Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Marcel Ciolacu, despre data alegerilor prezidențiale: ”Săptămâna viitoare stabilim primul tur, în 15 sau 29 septembrie”

Liderii PSD și PNL nu au luat joi o decizie finală pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale. Surse din cadrul coaliției au precizat pentru Euronews România că există mai multe scenarii pe masa discuțiilor.

21/06/2024 , 11:15

Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim primul tur al prezidenţialelor, în 15 sau 29 septembrie

Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, vineri, ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale, menţionând că, în urma deciziilor din coaliţie, săptămâna viitoare va fi stabilită data primului tur de scrutin în 15 sau 29 septembrie.

"În urma deciziilor luate în coaliţia de guvernare, îi solicit domnului vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date - 15 sau 29 septembrie - se va desfăşura primul tur", a precizat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

20/06/2024 , 16:16

Care ar putea fi cele două posibile intervale pentru alegerile prezidențiale

Pe masa discuțiilor ar exista două posibile intervale pentru alegerile prezidențiale, au afirmat surse politice din interiorul coaliției.

  • Turul 1 - 15 septembrie;
  • Turul 2 - 29 septembrie

SAU

  • Turul 1 - 29 septembrie
  • Turul 2 - 13 octombrie

Decizia finală ar urma să fie adoptată marți după consultări între liderii partidelor ce formează coaliția.

19/06/2024 , 22:10

PSD și PNL nu s-au înțeles asupra datei organizării alegerilor prezidențiale

PSD a arătat că ar trebui să se respecte ceea ce s-a decis în urmă cu mai multe luni, faptul că ar trebui să avem alegerile prezidențiale în datele de 15 și 29 septembrie.

De cealaltă parte, liberalii au arătat că ei sunt partizanii calendarului constituțional, care prevede că se pot organiza alegeri prezidențiale cu o lună înainte de expirarea mandatului actualului președinte, ceea ce ar însemna că și-ar dori alegeri în luna noiembrie.

Surse politice au declarat pentru Euronews România că liderii coaliției urmează să se întâlnească și joi pentru a se pune de acord asupra datei alegerilor prezidențiale.

”A rămas că ne mai gândim. Până pe 2 iulie avem timp. Atunci e termenul limită de dat OUG”, au explicat surse citate.

Din cauza propriilor strategii pentru maximizare a șanselor propriilor candidați la alegerile prezidențiale - pentru că vorbim despre candidați separați - cele două părți nu au reușit să se înțeleagă. Și-au ascultat argumentele, dar nu au reușit să la o înțelegere pe această temă.

Liberalii se tem că în cazul în care și-ar da consimțământul pentru organizarea alegerilor în septembrie, favorit ar fi în această cursă Marcel Ciolacu, pentru că ar putea să fructifice toate măsurile sociale cu impact electoral, inclusiv majorările de pensii și salarii.

Liberalii și-ar dori însă să obțină un răgaz de câteva luni pentru ca Nicolae Ciucă să fructifice la rândul său rezultatul politic obținut de PNL la alegerile din 9 iunie.

Există presiuni la nivelul eșalonului doi în fiecare partid. Încearcă să-și convingă liderul să intre în cursa prezidențială.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat, miercuri, că la şedinţa coaliţiei de astăzi se vor discuta "aspectele legate de data alegerilor prezidenţiale”.

Ciucă a subliniat că sunt mesaje din partea cetăţenilor că organizarea acestor alegeri în septembrie nu ar da timp de dezbateri şi va părea "ceva care se vrea grăbit, fără să se ţină cont de relevanţa funcţiei prezidenţiale".

”Nu există timpul necesar pentru dezbateri”

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Vom discuta, sigur, aspectele legate de data alegerilor. Problema candidatului comun cred că a ieşit din raza de interes a amândurora, fără niciun fel de limitare. Şi noi ne dorim foarte mult să discutăm cât se poate de serios acest aspect al datei alegerilor, ţinând cont de faptul că sunt foarte multe mesaje şi de la mediul asociativ şi de la societatea civilă, de la cetăţeni, legat de faptul că luna septembrie înseamnă practic să înceapă campania în perioada vacanţelor, nu există timpul necesar pentru dezbateri şi, ca atare, apare aşa ca fiind ceva care se vrea grăbit, fără să se ţină cont de relevanţa funcţiei prezidenţiale. Şi, de aceea, cred că trebuie să discutăm, este normal să discutăm.

Mai mult decât atât, trebuie să discutăm în seara aceasta şi celelalte chestiuni legate de guvernare, pentru că ne apropiem de încheierea primei jumătăţi a anului bugetar şi trebuie să vedem celelalte aspecte care ţin de guvernare.

Liderul PNL a mai fost întrebat dacă insistenţa PSD de a programa alegerile prezidenţiale în luna septembrie are legătură cu momentul recalculării şi majorării pensiilor. "Eu îmi doresc foarte mult să nu mai creadă cineva că poate să păcălească oamenii atât de uşor", a răspuns acesta.

Marcel Ciolacu: Exclus prezidențiale în decembrie

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că exclude, ca premier, să mute alegerile prezidenţiale în decembrie.

”Este exclus pentru prim-ministrul Marcel Ciolacu! Eu nu pot să mă mai uit în ochii niciunui alt lider de partid politic din România, dacă vin, după o decizie luată în coaliţie, statutară şi corectă, să le spun românilor că, în funcţie de interesul unui partid sau al altuia, eu, prim-ministrul Marcel Ciolacu schimb data alegerilor”, a spus Ciolacu.

PSD va avea candidat la prezidențiale

Partidul Social Democrat va avea candidat pentru funcţia de preşedinte al României. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, că aceasta este decizia adoptată în forul statutar al PSD și este convins formațiunea politică pe care o conduce va câștiga alegerile prezidențiale.

Marcel Ciolacu, premierul României: Am spus şi ieri, dacă vreţi vă spun şi astăzi şi mâine. Noi am decis într-un for statutar, ieri, foarte clar - Partidul Social Democrat va avea candidat pentru funcţia de preşedinte. Nu există dacă...Sunt ferm convins că PSD va câştiga alegerile prezidenţiale, iar cea mai mare şansă o să ne-o daţi dumneavoastră, românii, când o să faceţi o raportare la cei 20 de ani de preşedinţi de dreapta.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Pentru prima oară în istorie, în 2024 sunt organizate patru rânduri de alegeri. Primele două au avut loc pe 9 iunie (alegerile locale și europarlamentare).

În ceea ce privește restul calendarului alegerilor din 2024 în România, singura dată certă rămasă este cea a alegerilor parlamentare: 8 decembrie. În ceea ce privește alegerile prezidențiale, coaliția încă poartă discuții și negociază variante. Momentan, singura variantă avansată de premierul Marcel Ciolacu este organizarea celor două tururi în luna septembrie.

Calendarul alegerilor din 2024 în România:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE