Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ședința coaliției pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale, amânată. ”Insistăm pentru luna septembrie pentru că așa ne-am înțeles”

PSD și PNL au încercat să decidă marți când vor avea loc alegerile prezidențiale. Premierul Marcel Ciolacu a avansat două variante: 15 sau 29 septembrie pentru primul tur, însă liberalii aua încercat să împingă și mai mult data scrutinului. Potrivit unor surse politice, PNL vrea să propună ca date pentru organizare alegerilor: 27 octombrie, primul tur și 10 noiembrie, al doilea tur.

Liberalii încearcă să pună bețe în roate planurilor lui Marcel Ciolacu de a organiza prezidențialele la mijlocul lunii septembrie. Mișcarea este parte a strategiei PNL de a crește șansele unei candidaturi separate la Cotroceni a liderului Nicolae Ciucă. Nu este exclus ca liberalii să încerce să blocheze o hotărâre de Guvern prin care social-democrații ar putea încerca să schimbe data prezidențialelor, au declarat surse politice pentru Euronews România.

25/06/2024 , 14:14

Lucian Romașcanu: ”PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral”

Continuă tensiunile în coaliție. PSD și PNL nu s-au înțeles în ședința de marți asupra datei alegerilor prezidențiale. Varianta de devansare a scrutinului, propusă de social-democrații a fost respinsă de liberali, care vor alegeri în octombrie și noiembrie.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, le-a transmis partenerilor liberali că au la dispoziție până la sfârșitul acestei săptămâni pentru a decide dacă primul tur al alegerilor prezidențiale va fi pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie.

”Insistăm pentru luna septembrie pentru că așa ne-am înțeles. Este o decizie a unor oameni responsabili care conduc două dintre cele mai mari partide din România. E o decizie asumată, motiv pentru care cerem respectarea cuvântului dat.

Cred că mai au la dispoziție până la sfârșitul acestei săptămâni ca în ședința de Guvern să ia o decizie ori 15, ori 29. Pentru 15 septembrie cred că această săptămână, pentru 29 septembrie în două săptămâni”, a declarat Romașcanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD a menționat că Nicolae Ciucă, președintele PNL, a fost cel care a propus data de 15 septembrie pentru primul tur al prezidențialelor.

”Nicolae Ciucă a avansat data de 15 septembrie, dată pe care am avut-o în vedere atunci când politic s-a decis inițierea unei hotărâri de Guvern care să aibă care să aibă data de 15 septembrie ca tur unu și 29 ca tur doi.

Între timp, colegii liberali săptămâna trecută au venit cu o nouă propunere enunțată tot de domnul Ciucă, aceea ca 29 septembrie să fie data primului tur al alegerilor.

Din păcate, astăzi au fost încercări de a discuta iarăși aceste date: PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral pentru că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri”, a mai spus Romașcanu.

Senatorul PSD susține că este nevoie de ”un calendar predictibil”.

”Pe această discuție rămâne ca în cursul acestei săptămâni, domnul Cătălin Predoiu ca ministru de Interne are două HG pe masă pe masă - cea cu 15 septembrie și cea cu 29 septembrie ca dată ale primelor tururi. Să decidă fiind un ministru PNL să decidă împreună cu partidul național liberal care dintre date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către PNL, fiind în măsură să acceptăm și data de 29 septembrie dacă domnul Predoiu va iniția o HG”, a mai spus reprezentantul PSD.

25/06/2024 , 13:16

Surse: PSD și PNL nu au ajuns la un acord privind data alegerilor prezidențiale

Liderii coaliției au amânat până vineri decizia privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale, au declarat surse politice pentru Euronews România.

Social-democrații ar fi propus varianta ca primul tur al prezidențialelor să aibă loc pe 29 septembrie, iar cel de-al doilea tur de scrutin pe 13 octombrie. În schimb, liberalii au propus organizarea alegerilor prezidențiale, la termen, propunere respinsă de liderii PSD.

