Românii încă nu știu când ar putea merge la urne pentru a alege noul președinte al țării. Mandatul lui Klaus Iohannis expiră pe 21 decembrie, iar actualul șef al statului nu mai are dreptul la un nou mandat. Data alegerilor a rămas în aer după ce PSD și PNL nu au mai respectat calendarul anunțat la începutul anului. Calculele sunt simple. Social-democrații vor să profite de scorul bun de la alegerile din 9 iunie, așa că ar fi avantajați dacă prezidențialele ar avea loc cât mai repede, adică în septembrie, după cum conveniseră cu partenerii de guvernare. Însă, liberalii se tem că Nicolae Ciucă ar putea rata intrarea în turul doi, așa că susțin varianta ca prezidențialele să aibă loc în noiembrie.
Data alegerilor prezidențiale, încă în aer
Marcel Ciolacu, premierul României: „În cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale. Primele date sunt trei variante, nu este foarte greu, 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep școlile, și să nu încurcăm desfășurarea activității copiilor, 8-22 ar fi cea mai potrivită și data de 8 decembrie pentru alegerile generale”.
În februarie, PSD și PNL au bătut în cuie un calendar electoral pentru tot anul 2024. Numai că lucrurile s-au schimbat între timp, după ce fiecare partid și-a făcut calculele proprii pentru alegerile prezidențiale. În urmă cu o lună, liberalii au început să trimită semnale cu privire la modificarea calendarului. Așa au apărut primele scântei în Coaliție.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Am vorbit un lucru foarte clar. Ne-am asumat acel lucru. Dacă vrem să mergem cu şmecherie, şmecheria se opreşte la poarta Palatului Victoria. Guvernul României reprezintă altceva decât şmecheriile şi interesele și calculele electorale ale unora”.
Nicolae Ciucă: „Când vine vorba de decizii luate la acest nivel, nu cred că trebuie să vorbim de şmecherii. Cetățenii români nu se mai lasă induși în eroare de astfel de abordări. Ca atare, este o chestiune foarte serioasă, nu este vorba despre nicio şmecherie”.
Ulterior, premierul Ciolacu a cerut să fie întocmită Hotărârea de Guvern necesară pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie.
Marcel Ciolacu: „În urma deciziilor luate în coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul Hotărârii de Guvern privind alegerile prezidențiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfășura primul tur”.
Numai că PNL i-a cerut ministrului Predoiu să nu semneze acest document și astfel a apărut un blocaj la nivelul Guvernului.
Marcel Ciolacu: „Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfăşurarea alegerilor, este vorba de încredere. Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri şi, din punctul meu de vedere, trebuie să înceteze”.
Nicolae Ciucă: „În unanimitate, toți membrii Biroului Politic Național au fost de acord ca în continuare să susținem desfășurarea alegerilor prezidențiale la termen. Campania să nu se desfășoare în luna iulie sau august, când știm cu toții că este o perioadă de vacanță”.
Acum, va urma o nouă ședință a Coaliției de Guvernare, în care ar trebui stabilită definitiv data alegerilor prezidențiale.