ARTE
Institutul de Istorie a Religiilor, în pericol. Cum ar putea pierde România arhiva manuscriselor lui Mircea Eliade
Aflat în pericol de a fi desființat și comasat cu un alt institut al Academiei Românie, Institutul de Istorie a Religiilor ar putea fi nevoit să returneze donatorilor toate cele peste 20.000 de manuscrise ale istoricului Mircea Eliade.
Proiect inedit la Ploiești: Elevii de liceu joacă în piese de teatru adaptate din programa pentru Bacalaureat
Educația prin teatru i-ar putea ajuta pe elevi să învețe cu mai mult interes operele din programa de Bacalaureat, adesea considerate de copii prea învechite și deconectate de lumea în care trăiesc.
Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere și a devenit primul român recunoscut la acest nivel în Spania
Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei la Teatrul Campoamor din Oviedo. Distincţia este o confirmare a felului în care cărţile sale au fost primite în Spania.
Astra Film Festival 2024: Un documentar dedicat lui Umberto Eco și o dezbatere despre „memoria omenirii”
Mii de ani de istorie au fost, de-a lungul timpului, păstrați în cărți, în marile biblioteci ale lumii, numai că tehnologia transformă felul în care fiecare dintre noi putem lăsa posterității o parte din existența noastră: în smartphone, în Cloud sau pe platformele de socializare.
Finaliștii premiului Goncourt, anunțați la București. Scriitorul Pascal Bruckner, printre membrii juriului
Romanele finaliste al celui mai prestigios concurs literar din Franța au fost anunțate la București, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Institutului Cultural Francez din România.
O familie din Italia susține că are acasă o pictură semnată Picasso, găsită printre vechituri
O familie din Italia susține că are o pictură semnată Pablo Picasso. Tabloul a fost găsit întâmplător, printre niște vechituri, și transmis din generație în generație. Există experți care spun că opera de artă este autentică.
Maestrul Cristian Măcelaru, rol de profesor: Șase tineri dirijori au participat la un masterclass
Șase dirijori au avut ocazia zilele acestea să învețe tainele meseriei de la maestrul Cristian Măcelaru. Dirijorii au participat la un masterclass, organizat pentru prima dată în cadrul concursului George Enescu și coordonat de dirijorul român.
Concertul clasic și noile tehnologii: Proiectul „L'heure bleue” este o experiență imersivă multisenzorială
La nivel internațional, în ultimii ani, specialiștii în neuroștiințe au dezvoltat proiecte în cadrul cărora studiază felul în care creierul uman reacționează la stimuli precum: muzica, arta vizuală, aromele sau la combinația celor trei.
DWMT la Conac, singurul festival de arte și muzică din sudul României, a reunit cei mai nonconformiști artisti
DWMT la Conac, singurul festival de arte și muzică din sudul României, aflat la a doua ediție, a transformat pe 7 și 8 septembrie Conacul Udriște Năsturel din Herăști într-un loc al sinergiei între trecut și prezent, artă contemporană, natură și muzică.
INTERVIU Mugur Vărzariu, primul fotograf român expus la Visa pour l’image: „Nu putem să construim atâtea ziduri câți copii needucați și familii needucate sunt în România”
Mugur Vărzariu este primul fotograf român expus la Visa pour l’image, unul dintre cele mai importante festivaluri de fotojurnalism din lume.
Trump și Marilyn Monroe, atracții turistice într-un mic sat din Bulgaria. Celebritățile au fost pictate pe zidurile caselor
Donald Trump, Marilyn Monroe, Freddie Mercury și Albert Einstein au devenit atracții turistice într-un mic sat din Bulgaria. Imaginile iconice ale celebrităților au fost pictate pe zidurile caselor de aici, cu ocazia festivalul de artă stradală, care an de an aduce tot mai mulți vizitatori.
Concursul Internațional George Enescu 2024. Programul competiției, recitaluri și bilete
Concursul Internațional „George Enescu” 2024 are loc în perioada 31 august – 27 septembrie, la Ateneul Român din București. A XIX-a ediție a Concursului Internațional „George Enescu” va aduce 6 recitaluri și 5 concerte simfonice.
Filmat clandestin în Iran, premiat la Cannes: ”The seed of the sacred fig” a avut premiera românească în Delta Dunării, la Festivalul de Film Anonimul
Cât de prețioasă este libertatea unei femei? Uneori, această libertate are chiar prețul unei vieți. În anul 2022, o tânără de doar 22 de ani a fost arestată și bătută de poliția moralității din Iran, pentru că nu purtase corespunzător vălul numit hijab. Tânara a murit în arest.
E lege: Cel puţin o producţie a instituţiilor de spectacole trebuie să fie accesibilă persoanelor cu handicap
Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care prevede ca cel puţin o producţie a instituţiilor de spectacole trebuie să fie accesibilă persoanelor cu handicap. Măsura intră în vigoare în 2025.
Taking Back August, explorare și renaștere: “Metalcore nu este un gen pe care l-ai cânta în mod obișnuit”
Taking Back August s-a înființat în anul 2020, iar stilul abordat este modern metalcore. Primul EP, “The Devil’s Crown”, a fost lansat în 2021, iar anul acesta trupa se bucură de primul album, “Chrysalis”.
Fotograful care surprinde imagini în alb și negru la FITS: „Culoarea te fură, te distrage. În alb-negru, tot focusul e pe chipul actorilor”
Unde rămâne memoria unui moment de pe scena unui teatru? Cu siguranță în amintirea fiecărei persoane din public. Iar unele astfel de clipe petrecute într-un spectacol au o putere uriașă.
FITS 2024. Soarele Toscanei, pe străzile Sibiului. Un ansamblu din Italia a făcut spectacol pe străzile din centrul istoric al orașului
Cine nu-și dorește o vacanță în Toscana? Dar pentru că nu este atât de ușor de ajuns acolo, cel puțin la Sibiu, Toscana și-a adus soarele, la figurat, pe străzile orașului vechi. La Montesina, un ansamblu venit din Italia, a adus multe zâmbete pe chipurile trecătorilor.
În culisele unui spectacol semnat de Silviu Purcărete. „Povestea prințesei deocheate” se joacă cu casa închisă
De la ceea ce vedem pe scena de teatru, până la munca din spatele scenei este drum lung. La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, o echipă Euronews a mers în culisele unui spectacol extraordinar, care poartă semnătura regizorului Silviu Purcărete: „Povestea prințesei deocheate”.
Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2024. Zece zile de festival, 830 de evenimente și 5.000 de artiști invitați. Tema ediției: Prietenia
Ce înseamnă prietenia adevărată? Sunt multe definiții care variază, fireşte, în funcție de principiile de viață ale fiecăruia. Cert este că aceasta este tema de anul acesta a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.