Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

10.000 de buletine de vot din București ar fi dispărut în timpul numărătorii oficiale de după alegerile locale, potrivit Europa Liberă. Situație similară, în întreaga țară

În jur de 10.000 de buletine de vot din București ar fi dispărut în timpul numărătorii oficiale de după alegerile locale din 9 iunie. Potrivit Europa Liberă, o situație similară s-ar înregistra și în Brașov, Craiova sau Cluj-Napoca. Contactat de Euronews, președintele AEP, Toni Greblă, recunoaște că pot apărea diferențe la nivel național, dar nu ar influența rezultatul votului. În schimb, Biroul Electoral spune că nu are „cunoștință despre așa ceva”.

Voturi dispărute la numărătoare

Europa Liberă: 10.000 de buletine de vot de la locale ar fi dispărut la numărătoarea din București

Autoritățile au recunoscut că această comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare a complicat foarte mult numărarea voturilor. Așa au început să apară diferențe între datele trecute de secții în procesele verbale și cele publicate de Autoritatea Electorală în urma centralizării. O investigație Europa Liberă arată că numai în București, de exemplu, lipsesc în total peste 2.700 de voturi pentru Consiliul Local din fiecare sector.

Toni Greblă, președintele AEP: „Deci, fiecare secție de votare a primit un anume număr de buletine de vot fără ștampila secției de control pe ele. Au primit 3 - 4 - 5 mii de buletine de vot. Nu s-a făcut o numărare și a acestora la secțiile de votare, pentru că ele, de numărat, s-au numărat pe măsură ce se aplica ștampila de control a secției respective și era înmânat cetățeanului care să pună pe aceste buletine ștampila cu mențiunea Votat. E posibil ca în unele topuri cu 100, cu 200-300 de buletine de vot să fi lipsit unu-două buletine de vot. La fel, la terminarea operațiunii de votare, ele au fost anulate, buletinele neîntrebuințate. E posibil nici atunci să nu se fi numărat bine, pentru că ele nu influențează rezultatul votului”.

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews România: „Nu avem cunoștință despre așa ceva. Acesta a fost răspunsul Biroului Electoral Municipal din București pentru Euronews, în cazul celor 10.000 de buletine care ar fi dispărut la numărătoarea voturilor din data de 9 iunie. Asta deși datele sunt publice și pot fi consultate pe site-ul AEP, o altă instituție care spune că nu este responsabilă pentru această situație, deoarece atribuțiile sale s-au încheiat duminică, începând cu ora 7 dimineața, atunci când a început a început oficial procesul de votare în România”.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că autoritățile trebuie să lămurească problema acestor buletine dispărute.

Nicolae Ciucă: „Din partea mea există cea mai mare deschidere ca instituțiile statului să-și facă treaba”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că legislația va fi modificată în perioada următoare, iar prefecții vor deveni responsabili să verifice secțiile de votare. De asemenea, șeful Executivului a precizat că Toni Greblă nu riscă să fie demis din fruntea Autorității Electorale.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Acum, au fost cinci buletine. La funcţia de preşedinte e un singur buletin. La Parlament este de asemenea un singur buletin. Deci este foarte puţin probabil… În schimb, ştiţi că fiecare are anumite responsabilităţi... Facem o analiză la prefecţi... Am văzut că Jandarmeria şi-a făcut datoria din plin... Domnul Toni Greblă organizează saci pe străzi?”

La mai bine de o săptămână de la alegerile locale și europarlamentare, Autoritatea Electorală Permanentă încă nu a comunicat rezultatele finale.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. După alegerile locale și cele europarlamentare, românii vor fi chemați la urne să aleagă parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România:

  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE