Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană dă de înțeles că va candida la președinție, ca independent. Mesajul postat

Mircea Geoană încă nu și-a anunțat, oficial, intenția de a candida la președinția României, cu toate că majoritatea sondajelor îl dau pe primul loc. Inclusiv ultimul, cel făcut de INSCOP în zilele trecute.

Mircea Geoană dă de înțeles că va candida la președinție, ca independent

Între timp, actualul secretar adjunct al NATO a postat pe rețelele de socializare un mesaj care întărește și mai mult ideea că va candida, dar ca independent.

Deși s-a vehiculat că Geoană ar putea fi susținut de PSD, mesajul său este destul de clar: "După războaie seculare, rămâne cum am stabilit: anul 2024 este anul independenților în România!"

Geoană a spus că își va anunța poziția după data de 11 iulie.

Între timp, premierul Marcel Ciolacu le-a spus jurnaliștilor că va propune, în congresul PSD, susținerea unui candidat independent la prezidențiale. Iar asta ar însemna, implicit, ca PSD să nu aibă candidat propriu. Întrebat, în iunie, dacă l-ar susține pe Geoană, Ciolacu a spus: "nu am dscutat cu el de câțiva ani. (...) Domnul Geoană nu e din afara partidului, a fost preşedintele PSD, cred că e cel mai longeviv preşedinte al PSD, până la mine".

Chiar dacă Mircea Geoană nu și-a anuțat candidatura, ONG-ul "România renaște" a afirmat că îl susține și îl îndeamnă să candideze.

Dacă ar fi alegerile acum, Geoană ar fi votat de 26,7% dintre alegători, conform ultimului sondaj INSCOP. El este urmat de Marcel Ciolacu, cu 17,8% și de Elena Lasconi, cu 14,3%.

Partidele din coaliție, PSD și PNL, au ajuns la un numitor comun în ceea ce privește datele pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, fără ca aceste date să fie anunțate oficial. Astfel, prezidențialele ar urma să fie pe 24 noiembrie (turul 1) și 8 decembrie (turul 2), iar cele parlamentare ar urma să fie pe 1 decembrie.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie.

Calendarul alegerilor 2024 în România:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE