Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Datornicii la Fisc au început să primească scrisori pentru a alege dacă vor să beneficieze de amnistia fiscală. Unele situații sunt însă absurde

Românii cu datorii la Fisc au început să primească, în această săptămână, în poștă, scrisorile de informare cu sumele pe care le au de plată în cazul în care vor să beneficieze de amnistie fiscală. Ei trebuie să depună o cerere la ANAF până pe 25 noiembrie dacă vor să-și plătească datoriile și să beneficieze de ștergerea dobânzilor și penalităților.

Datornicii la Fisc pot alege dacă vor să beneficieze de amnistia fiscală

Mai multe persoane care au primit astfel de scrisori ni le-au trimis și au semnalat mai multe situații absurde. Spre exemplu, într-un caz, ANAF îi comunică unei persoane care are o restanță de 1.141 de lei și că are de achitat zero lei dacă vrea să beneficieze de ștergerea întregii datorii.

În altă scrisoare apare o datorie de 14.080 de lei, numai că această persoană ne-a trimis și așa numita fișă sintentică, în care sunt trecute obligațiile de plată, o fișă eliberată tot de Fisc. În acest document, datoria e la jumătate, doar puțin peste 6.700 de lei.

Valentina Saygo, expert contabil: „Să conteste suma care este în aceste scrisori de dragoste, din partea ANAF, să ceară recalcularea, și, dacă este cazul și dacă dorește într-adevăr să aplice pentru a beneficia de amnistia fiscală, atunci este important să se asigure că primește un certificat fiscal și că sumele dunt corecte.

Nu e prima dată când organul fiscal nu are pic de credibilitate în fața contribuabilului. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre persoane fizice sau despre PFA-uri care știm că nu sunt obligate să aibă contabili.

ANAF nu spune și nici Ministerul Finanțelor nu recunoaște că softul care gestionează aceste evidențe este la pământ, de foarte mulți ani. La persoane juridice, mai e cum mai e, că este ochiul vigilent al contabilului, care stă și calculează și verifică și reglează aceste sume care agață alte sume și, cum zicea o doamnă de la ANAF, aceste sume trebuiesc gâdilate.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE