Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Alegeri prezidențiale pe 24 noiembrie și 8 decembrie. Alegerile parlamentare, mutate pe 1 decembrie

Cele două partide din coaliție au ajuns la un numitor comun în privința datelor pentru alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare.

04/07/2024 , 10:37

24 noiembrie și 8 decembrie - alegeri prezidențiale

Coaliția a ajuns la un numitor comun pentru datele alegerilor prezidențiale și parlamentare. Potrivit unui anunț al PNL, se schimbă datele pentru ambele scrutinuri, față de datele anunțate la începutul anului de Coaliție. Astfel, datele alegerilor ar fi următoarele:

  • 24 noiembrie și 8 decembrie - Alegeri prezidențiale, primul și al doilea tur
  • 1 decembrie - Alegeri parlamentare

Scrutinul ar fi trebuit să aibă loc pe 15 septembrie, dar acum sunt șanse mai mari să fie organizat în luna noiembrie.

Date luate în calcul pentru cele două tururi ale alegerilor prezidențiale

29 septembrie - 13 octombrie

6 octombrie - 20 octombrie

10 noiembrie - 24 noiembrie

24 noiembrie - 8 decembrie

1 decembrie - 15 decembrie

Sursa: Consultări Guvern

O decizie privind data prezidențialelor va fi luată joi

Liderii PSD și PNL vor discuta joi despre data alegerilor prezidențiale și este așteptat să vină, în cele din urmă, cu o decizie finală. A fost amânată această întâlnire după ce mai mulți politicieni din cele două partide au decis să meargă la Munchen pentru a urmări meciul dintre România și Țările de Jos.

Decizia de joi va veni după ce premierul Marcel Ciolacu a stat de vorbă cu toate partidele din Parlament pentru a afla ce își dorește și opoziția cu privire la organizarea alegerilor prezidențiale.

Partidele i-au reproșat premierului acest blocaj la nivelul Guvernului. La începutul anului fusese anunțat un calendar complet pentru toate alegerile din acest an. Prezidențialele ar fi trebuit să aibă loc pe 15 septembrie. Ulterior, PNL nu a mai fost de acord cu această dată.

Inițial, fusese anunțată data de 15 septembrie pentru primul tur al prezidențialelor

În cadrul şedinţei de joi, Marcel Ciolacu va cere partenerilor de coaliţie să dea curs solicitării exprimate de toţi participanţii la discuţiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral "să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiţia electorală să se desfăşoare în condiţii predictibile şi echitabile pentru toţi candidaţii".

Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice şi nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiţi candidaţi, mai arată Guvernul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE