Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clotilde Armand a arătat în direct procese verbale despre care spune că sunt falsificate. Cum explică Toni Greblă problemele de după vot

Problemele privind numărarea voturilor la Sectorul 1 continuă, iar situația nu este clară nici la 9 zile după alegerile locale și europarlamentare. Primarul în exercițiu al Sectorului 1 din București, Clotilde Armand, a adus în studioul Euronews România procese verbale despre care spune că sunt falsificate. Ea susține că dovezile se văd cu ochiul liber pe acele hârtii.

În plus, peste 2.000 de buletine de vot ar fi de negăsit.

Primarul Sectorului 1 soune că unele procese verbale sunt falsificate

Clotilde Armand, primar al Sectorului 1: "Votul a fost furat, fraudat. Sunt cel puțin 2.000 de buletine de vot care lipsesc. Am analizat în detaliu peste 40 de secții de votare, unde lipsesc peste 2.000 de buletine de vot și unde lipsesc în plus peste 500 de voturi. Voturi care lipsesc înseamnă că numărul alegătorilor care au venit nu este egal cu numărul de voturi nule plus voturi exprimate.

Sunt două chei esențiale: cea cu numărul de buletine și cea cu numărul de voturi. Și știți cum s-au rezolvat aceste probleme, la nivel de birou electoral de sector? Procesul verbal inițial, care este semnat inițial de membrii secției de votare, este modificat, este falsificat, se taie numărul de voturi, se pune un alt număr și este asumat de o singură persoană cu ștampilă. Asta este un fals. Persoana respectivă este președintele secției de votare, cu sprijinul biroului electoral de sector. Este fals pentru că este un document care este asumat de toată secția de votare, sunt cei șapte reprezentanți și ea, unilateral, modifică cifrele din acest proces verbal, fără să aibă loc o renumărare. Avem sute care sunt așa.

De ce nu este în regulă? Uitați, aici spune clar că au venit 1.975 de alegători și au semnat toți și cineva, unilateral, din pix, fără să verifice nimic, a schimbat. Numărul de voturi nule, cifra de 25, care a fost verificată de toți și asumată este modificată unilateral din pix și devine 31, fără ca cineva să verifice dacă este corect sau nu. Aceste modificări sunt realizate ca, matematic, acest proces verbal să se închidă.

În momentul în care numărul de alegători nu corespunde cu numărul de voturi exprimate plus numărul de voturi nule, matematic, e o problemă. În momentul în care în urne nu ai numărul de voturi care corespunde cu numărul de oameni care au venit, trebuie să numeri din nou, înseamnă că nu ai numărat bine, că s-au pierdut niște voturi în numărare.

Am participat la mai multe alegeri din România și, până acum, de fiecare dată, într-o secție de votare, cum nu se închide matematic, cum numărul de buletine găsit în urne nu este egal cu numărul de buletine care au fost predate, se face o renumărare, cum se face peste tot în lume. Oamenii care au numărat erau obosiți, după 30-40 de ore și e normal să facă greșeli."

Pe portalul rezultatevot.ro, site bazat pe informatiile care vin de la AEP, la Sectorul 1 apar următoarele cifre parțiale: George Tuță - 35.910 de voturi, iar Clotilde Armand - 35.237 de voturi. Așadar, există o diferență de 673 de voturi.

Toni Greblă: "Două nu au trimis rezultatele finale"

În direct la Euronews România, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat care sunt procedurile și cum de s-a ajuns în această situație.

Toni Greblă, președinte AEP: "Să vă dau o informație care probabil lipsește. La alegerile de acum 4 ani, pentru locale, alegerile s-au desfășurat pe 27 septembrie 2020. Primele rezultate parțiale au fost pe 11 octombrie, iar rezultatele definitive au fost publicate în februarie anul viitor, odată cu încheierea telenovelei de la Moldova Nouă.

Astfel, la alegerile locale, nu e nicio surpriză că trebuie să găsești în toată țara o secție de votare, o comună, un orășel etc care să nu poată să încheie alegerile. Concret, noi avem centralizate rezultatele aproape pe toată țara, mai puțin pe municipiul București, din cauza faptului că două încă nu au trimis la municipiu rezultatele definitive de pe acest sector, din cauza faptului că la Costinești e acea diferență, voturile au fost numărate de 5, 6 ori și încă nu s-au stabilit rezultatele.

În Sectorul 1, rezultatele sunt transmise de Biroul Electoral de sector către biroul electoral de municipiu.

Știm care sunt rezultatele, nu pot să mă pronunț eu acum cine a câștigat, aia e treaba biroului electoral al municipiului București să centralizeze și să înainteze la BEC rezultatele pe municipiul București. Deocamdată, astăzi dupăamiază cred că se numără în continuare voturile la încă o secție, la ultima căreia i s-a aprobat contestația, la sectorul 2.

Acest lucru este imposibil (n.r.: ca cineva să voteze pentru un candidat, iar în acea secție să fie zero voturi pentru acel candidat), decât dacă acel candidat și-a anulat votul, sau a fost anulat de către biroul electoral al secției respective, pentru că avea o greșeală."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE