia electorală să se desfăşoare în condiţii predictibile şi echitabile pentru toţi candidaţii".

S-a ajuns în această situație după ce înțelegerea dintre PSD și PNL pe tema prezidențialelor a picat, iar data scrutinului a rămas în aer.

Potrivit unor surse politice, marii absenți sunt cei din PNL care au decis să nu participe la consultări. Au convocat astăzi toți colegii din teritoriu pentru a decide strategia pe care o vor urma.

02/07/2024 , 07:23

Ciolacu continuă consultările pe tema datei alegerilor prezidențiale

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte PSD, continuă marţi dimineaţa consultările cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Şeful Executivului a anunţat încă de vinerea trecută că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale, argumentând că "ţopăiala" pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

01/07/2024 , 15:12

Nicolae Ciucă: ”Alegerile prezidențiale să fie organizate la termen”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că toți membrii Biroului Permanent Național al PNL au decis în unanimitate organizarea alegerilor prezidențiale la termen. ”Aceste discuții din BPN au loc după campanii de racolare a propriilor primari care au avut loc înainte de locale.”, a spus Ciucă.

01/07/2024 , 12:05

USR: Noi am fost fermi, am spus respectarea legii şi alegeri la termen

Delegaţia USR a reafirmat, la discuţiile de la Guvern cu privire la calendarul alegerilor, că doreşte respectarea legii şi alegeri la termen, a declarat luni preşedintele formaţiunii, Elena Lasconi, la finalul consultărilor de la Palatul Victoria.

"Acest dialog cred că nu-şi avea rostul, dacă se înţelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democraţia. O să vedem dacă doar s-a mimat o consultare (...). Noi am fost fermi, la fel ca în declaraţiile de dinainte - am spus respectarea legii şi alegeri la termen", a declarat Lasconi la Guvern.

Potrivit liderului USR, discuţiile se concentrează pe alegeri, în timp ce problemele românilor sunt altele.

"Mi se pare absolut incredibil ca de astăzi se scumpesc iar toate şi creşte şi preţul la motorină şi la benzină", a spus Lasconi.

01/07/2024 , 12:05

AUR vrea alegerile prezidențiale la timp

George Simion a declarat că AUR este pregătit pentru a avea alegerile prezidențiale la timp. Acesta acuză premierul că face promisiuni pe care nu le respectă.

”A fost păcălit să facă alegeri în iunie comasate. E ursul păcălit de vulpe Mi-a amintit premierul Ciolacu de personajul Lică Sămădău. Pare cumva că e cerut capul lui Moțoc și e capul lui Ciolacu. Au trecut o lege prin parlament, a anunțat premierul 15 septembrie. Pot înțelege că premierul e mincinos? Pot”, a spus Simion.

Știrea inițială: Guvernul va organiza consultări luni și marți cu partidele politice pentru a discuta calendarul electoral privind alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an.

"Pentru a stabili calendarul electoral al alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024, luni, 1 iulie, vor avea loc consultări la Palatul Victoria cu partidele politice, conform următorului program: la ora 10:00 - USR, la ora 11:00 - AUR, la ora 14:00 - UDMR, la ora 15:00 - SOS, la ora 16:00 - Grupul Minorităților Naționale și la ora 17:00 - PUSL. De asemenea, marți, 2 iulie, discuțiile vor continua cu reprezentanții altor formațiuni politice", se menționează într-un comunicat transmis de Guvern.

La consultări vor participa din partea Guvernului premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu și vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri că va invita liderii partidelor politice la discuții privind calendarul alegerilor prezidențiale, explicând că incertitudinea pe această temă afectează încrederea între parteneri și trebuie eliminată.

Acesta spun că "ţopăiala" pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

"Mă bucur că, până acum, actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice, nici măcar în campania electorală care tocmai s-a încheiat, pentru că am înţeles cu toţii că acest guvern nu este al coaliţiei sau al vreunui partid politic, este Guvernul României. Toţi cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriaşă de a asigura stabilitatea acestei ţări, iar acest lucru înseamnă inclusiv să îţi respecţi angajamentul.

Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfăşurarea alegerilor, este vorba de încredere. Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri şi, din punctul meu de vedere, trebuie să înceteze", a declarat premierul, vineri dimineaţa, în debutul şedinţei de Guvern.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE