Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GHID Alegeri prezidențiale 2025: dată, candidați și cum este ales președintele României

Alegeri prezidențiale 2025. În luna mai, alegătorii români sunt chemați la urne pentru a alege președintele României, după anularea scrutinului organizat inițial în noiembrie 2024.

Data alegerilor prezidențiale 2025

După anularea alegerilor din 2024, coaliția a stabilit noi date pentru alegerea președintelui României. Alegerile prezidențiale 2025 vor fi organizate în două tururi, în luna mai, astfel:

  • 4 mai 2025 – primul tur al alegerilor prezidențiale 2025
  • 18 mai 2025 – al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale 2025

Biroul Electoral Central a validat 11 candidați la alegerile prezidențiale 2025 și a stabilit și ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru primul tur de scrutin, din 4 mai 2025. Cei 11 candidați, în ordinea în care vor fi pe buletinul de vot:

  1. George Simion (AUR)
  2. Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
  3. Elena lasconi (USR)
  4. Cristian Terheș (PNCR)
  5. Lavinia Șandru (PUSL)
  6. Victor Ponta (independent)
  7. Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
  8. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
  9. John-Ion Banu (independent)
  10. Daniel Funeriu (independent)
  11. Nicușor Dan (independent)

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2025

Cum este ales președintele României

Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat de către cetățenii români. Președintele este ales pentru un mandat de 5 ani. La alegerile prezidențiale poate candidata orice cetățean care:

  • este cetățean român;
  • are domiciliul în România;
  • are vârsta cel puțin 35 de ani, împliniți până în ziua alegerilor;

Nu pot candida cetățenii care au îndeplinit funcția de președinte al României pentru două mandate, indiferent dacă mandatele au fost sau nu consecutive.

La primul tur al alegerilor prezidențiale participă toți candidații validați de Biroul Electoral Central. Un candidat poate deveni președinte al României dacă obține, în primul tur de scurtin, majoritatea voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

În cazul în care niciunul dintre candidații la alegerile prezidențiale 2025 nu obține această majoritate, atunci va fi organizat un al doilea tur de scrutin, cu primii doi candidați după numărul de voturi din primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Cum se votează la alegerile prezidențiale 2025

Alegătorii pot vota în țară unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:

  • în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente;
  • în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare.

Românii din străinătate pot vota timp de trei zile (vineri, sâmbătă și duminică), la secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare.

Alegătorii vor prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validarea acestuia, se vor îndrepta spre membrii biroului electoral.

După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală, alegătorii vor primi un buletin de vot. În document vor regăsi numele candidaților la alegerile prezidențiale ce îndeplinesc condițiile legale.

Alegătorii vor aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit.

Buletinul va fi apoi îndoit, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul de vot va fi introdus în urnă, astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

În cazul în care ștampila este aplicată greșit, alegătorul poate cere un nou buletin de vot, dar numai dacă buletinul nu a fost introdus în urnă. În această situație, primul buletin de vot va fi anulat.

Românii din diaspora nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România, duminică

Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, însă în ultima zi, duminică, ei nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România. În schimb, vineri, în prima zi de vot, urnele se vor deschide la ora locală 7 dimineața, în loc de ora 12.

„Până acum votul începea la ora 12, ora locală, în secțiile de votare din străinătate. Acum, votul va începe la ora locală 7 dimineața, se va încheia la ora locală 21. Sâmbătă, de la ora 7 dimineața locală, până la ora 21 locală. Duminică, atunci când se întâmplă votul și în țară, aici a intervenit o modificare: votul începe în străinătate la ora locală 7, dar se încheie la ora 21 ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul la est de România. La vest de România, pe celelalte fusuri orare, votul se închide la ora 21 ora României., a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

În cazul în care vor mai fi alegători în secții care așteaptă să voteze, prograul de vot se va putea prelungi după ora României 21:00, dar nu mai târziu de 24:00, ora României.

Măsura se va aplica, de exemplu, în SUA, acolo unde votarea s-ar fi terminat în mod normal luni dimineață, după fusul orar al României.

Măsura a fost adoptată la propunerea Autorității Electorale Permanente „pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influențare a votului atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE