Romanele finaliste al celui mai prestigios concurs literar din Franța au fost anunțate la București, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Institutului Cultural Francez din România. Mai multe personalități din lumea literaturii franceze, membri ai juriului, au venit cu această ocazie la București, unde au anunțat cele patru cărți care intră în finală. Premiul Goncourt va fi acordat pe 4 noiembrie la Paris.
Titluri semnate de Kamel Daoud, Hélène Gaudy, Gaël Faye și Sandrine Collette, în finala pentru premiul Goncourt
Cele patru cărți sunt următoarele: „Madelaine avant l’aube” de Sandrine Colette, „Houris” de Kamel Daoud, „Jacaronda” de Gaël Faye și „Archipels” de Hélène Gaudy.
Dintre acești finaliști, va fi anunțat un câștigător în data de 4 noiembrie, la Restaurantul Drouant. Acolo se întâlnesc membrii Academiei Goncourt din 1941 și decid romanul care va primi cel mai prestigios premiu al literaturii franceze.
Două dintre romane sunt povești de război din Rwanda și Algeria, iar celelalte abordează teme psihologice despre familie.
Philippe Claudel, președintele Academiei Goncourt: Premiul Goncourt este cel mai important premiu de literatură în Franța și se acordă din 1903. Este cel mai vechi premiu literar din lume, deci are o valoare atât națională, cât și internațională și atunci când un autor primește un premiu Goncourt, îi schimbă cariera, viața, schimbă viitorul editurii care l-a publicat. Vorbim de un factor economic, o carte ajunge să fie vândută în sute de mii de exemplare și peste asta, ajunge să fie tradusă, în 20, 30, 40 de limbi străine.
Anul acesta, finaliștii au fost anunțați într-o conferință de presă care a avut loc la București.
Eva Nguyen Binh, președintele executiv al Institutului Francez din Paris: Am vrut să facem ceva special împreună cu Academia Goncourt la București. De ce? Pentru că Institutul Cultural Francez de aici împlinește 100 de ani. Deci, este o modalitate de a sărbători această aniversare. Este și o modalitate de aprofundare a relației dintre Franța și România care este foarte apropiată.
Cum sunt selectate cărțile care ajung să premiate
Șapte dintre cei zece membri ai juriului au fost prezenți în sală și au vorbit despre ce anume înseamnă un roman bun și cum selectează cărțile care ajung să fie premiate.
Philippe Claudel, președintele Academiei Goncourt: Caut să văd că o carte folosește limba franceză într-un mod pe care nu l-am mai văzut niciodată. Pentru mine, stilul, muzica cuvintelor, nu doar istoria și personajele, contează. Când le avem pe toate acestea, adică un text inedit și profund exprimat într-o limbă care este de asemenea miraculoasă și inedită, atunci avem în față un mare roman care merită premiat.
Camille Laurens, scriitoare și membră a Academiei Goncourt: Personal, sunt atrasă de o carte prin vocea sa, prin modul în care îmi transmite ceva, prin stilul și ritmul său, pentru că ritmul scriiturii este foarte important. Apoi, pe lângă afinitățile personale, mă uit la lucrurile diverse pe care mi le spune acea carte, dacă sunt lucruri la care nu m-am mai gândit niciodată sau lucruri pe care nu aș fi ajuns să le cunosc altfel, experiențe sau emoții pe care nu le cunosc sau poate experiențe și emoții care îmi sunt foarte familiare și simt o afinitate completă. Toate acestea fac să existe sau nu o conexiune cu acea carte.
Pierre Assoulina, scriitor, jurnalist și membru al Academiei Goncourt: În primul rând, mă gândesc la mesajul cărții, despre ce îmi vorbește ea și apoi, iar asta este esențial, ce le spune altora, ce le povestește, pentru că dacă romanul se reduce la narațiunea sa, nu este suficient. Majoritatea romanelor care ne atrag atenția, cum sunt cele selecționate aici, nu se reduc la rezumatul lor, la două coperți și o istorie, tot timpul ne gândim care este mesajul, ce vrea să ne transmită acea carte.
Pascal Bruckner, scriitor și membru al Academiei Goncourt: Premiul Goncourt este o responsabilitate nu doar a noastră de aici, ci o responsabilitate națională și internațională și atunci când facem alegerea finală, care va fi pe 4 noiembrie, ne gândim la cititori, cum vor primi ei această veste. Ei sunt cei care vor pune cartea câștigătoare sub bradul de Crăciun, pentru că premiul Goncourt este singurul premiu literar care se acordă cu puțin timp înainte de sărbătorile de iarnă și ne mai gândim la librari, pentru că există în jurul premiului Goncourt o întreagă industrie literară pe care nu o putem ignora. Deci, este o combinație de subiectivitatea fiecăruia, dar și obiectivitatea socială și economică pe care le luăm în calcul atunci când acordăm acest premiu.
Anul trecut, Premiul Goncourt a fost acordat lui Jean-Baptiste Andrea pentru romanul „Veiller sur elle”.