TAXE ȘI IMPOZITE
Pragul pentru IMM-uri, redus de 10 ori. Guvernul negociază cu Comisia Europeană pentru reducere pragului din 2026
4 din 5 întreprinderi mici și mijlocii ar putea plăti impozit de 16% pe profit, la fel ca firmele mari. Guvernul negociază cu Comisia Europeană ca reducerea pragului pentru microîntreprinderi să intre în vigoare din 2026, nu de anul viitor, așa cum și-ar dori oficialii europeni
Românii vor fi informați prin SMS atunci când le va expira pașaportul. Noul serviciu, creat pentru a ajuta călătorii să nu mai piardă deplasările în străinătate
Prin acest nou serviciu de notificare prin mesaj, autoritățile vor să ajute oamenii să nu își mai piardă călătoriile din cauza documentelor expirate și încearcă astfel să digitalizeze interacțiunea cu cetățenii.
Recomandările OCDE pentru economia României: Impozitarea progresivă și creșterea taxelor pentru proprietăți
Impozităm prea mult veniturile mici și prea puțin veniturile mari, iar inflația încă este la un nivel ridicat. Impozitarea progresivă ar putea fi o soluție pentru a reduce diferențele dintre cei care câștigă puțin și cei cu câștiguri mari.
Efectul impozitării: bacșișul a scăzut la jumătate. La un an de aplicare a legii statul a încasat aproximativ 30 de milioane de lei
Impozitarea bacșișului în domeniul Horeca nu a avut rezultatele scontate de Guvern. Statul a încasat la buget doar o treime din cât a estimat, iar chelnerii s-au trezit că legea le-a adus la sfârșitul lunii doar jumătate din ce câștigau înainte din bacșiș.
Vacanțe mai scumpe în Grecia, din 2024. Guvernul elen introduce taxa pentru climă, care trebuie plătită direct la cazare
Vacanțele în Grecia se vor scumpi în acest an pentru că guvernul introduce o așa numită taxă sezonieră pe climă. Decizia vine după ce, anul trecut, țara a fost devastată de incendii de vegetație și inundații puternice.
Piața mașinilor electrice și hibride este în cădere liberă. Vânzările au scăzut dramatic, la nivel mondial
Industria a fost trasă în jos de evoluțiile modeste de pe trei piețe principalele, Franța, Germania și China. Cele două mari piețe europene au înregistrat scăderi de până la 50 la sută, iar în China, vânzările s-au restrâns cu 26 la sută.
Proiect: Taxe și impozite mai mari, în București. Primăriile au dreptul legal să crească dările cu rata inflației
Bucureștenii ar putea plăti taxe și impozite mai mai mari pentru case, terenuri și mașini. Dările ar putea fi majorate cu rata inflației înregistrată anul trecut, adică 10,40%.
România ar putea avea cea mai mare inflație din UE. Analist: Avem prețuri europene și salarii românești
Creșterile de taxe aplicate de la începutul anului și indexarea pensiilor au ”reinflamat inflația” în România. ”Probabil, Eurostat va confirma acest lucru că va fi cea mai mare din Europa în luna ianuarie”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, în direct la Euronews România.
Guvernul va adopta o ordonanță privind ”taxa pe boală” săptămâna viitoare. Ciolacu: ”Trebuie să descurajăm abuzul”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul vrea să ia măsuri pentru a descuraja abuzul de ”concedii medicale nejustificate”, însă ministrul Sănătății va trebui să găsească o soluție în cazul concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femei însărcinate.
Tarifele de parcare pentru SUV-uri se triplează în Paris. Noile taxe, aprobate prin referendum
Locuitorii din Paris au votat în favoarea triplării prețului parcării pentru SUV-uri, în condițiile în care municipalitatea vrea să ia măsuri pentru a reduce poluarea prin taxarea șoferilor care conduc mașini de mari dimensiuni.
Cele mai mari scumpiri și ieftiniri decembrie 2022 - decembrie 2023. Prețul detergenților a crescut cel mai mult
Banca Națională se așteaptă ca, în prima parte a acestui an, inflația să înceapă un trend crescător, pe fondul creșterilor de TVA și accize, lucru care s-a întâmplat de la 1 ianuarie.
Aglomerație la taxe, pe ger și ninsoare. Sute de oameni au stat la coadă pentru a-și plăti dările la stat din prima zi a anului
Ninsoarea și gerul nu i-au speriat pe cei care au vrut să-și plătească dările la stat. La Brașov, în prima zi în care s-au deschis ghișeele de taxe și impozite, oamenii s-au așezat la coadă de la 6:00 dimineața, înainte să ajungă funcționarii la lucru.
2024 cu scumpiri. Economist: Sunt costuri care trebuie recuperate de către comercianți, că altfel dau faliment
Puterea de cumpărare a românilor se va diminua în acest an, pentru că mărirea taxelor va afecta nu doar persoanele fizice, ci și companiile. Acestea se vor vedea la rândul lor obligate să crească prețurile ca să amortizeze din pierderi.
Cum se aplică sistemul e-Factura? Experți fiscali: "A fost gândită să se permită furtul de miliarde de euro pe an"
Până la 1 iulie, se va merge în paralel cu facturi emise și primite și în format de hârtie sau pe mail, ca în momentul de față, dar raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie indiferent de forma facturii.
Taxe și impozite locale 2024. Cât plătim pentru casele și mașinile pe care le deținem și cum evităm aglomerația de la ghișeu
2024 vine cu creșteri ale taxelor și impozitelor locale, ca efect al noilor măsuri fiscal-bugetare și al bazelor pe care a fost construit noul proiect al bugetului de stat. Proprietarii de case, mașini și terenuri vor plăti mai mult comparativ cu anul trecut, ca urmare a indexării cu rata inflației.
Experții au analizat creșterile fiscale din 2024 și trag o concluzie dură: "Cheltuielile reale sunt cu 10-20% mai mari"
Dan Schwartz, economist: "Sunt doar măsuri populiste. Gândiți-vă numai la trâmbițata plafonare a adaosului comercial. A fost plafonat la câteva produse. Care a fost urmarea imediată? A crescut adaosul comercial la produsele neplafonate".
Coșul de cumpărături în 2024, după noua politică fiscală a Guvernului. Sute de lei în plus sunt necesare pentru traiul de zi cu zi
Bugetul pe cheltuieli al unei familii crește cu sute de lei bune în debutul lui 2024, după noua politică fiscală a Executivului. Va fi resimțită din plin de buzunarele românilor, iar coșul de alimente se va scumpi ca efect al creșterii TVA și accizelor la combustibili.