GHIDUL ALEGĂTORULUI
Prezidențiale 2025. Diaspora va avea tot trei zile de vot, însă nu va mai putea vota după închiderea urnelor în România
Guvernul aprobă astăzi calendarul alegerilor prezidețiale 2025, care vor fi organizate pe 4 mai - primul tur și 18 mai - al doilea tur. Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, însă în ultima zi, duminică, ei nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România.
Cum arată lista posibililor candidați la alegerile prezidențiale 2025
Potrivit calendarului electoral, până la finalul lunii martie ar trebui să știm ce candidați se vor regăsi pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale. Cum arată lista posibililor candidați la alegerile prezidențiale 2025.
ALEGERI 2025
EXCLUSIV. Siguranța cetățeanului în București. Nicușor Dan: Vrem o creștere cam cu 60% a efectivelor de polițiști
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, afirmă că Bucureștiul se situează printre orașele europene mai sigure, cu toate că instituțiile responsabile de siguranță împart responsabilitatea între Poliția Națională, Poliția Locală a PMB și Poliția Locală a sectoarelor.
#TheCube. Votul pentru tinerii de 16 ani, doar ca proiect în România. În Belgia, e obligatoriu. Care e situația din țările europene și unde greșesc politicienii
Sunt tot mai multe țări care au dat drept de vot de la 16 ani. Nu însă și România, unde politicienii încă nu s-au ocupat de un proiect depus în urmă cu mai bine de doi ani.
Europarlamentare 2024. Cum se votează în România vs celelalte state UE: vârsta legală de vot și pragul electoral în fiecare țară
În perioada 6-9 iunie, țările din cetățenii din Uniunea Europeană cu drept de vot vor alege cei 720 de reprezentanți ai Parlamentului European, pentru următorii cinci ani.
George Simion contestă interdicția din Republica Moldova: Nu o consider țară, ci stat. Avem două state românești pe malurile Prutului
George Simion a declarat că este interzis în Ucraina din cauza participării la o comemorare a unui masacru efectuat de sovietici în Lunca în 2021, unde a afirmat că autoritățile de la Kiev să își asume ce a fost atunci, având din vedere că erau parte a Uniunii Sovietice.
Ce este și cum funcționează Parlamentul European
Parlamentul European este organismul cu puteri legislative al Uniunii Europene. O dată la cinci ani, membrii sunt aleși direct de cetățenii UE cu drept de vot. Anul acesta, alegerile europarlamentare vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024.
Ghid anti-dezinformare pentru alegerile din 2024. Recomandările AEP pentru a combate informațiile fake news
Să verificați domeniul de internet al site-urilor pe care le folosiți, să intrați pe platforme specializate pentru a identifica imaginile sau clipurile false. Și mare atennție și la cum sunt scrise textele în campania electorală. Sunt doar câteva dintre sfaturile Autorității Electorale Permanente.
Care va fi ordinea candidaților pe buletinele de vot pentru Primăria Capitalei și primăriile de sector
55 de bucureșteni își doresc să devină, fie primari generali în capitală, fie primari de sector. Pe buletinele de vot veți găsi și șase independenți. Nu lipsesc nici partide mai puțin cunoscute.
Ce este Uniunea Europeană și câte țări fac parte din UE. Istoria și momentele cheie
Uniunea Europeană este o uniune economică și politică alcătuită în prezent din 27 de țări europene. Ideea creării Uniunii Europene a apărut după ce Europa s-a confruntat cu două mari războaie. Țările din Europa au realizat atunci că este mai bine să lucreze împreună și să își unească forțele.
Gabriela Firea îl depășește pe Nicușor Dan în ultimul sondaj pentru Primăria București. Un candidat PSD e lider și la Sectorul 1
Este primul sondaj în care Gabriela Firea este peste Nicușor Dan în sondaje. Trebuie precizat că acest sondaj a fost făcut doar în Sectorul 1, iar eșantionul a fost de 1.150 de persoane.
Ce câștigă și ce pierd liderii politicii după "ordonanța traseismului politic". Situația la zi a primarilor care au "migrat"
400 de primari din cei peste 3.000 existenți la nivel național și-au părăsit, în ultimele două luni, partidele de proveniență și au "migrat" pentru a candida pe listele altor formațiuni politice.
Câte secții de votare vor fi disponibile pentru românii din diaspora la alegerile europarlamentare. Cele mai multe dispuse în Italia și Spania
Ministerul Afacerilor Externe organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare din 9 iunie.
Cum arată buletinele de vot pentru Primăria Capitalei şi Consiliul general al Municipiului București. Ordinea candidaților a fost stabilită
Biroul electoral de circumscripţie al Municipiului Bucureşti a stabilit, vineri, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere pe buletinele de vot a candidaţilor la funcţiile de primar general şi consilieri generali, pentru alegerile din 9 iunie.
Campanie cu restricții, dar nu și în social media. Ce reguli trebuie să respecte candidații la alegerile locale și europarlamentare
Debut anost de campanie electorală pentru cele două tururi de scrutin comasate în data de 9 iunie, după ce mai toate partidele au furat startul în precampanie, postând peste tot bannere gigantice și lansând propriii candidați.
Alegeri 2024. Campanie electorală fără reguli. În „pre-campanie”, partidele se întrec în afișe și corturi de strâns semnături
Politicienii au furat startul campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare cu cel puțin o lună înainte de începerea ei oficială. În Capitală și în teritoriu, au fost instalate panouri publicitare și organizate evenimente cu iz electoral.
Sondaj: Extrema dreaptă, pe primul loc în Franța. Victoria va influența alianțele forțelor pro-europene în Parlamentul European
Extrema dreaptă din Franța conduce detașat în intențiile de vot, în perspectiva alegerilor europene care vor avea loc în iunie, arată un sondaj realizat la comanda Euronews.
Ce se află în spatele mesajelor de Paște ale politicienilor, în prag de campanie electorală. Specialist: ”Folosesc paginile de social media ca pe niște jurnale”
Mai sunt doar câteva săptămâni până la alegerile locale și europarlamentare. Și tocmai de aceea, politicienii nu-și permit să piardă nicio zi în care să nu încerce să câștige simpatia electoratului. Chiar dacă sunt sărbătorile, candiadații și șefii de partide sunt activi pe rețelele sociale.
Promisiuni pentru București. Tunel subteran ca în Boston și interzicerea paradei LGBTQ+, cele mai recente
”Tunel ca în Boston” și ”Parada gay interzisă în București” sunt cele mai recente promisiuni făcute de candidații la Primăria Capitalei. Cel mai des întâlnite rămân însă rezolvarea problemelor din trafic și a furnizării apei calde și căldurii.
Șefi de Consilii Județene de zeci de ani, încă ”verzi” pe liste. Președinți și de 16 ani vor noi mandate pe listele PSD, PNL și UDMR
Au promis că baronizarea din epoca Dragnea nu se va mai repeta. Și că vor lua măsuri în propriile partide pentru ca o persoană să nu poată fi aleasă în funcția de șef de Consiliu Județean mai mult de două mandate. Promisiunile liderilor de partide nu s-au concretizat.
Politicienii fac abuz de sondaje, înainte de alegerile locale. AUR, în spatele unui centru de sondare care dă rezultate false
Mai este puțin până la alegeri, iar politicienii își lustruiesc imaginea. Pe lângă publicitatea electorală, o altă metodă de care aceștia fac abuz, în această perioadă, este cea a sondajelor electorale.