Mai multe piese din tezaurul dacic al României, printre care și coiful de la Coțofenești, au fost furate din Muzeul Drents din Olanda. S-a întâmplat chiar în penultima zi a unei expoziții temporare unde au fost trimise peste 600 de artefacte de la muzee din țara noastră. Directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a făcut duminică declarații despre furtul exponatelor și a oferit explicații despre expoziția de la Muzeul Drents. Totodată, au apărut detalii din ancheta autorităților din Olanda, care sunt pe urmele hoților, fiind făcute publice și primele imagini care arată momentul în care zidul muzeului este aruncat în aer.
Explicațiile autorităților române după furtul pieselor din tezaurul dacic de la muzeul din Assen, Olanda: „În România, nu există niciun muzeu modern sau nou”
Directorul-general al Muzeului Naţional de Istorie a României a spus de ce a ales muzeul să organizeze o expoziție într-un oraș mic din Olanda.
Ernest Oberländer-Târnoveanu, director-general al Muzeului Naţional de Istorie a României: „Asseen e un oraș de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată, într-o provincie bogată și industrializată a Olandei. Spre deosebire de România, unde sistemul muzeelor este foarte ierarhizat, în Olanda există zeci de muzee importante în orașe mai mici. În cazul Muzeului Drents, pot să vă spun câteva lucruri (...), este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda și, în același timp, este unul dintre cele mai moderne muzee din țară. În urmă cu câțiva ani, a fost construit un corp nou pentru expoziții temporare, cu o suprafață de 1000 mp, adică mai mult decât holul nostru central, cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securității și conservării pieselor. Acest edificiu a fost construit cu banii Primăriei, care a investit 10 milioane de euro pentru realizarea lui. În România, nu există niciun muzeu modern sau nou, construit nu numai după 1989, dar nici înainte de 1989.”
„În ceea ce privește activitatea Muzeului Drents, acesta este un muzeu extrem de modern și extrem de dinamic, s-a remarcat prin marile expoziții internaționale pe care le-a organizat în acest domeniu, a primit titlul de Muzeul European al Anului. De asemenea, în urmă cu trei ani, a fost Muzeul Anului din Olanda. Muzeului Drents face mari expoziții de artă și de arheologie.”
„Colegii de la Muzeul Drents au dorit să prezinte civilizația dacică pentru că au considerat că e una dintre marile civilizații europene care nu e cunoscută aproape deloc”
Ernest Oberländer-Târnoveanu: „În politica Muzeului Drents este prezentarea culturilor și civilizațiilor mai puțin cunoscute ale lumii. Veți vedea multe expoziții dedicate acestui subiect și nu întâmplător, când ne-au contactat colegii de la Muzeul Drents, au dorit să prezinte civilizația dacică pentru că au considerat că este una dintre marile civilizații europene care nu este cunoscută aproape deloc în Olanda, ca și în Occident. Pentru acest motiv, au investit sume importante și resurse umane pentru realizarea acestei expoziții. Vreau să vă spun că numai contribuția primăriei la realizarea Muzeului a fost de 500.000 de euro. De asemenea, muzeul a primit și o subvenție din partea guvernului Olandei (...).”