Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cauza deficitului bugetar al României, depistată. Ciolacu: ”În acest ritm se dezvoltă România”

Premierul Marcel Ciolacu susține că a găsit cauza deficitului bugetar. Investițiile ar fi de vină pentru deficitul bugetar mare pe care îl are România. Liderul PSD susține că deficitul despre care se vorbeşte în aceste zile provine, în cea mai mare măsură, din partea de cofinanţare a proiectelor europene, cu bani din PNRR. Declarațiile au fost făcute la inaugurarea unui nou tronson din A0, autostrada de centură a Capitalei, care este acum finalizată în proporție de două treimi.

”Partea de cofinanţare la fondurile europene, la PNRR este, ca şi procente, aproape 50 la sută. Ca să închidem acest inel, cum închidem şi inelul de A0 al Bucureştiului, aici e cea mai mare parte din deficitul despre care vorbim de fiecare dată. Nu voi opri investiţiile. În acest ritm se dezvoltă România, lucru pe care l-au făcut şi alte state europene şi membre UE. Acelaşi lucru l-a făcut şi Portugalia, şi Spania, şi Italia”, a declarat Marcel Ciolacu.

Precizările premierului vin în contextul în care, la cererea Comisiei Europene, Guvernul caută soluții pentru a-i convinge pe specialiștii de la Bruxelles să fie de acord ca statul român să cheltuie și în următorii ani mai mult decât își permite, fără să facă măriri de taxe.

După primele cinci luni ale anului, cheltuielile statului depășesc cu 60 de miliarde de lei veniturile, peste limita Uniunii Europene, de 3 la sută din Produsul Intern Brut. Până la 1 septembrie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, trebuie să vină cu un plan fiscal de reducere a cheltuielilor bugetare. Scopul este să-i convingă pe oficialii europeni să accepte o reducere treptată a deficitului bugetar, pe șapte ani.

”S-a luat decizia ca Ministerul de Finanțe, desigur, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene și ceilalți membri ai Guvernului, să vină cu aceste măsuri până la 1 septembrie. Ca atare, perspectiva pe 7 ani de zile presupune o scădere anuală a deficitului cu aproximativ 0,7 procente anual. Aici nu este vorba de măsuri nepopulare, ci este vorba de măsuri care se bazează pe cifre și nu putem să mergem la comisie și să argumentăm că nu sunt măsurile populare. Din discuțiile avute cu ministrul finanțelor, măsurile care pot fi luate în acest moment sunt cele care vizează cheltuielile bugetare și pot să asigure o reducere a cheltuielilor de până la 5 miliarde. Din discuțiile avute știu că se poate crește nivelul redevențelor”, a precizat Nicolae Ciucă, președintele PNL, miercuri, 24 iulie.

UE ar cere României să elimine unele facilități fiscale

Potrivit unor surse apropiate coaliției, oficialii de la Bruxelles au cerut Guvernului României să elimine o parte dintre facilitățile fiscale care există acum în sectoare precum agricultura sau IT-ul. Specialiștii europeni au recomandat și alte măsuri, cum ar fi eliminarea cotelor reduse ale TVA, aplicate unor produse și sau chiar creșterea TVA și a unor taxe.

Cu alegerile care bat la ușă, liderii Coaliției au respins public aceste variante, invocând nevoia de a nu afecta veniturile populației și firmelor.

”Nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea muncii. Trebuie să înţelegem odată că bugetul statului trebuie direcţionat în zonele în care eşti deficitar.

Acest lucru ne-a spus Comisia: nu puteţi trăi într-o lume de excepţii în funcţie de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul. Ce vă spun cu certitudine, medicamentele, alimentele, lucruri deja discutate la Comisie vor rămâne la 9%”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri, 26 iulie.

Potrivit unor surse politice, două dintre măsurile luate în calcul de liderii coaliției pentru a se încadra în ținta de deficit, mărirea TVA și a impozitului pe venit de la 10 la 16%, vor fi amânate pentru anul viitor, după alegeri. Planul fiscal al României pentru următorii ani ar trebui să ajungă la Bruxelles pe 15 octombrie, pentru a fi analizat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE