Restaurarea unui tablou de Rubens s-a dovedit o adevărată provocare din cauza dimensiunii sale uriașe. În muzeul în care este expus a fost creat un întreg atelier, iar restauratorii lucrează sub ochii vizitatorilor.
Tablou pictat de Rubens, restaurat sub ochii vizitatorilor
La Muzeul Regal de Arte Frumoase din Anvers, Belgia, este restaurată „Fecioara întronată cu Pruncul, înconjurați de sfinți”. Un tablou înalt de 6 metri și lat de 4,5 metri. Capodopera nu poate fi scoasă din muzeu și dusă într-un atelier. Așa că a fost adus atelierul la muzeu.
Koen Bulckens, curator: Am construit un atelier în jurul picturii, da. Vom folosi acest atelier pentru tratarea lucrării care se va încheia în vară. Și apoi vom lucra la o altă lucrare, „Adorarea Magilor”, tot de Rubens.
O echipă de șase restauratori încearcă să umple spațiile unde vopseaua s-a luat, în timp. Aceștia lucrează chiar sub privirile celor care ajung la muzeu.
Koen Bulckens, curator: Această lucrare a fost acoperită cu un lac special, gros și galben. Când facem restaurarea, îndepărtăm lacul. Asta înseamnă că stratul galben a dispărut, dar, odată ce îndepărtăm lacul, vopseaua are un aspect puțin mat. S-a întâmplat de mai multe ori ca vizitatorii să treacă pe lângă noi și să creadă că stricăm pictura.
Ellen Keppens, restaurator: În momentul în care scoți lacul vechi, vopseaua de ulei originală de dedesubt este foarte mată. Contrastul dintre lacul vechi și vopseaua originală este foarte mare. Vizitatorii nu știu că vom aplica un nou lac care va crea mai multă saturație, mai multă profunzime în culori, iar rezultatul va fi mult mai frumos decât lacul decolorat.
Ca să poată reface lucrarea, restauratorii trebuie să se târască pe podea sau să se ghemuiască sub o scară de metal ca să facă un retuș. Mai în glumă, aceștia spun că opera de artă este potrivită pentru yoga.