25/06/2024 , 10:12

Liberalii ar face noi presiuni pentru schimbarea calendarului pentru prezidențiale

PNL vrea să propună noi date pentru organizarea alegerilor prezidențiale. O posibilă variantă ar putea fi 27 octombrie pentru primul tur și 10 noiembrie pentru al doilea tur de scrutin, au precizat surse politice pentru Euronews România.

Liberalii fac presiuni pentru a obține decalarea față varianta de calendar agreată cu social-democrații, în care primul tur al prezidențialelor ar avea loc pe 15 septembrie, cu scopul de a crește șansele lui Nicolae Ciucă.

”Nicolae Ciucă are nevoie de încă jumătate de milion pe voturi pe lângă intenția de vot de acum pentru a intra în tur doi”, au precizat surse politice apropiate conducerii liberale, pentru Euronews România.

De asemenea, liberalii nu ar fi de acord cu organizarea primului tur al alegerilor pentru fotoliul de la Cotroceni în septembrie deoarece ”oamenii din teritoriu le-au transmis că nu pot strânge semnături pentru prezidentiale de pe plajă”.

În coaliție este încă pe masă discuțiilor un posibil tandem președinte-premier (PNL-PSD), au mai precizat sursele citate.

De cealaltă parte, social-democrații nici n-ar vrea să audă de o altă modificare a datei pentru primul tur al prezidențialelor.

Știrea inițială:

PNL ar putea ieși de la guvernare dacă premierul Marcel Ciolacu i-ar demite pe Alina Gorghiu, ministrul Justiției, și pe Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, au mai precizat sursele citate.

Nicolae Ciucă a afirmat că există mesaje din partea cetăţenilor că organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie nu ar da timp de dezbateri şi va părea "ceva care se vrea grăbit, fără să se ţină cont de relevanţa funcţiei prezidenţiale".

Liderul PNL a mai fost întrebat dacă insistenţa PSD de a programa alegerile prezidenţiale în luna septembrie are legătură cu momentul recalculării şi majorării pensiilor. "Eu îmi doresc foarte mult să nu mai creadă cineva că poate să păcălească oamenii atât de uşor", a răspuns Ciucă.

Din acest motiv, există nemulțumiri în tabăra liberală care ”nu acceptă sub nicio formă jocul cu pensiile”, au precizat surse politice.

Decizia care ar putea destrăma coaliția PSD - PNL

Liderii liberali exclud ieșirea de la guvernare în cazul în care nu vor ajunge la un acord cu social-democrații privind data alegerilor prezidențiale.

”Nu ieșim de la guvernare pentru conflictul pe data alegerilor. Doar în cazul in care Ciolacu i-ar demite pe Gorghiu și Predoiu dacă blochează hotărârea de Guvern.

Cum sa ne dea afară? Asta ar însemna să nu mai avem Coalitie”, au menționat surse politice pentru Euronews România.

De cealaltă parte, social-democrații se simt siguri pe ei după rezultatele de la alegerile din 9 iunie și nu vor să le ofere nicio concesie liberalilor la ședința din această seară. Miza lor e clară: PSD vrea să dea următorul președinte al țării.

”Dacă nu se înțeleg pe data alegerilor, varianta PNL este ca Ministerul de Interne și Ministerul Justiției să blocheze HG-ul, mai ales ca MAI este inițiator. Alegerile prezidențiale nu se pot comasa cu parlamentarele din decembrie.

Turul doi ar putea avea loc în ultimul weekend din noiembrie, adică înainte de parlamentare”, au explicat surse politice, pentru Euronews România.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Pentru prima oară în istorie, în 2024 sunt organizate patru rânduri de alegeri. Primele două au avut loc pe 9 iunie (alegerile locale și europarlamentare).

În ceea ce privește restul calendarului alegerilor din 2024 în România, singura dată certă rămasă este cea a alegerilor parlamentare: 8 decembrie. În ceea ce privește alegerile prezidențiale, coaliția încă poartă discuții și negociază variante. Momentan, singura variantă avansată de premierul Marcel Ciolacu este organizarea celor două tururi în luna septembrie.

Calendarul alegerilor din 2024 în România:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE