Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Afilierea politică europeană a partidelor românești. SOS România, singura formațiune care nu știe în ce grup va activa

Unii eurodeputați români, aflați la prima experință în Parlamentul European, tot nu știu în ce familie politică vor fi. Asta la o lună de la scrutin. Este vorba despre cei doi reprezentanți ai SOS România. În rest, nu sunt surprize cu privire la grupurile europene alese de formațiunile de la noi din țară.

PSD și PNL își păstrează familiile europene

Cele două mari partide sistem de la noi fac parte din aceleași familii europene încă din 2007, când a avut loc primul scrutin europarlamentar în România. Sunt 8 liberali au reușit să intre în Parlamentul European pe lista comună cu PSD. Ei vor fi în Grupul Popularilor Europeni, cel mai influent și numeros din Parlamentul European. PSD, cu cei 10 europarlamentari, va fi în Grupul Socialiștilor și Democraților, la doilea ca mărime din PE, grupul unde sunt cele mai multe formațiuni de centru stânga din Europa.

AUR, în Grupului Conservatorilor și Reformiștilor. USR în Renew Europe

Alianța Pentru Unirea Românilor este pentru prima dată în Parlamentul European. Sunt 6 eurodeputați AUR, care s-au afiliat Grupului Conservatorilor și Reformiștilor.

Grupul Renew Europe s-a fondat în 2019, după dizolvarea ALDE. USR a făcut parte din el încă de la înființare. Renew se axează pe problematici precum: criza climatică, migrația ori tranziția digitală.

Tot în Renew își va desfășura activitatea și Eugen Tomac, din Partidul Mișcarea Populară, care a candidat în 9 iunie în alianță cu USR și Forța Dreptei. Până acum PMP era în grupul Popularilor Europeni.

Mai departe: UDMR a reușit să obțină două mandate în Parlementul European. Ei vor activa, ca întodeauna, în PPE, la fel ca PNL.

SOS România, fără afiliere deocamdată

Singurul partid care încă nu știe în ce familie europeană va activa este SOS România. Formațiunea trimite la Bruxelles doi membri. Și-au dorit să facă parte din noul grup al suveraniștilor care se formează acum la inițiativa AFD din Germania. Au avut loc discuții cu reprezentanții grupului, dar până la urmă nu au fost primiți. Eurodeputații SOS România spun că negocierile continuă. Ei au și posibilitatea de a sta neafiliați, însă ar avea o forță mai mică în Parlamentul European.

Pe lista celor 33 de eurodeputați români este și Nicu Ștefănuță. După ce a ieșit din USR, el a intrat în Grupul Verzilor, fiind primul eurodeputat român de acolo. Își menține poziția și în noul mandat pe care l-a primit în Parlamamentul European, după ce a candidat independent. Verzii abordează în special schimbările climatice și dreptul oamenilor la autodeterminare. Iar Nicu Ștefănuță a vorbit deschis despre susținerea minorităților sexuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE