UDMR este singura formațiune care a candidat în aceeași formulă, adică pe cont propriu, atât la alegerile europarlamentare din 2019, cât și la cele din 2024. A și obținut un procent mai mare acum. În rest, în 2024 nu au mai fost aceiași competitori ca în urmă cu cinci ani. Formațiunile au candidat în alianțe și nu au fost neapărat de succes. USR, partid care, alături de PLUS, a obținut un scor foarte bun în 2019, s-a aliat diferit și a pierdut mai bine de jumătate dintre voturi. Locul i-a fost luat de AUR, votat masiv în diaspora, iar Alianța PSD-PNL, pe locul întâi acum, a obținut ceva mai puține voturi decât procentele cumulate din 2019.
Alegeri europarlamentare. UDMR a obținut mai multe voturi în 2024 decât în 2019, spre deosebire de alianțele noi
Arina Delcea, jurnalistă Euronews: „La alegerile europarlamentare din 2019, liberalii au ieșit pe primul loc, cu 27 la sută. Pe locul al doilea, au fost social-democrații, cu 22,5%. Acum, PSD și PNL, în alianță, nu au atins 50 de procente, adică mai puțin decât rezultatul cumulat al celor două formațiuni din scrutinul parlamentar anterior”.
Andrei Țăranu, analist politic: „Atunci nu a câștigat PNL-ul, ci a pierdut PSD-ul. În 2019, marele competitor al PNL-ului nu era PSD-ul, ci era USR-ul. USR-ul era cel care trena o bună parte din electoratul PNL-ului înspre o nouă perspectivă de dreapta”.
Arina Delcea, jurnalistă Euronews: „Alianța USR – Plus a avut un scor nesperat de bun la alegerile europarlamentare din 2019, primul astfel de test pentru cele două formațiuni. Acum, însă, în 2024, USR a decis să se alieze cu PMP și Forța Dreptei, iar Alianța Dreapta Unită nu a fost votată de mai mult de 9% dintre români, un scor mult mai slab, care s-a lăsat cu demisii la vârful USR”.
Andrei Țăranu, analist politic: „USR-ul și-a dezamăgit complet electoratul. USR nu mai este USR-ul din 2019. Această alianță reflectă mișcarea USR-ului spre o dreaptă conservatoare care nu exista în PLUS și nici măcar în USR-ul din 2019. Persoane care erau considerate progresist ecologiste în epoca respectivă au fost foarte repede înlăturate de oligarhia Drulă, Barna, Ghinea”.
Dacă în 2019, USR a reușit să impresioneze la primul test electoral și a fost votat mult și în diaspora, anul acesta locul a fost ocupat de Alianța pentru Unirea Românilor și S.O.S. România. Cele două formațiuni, și ele aflate la prima încercare electorală europeană, au fost votate masiv și de românii din străinătate.
Arina Delcea, jurnalistă Euronews: „Ambele formațiuni vor trimite eurodeputați la Bruxelles, iar AUR-ul lui George Simion a fost chiar pe locul al doilea la europarlamentarele de anul acesta, după Alianța PSD-PNL”.
Andrei Țăranu, analist politic: „Cea care a beneficiat de voturile din diaspora, pe care se baza AUR, a fost, iată, în mod paradoxal, mai degrabă doamna Șoșoacă. Sunt, de obicei, persoane care au existență precară, frustrări foarte multe, motiv pentru care votează de obicei radical”.
Arina Delcea, jurnalistă Euronews: „Un scor neobișnuit de bun, în dreptul UDMR. Dacă la alegerile din 2019, partidul a obținut 5,2%, acum trece de 6 procente. Mai mult, UDMR a fost votat și în zone unde nu prea sunt etnici maghiari, județe din sud și din Moldova”.
„PSD-ul, dar și PNL-ul își conving de obicei o parte dintre, să-i spunem, grupurile dure. Fie că e PSD, fie că e PNL, PNL în 2019, ceea ce își doresc este să-și păstreze un UDMR care să fie capabil cu care să facă o majoritate în cazul în care aliatul tradițional fie dezertează, fie din diverse motive este alungat de la guvernare”, a precizat analistul politic Andrei Țăranu la Euronews România.