Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Liberalii vor candidați separați la prezidențiale. Alegerile parlamentare să fie între cele două tururi prezidențiale

După ultima ședință de coaliție, Partidul Național Liberal (PNL) a prezentat o propunere surprinzătoare pentru alegerile prezidențiale.

Conform surselor, liberalii au sugerat ca fiecare partid să aibă candidaturi separate la alegerile prezidențiale, urmând ca alegerile parlamentare să se desfășoare între cele două tururi de scrutin prezidențial.

PNL propune ca datele pentru prezidențiale să fie 10 și 24 noiembrie

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat marţi, că datele propuse de Partidul Naţional Liberal pentru organizarea alegerilor prezidenţiale sunt 10 şi 24 noiembrie.

"Datele propuse de Partidul Naţional Liberal sunt cele constituţionale, 10 cu 24 noiembrie. Asta e data constituţională", a spus Bogdan, la sediul PNL, după întâlnirea cu PSD desfăşurată la Guvern.

Rareş Bogdan a menţionat că PSD a propus ca date 15 sau 29 septembrie, invocând discuţia din Coaliţie din luna martie.

"Argumentele au fost discuţia din luna martie, dar care a avut cele două variabile: 50% plus unu pe listă, respectiv candidatură în tandem la prezidenţiale după ce vedem rezultatele.

Voturile ne-au arătat că între scorurile cumulate ale celor două partide, PNL şi PSD, şi lista de europarlamentare a existat o diferenţă, PNL a luat aproape 32%, 2,5 milioane de voturi, PSD aproape 36% , 2,9 milioane de voturi, iar lista comună a fost doar de 4,8 milioane", a explicat Bogdan.

 PSD și PNL nu s-au înțeles în ședința de marți asupra datei alegerilor prezidențiale. Varianta de devansare a scrutinului, propusă de social-democrații a fost respinsă de liberali, care vor alegeri în octombrie și noiembrie.

PSD vrea alegeri în trei săptămâni consecutive

PSD a refuzat, pe motiv că în cazul în care Ciucă nu intra în tur doi, atunci PNL va intra în degringolada, primarii se vor demotiva și nu vă avea mai avea ce sprijin să mai acorde pentru Ciolacu.

PSD nu e de acord cu varianta 24 noiembrie - 8 decembrie. Nu vor că prezidențialele să se suprapună cu parlamentarele, potrivit surselor, aceștia spun că este exclus. E un calcul al PNL, exclus să susțină comasarea.

Nu sunt de acord nici cu 10 - 24 noiembrie. PSD ar fi de acord cu prezidențialele în decembrie, cu vot în 3 săptămâni consecutive, 1 decembrie - primul tur, 8 decembrie - parlamentare, 15 dececembrie - tur 2 prezidențiale.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, le-a transmis partenerilor liberali că au la dispoziție până la sfârșitul acestei săptămâni pentru a decide dacă primul tur al alegerilor prezidențiale va fi pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie.

”Insistăm pentru luna septembrie pentru că așa ne-am înțeles. Este o decizie a unor oameni responsabili care conduc două dintre cele mai mari partide din România. E o decizie asumată, motiv pentru care cerem respectarea cuvântului dat.

Cred că mai au la dispoziție până la sfârșitul acestei săptămâni ca în ședința de Guvern să ia o decizie ori 15, ori 29. Pentru 15 septembrie cred că această săptămână, pentru 29 septembrie în două săptămâni”, a declarat Romașcanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE