Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Capcana în care este prins PNL se numește Mircea Geoană. Cum joacă liberalii, alături de PSD, cartea alegerilor prezidențiale și parlamentare

După mai multe săptămâni de negocieri, PSD și PNL au definitivat calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Dacă pe 9 iunie au existat alegeri comasate (locale și europarlamentare), de această dată vor fi alegeri intercalate.

În tot acest scenariu, PSD pare că i-a întins o capcană PNL-ului, însă cu un "ajutor nesolicitat", numit Mircea Geoană.

Alegeri intercalate, nu comasate

Secretarul adjunct al NATO tocmai a postat, pe rețelele de socializare, un mesaj destul de sugestiv în acest sens. El dă de înțeles că va candida la prezidențiale, dar ca independent.

Hotărârea din Coaliție a trecut și prin ședința de Guvern, așa că s-a stabilit ca primul tur al prezidențialelor să fie pe 24 noiembrie, turul 2 să fie pe 8 decembrie, iar între ele să fie parlamentarele, adică pe 1 decembrie. Practic, românii vor vota trei weekend-uri la rând.

Interesant este că premierul Marcel Ciolacu ar putea să nu mai candideze la președinție, dacă ne amintim o declarație în care spune că nu o va face dacă alegerile nu vor fi în septembrie-octombrie.

În tot acest context, chiar dacă PSD ar desemna alt candidat, cei care au o problemă rămân liberalii. În ce constă această dilemă? Explicațiile au venit de la politologii Cristian Pîrvulescu și Andrei Țăranu, prezenți în studioul Euronews România, la emisiunea Vocile care contează.

"Capcana" pe care PSD i-a întins-o PNL-ului

Cristian Pîvulescu, politolog: "Alegerile sunt deja stabilite, nu numai că au anunțat cei din Coaliție, dar a trecut prin ședința de Guvern hotătârea care stabilește data alegerilor, deci nu mai pot exista schimbări. PSD a jucat o carte foarte interesantă, dând aparența că PNL câștigă, dar, în realitate, intercalând parlamentarele între prezidențiale și punând PNL într-o situație foarte dificilă.

PNL va trebui să dea dovadă că are capacitate de mobilizare exemplară, mai bună cam ca cea pe care a reușit să o realizeze la alegerile locale. Știți că PNL este un partid care nu se mobilizează decât la locale. Nu se mobilizează la prezidențiale și la parlamentare, mizează foarte mult, la prezidențiale, pe turul al doilea, are o mobilizare suficientă ca să trimită candidatul în turul 2, dar nu suficientă pentru a obține turul 2 bazându-se pe simpatii.

Or acum, în aceste alegeri, PNL are o problemă serioasă și aceasta este Mircea Geoană. El este un candidat puternic, conform sondajelor, și acest candidat poate să creeze probleme pentru PNL, pentru că PSD are un activ de partid mult mai disciplinat, care se mobilizează mult mai bine.

Deci nu mă aștept ca PSD să nu-și poată trimite candidatul în turul 2, oricare va fi acela. Dar mă pot aștepta ca PNL să aibă o problemă. Și dacă PNL ratează turul 2, alegerile parlamentare de pe 1 decembrie vor consemna acest dezastru. Și asta va crea o foarte mare problemă de guvernabilitate României ulterior.

Mă aștept ca, în logica actuală, în turul 2 să intre Mircea Geoană și candidatul PSD. Nu știu cine va fi candidatul PSD și nu sunt deloc convins că va fi domnul prim-ministru Ciolacu. Știți de ce? Pentru că îl cred pe cuvânt pe domnul prim-ministru, care ne-a spus că nu va candida dacă alegerile nu sunt în septembrie-început de octombrie. Și nu sunt. Deci mă aștept să se țină de cuvânt."

Andrei Țăranu, politolog: "Se reia, cu acordul PNL, formula de la locale + europarlamentare. Practic, parlamentarele vor fi învelite în alegerile prezidențiale. Întotdeauna alegerile prezidențiale, cel puțin în România, au avut un impact major, pentru că sunt foarte personalizate, ceea ce cere foarte multă emoție. Și campaniile electorale pe care le vor face partidele sigur vor fi îndreptate mai degrabă spre o personalitate, cea care va fi locomotiva partidelor și mai puțin înspre a-și arăta programele sau niște viziuni legate de viitorul României.

Vor transforma candidatul într-un fel de portavoce a partidului, urmând ca acel candidat să tragă pentru turul 2 și partidul să îi ofere un scor mare la parlamentare.

Aici apare o problemă, în special pentru partidele mici care nu au suficient de multă tracțiune, iar domnul Ludovic Orban a și recunoscut-o, că domnia sa este împotriva unei asemenea formule, tocmai pentru că partidele mici, practic, vor ieși din scenă. Lupta se va da între doi-tre-patru grei, iar restul vor fi la zona aproape indistinctă de candidaturi, ceea ce, într-un fel, nu e foarte bine, pentru că personalizarea foarte puternică a partidelor conduce și la o iresponsabilzare a acestora."

În acest context, AUR propune ca Opoziția să facă front comun în așa fel încât "nici Ciolacu și nici Ciucă să nu ajungă președinte al României."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE