Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Calificări în cursa pentru Cotroceni. Data alegerilor prezidențiale va fi stabilită săptămâna aceasta

Se anunță o săptămână decisivă în vederea alegerilor prezidențiale. PSD și PNL trebuie să stabilească definitiv data primului tur, în timp ce la USR vor avea loc alegeri pentru desemnarea noului președinte. Acesta va fi automat și candidatul partidului pentru fotoliul de la Cotroceni.

Marți va avea loc o ședință decisivă a Coaliției PSD-PNL, în care ar trebui să fie stabilită definitiv data alegerilor prezidențiale. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că joi va fi adoptat actul normativ privind organizarea scrutinului, iar pe masă au rămas două variante: 15 sau 29 septembrie.

Turul doi al alegerilor prezidențiale ar urma să fie organizat la două săptămâni distanță, dacă niciun candidat nu va obține 50% + 1 dintre voturi în primul tur de scrutin.

Care ar putea fi posibilii candidați la alegerile prezidențiale

Din partea PSD sunt șanse tot mai mari să-l vedem înscris în cursă pe președintele partidului, Marcel Ciolacu. Actualul prim-ministru nu este foarte convins de această candidatură, pentru că în ultimii 20 de ani alegerile prezidențiale au reprezentat un drum înfundat pentru președintele Partidului Social Democrat. Motivul: în turul al 2-lea s-au mobilizat de fiecare dată mai mulți votanți de dreapta.

De asta se teme acum și Marcel Ciolacu, deoarece ultimele calcule interne îi arată că va intra în turul al doilea, dar acolo nu va putea strânge suficiente voturi pentru a câștiga. De fiecare dată, președintele PSD care a pierdut alegerile a fost dat jos din fruntea partidului.

Situația este destul de complicată și în tabăra PNL. Aici ar putea fi validată în mod oficial candidatura lui Nicolae Ciucă, la finalul săptămânii, dar nici calculele liberalilor nu arată foarte promițător.

În mod paradoxal, dacă de exemplu alegerile ar avea loc în această săptămână, Nicolae Ciucă ar tremura serios pentru o calificare în turul secund. Asta pentru că există cel puțin doi candidați care ar putea strânge mai multe voturi decât el: Mircea Geoană, dacă va candida independent, respectiv președintele AUR, George Simion. Din acest motiv, PNL a încercat să mute alegerile prezidențiale înapoi în luna noiembrie, dar PSD s-a opus.

În această săptămână va fi ales și noul președinte al USR, după scorul dezastruos de la alegerile din 9 iunie. Au rămas șase candidați în cursă, dar trei dintre aceștia țin capul de afiș. Este vorba despre primarul din Câmpulung, Elena Lasconi, deputatul Cristian Seidler, și jurnalistul Radu Hossu. Noul președinte al partidului își va prelua mandatul sâmbătă și mai apoi va intra în campanie pentru alegerile prezidențiale.

Mircea Geoană și-ar putea anunța candidatura la prezidențiale după summitul NATO de la Washington

În final, ne uităm și ce alți candidați ar putea apărea pe buletinul de vot la prezidențiale. Președintele AUR, George Simion, și-a anunțat în mod oficial candidatura. Ne așteptăm ca după summitul NATO de la Washington să avem un anunț și din partea lui Mircea Geoană.

Fost președinte PSD, actualul secretar adjunct al NATO ar putea intra în cursă din postura de candidat independent. Sunt șanse mari să se înscrie pe listă și senatoarea Diana Șoșoacă, după ce partidul ei a îndeplinit pragul pentru Parlamentul European.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Pentru prima oară în istorie, în 2024 sunt organizate patru rânduri de alegeri. Primele două au avut loc pe 9 iunie (alegerile locale și europarlamentare).

În ceea ce privește restul calendarului alegerilor din 2024 în România, singura dată certă rămasă este cea a alegerilor parlamentare: 8 decembrie. În ceea ce privește alegerile prezidențiale, coaliția încă poartă discuții și negociază variante. Momentan, singura variantă avansată de premierul Marcel Ciolacu este organizarea celor două tururi în luna septembrie.

Calendarul alegerilor din 2024 în România:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE