Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxe și impozite mai mari din 2025, la Constanța. Taxa pentru parcarea rezidențială se dublează și ajunge la 500 de lei

2025 nu vine cu vești prea bune pentru locuitorii din Constanța care vor avea de achitat taxe și impozite mari mari. Cel mai mult va crește taxa de salubrizare, de la 8 la 20 de lei de persoană pe lună. Majorări substanțiale vor fi și în ceea ce privește taxa de parcare rezidențială care odată cu anul viitor se va dubla. Veștile au fost întâmpinate, evident, cu supărare de constănțeni, iar vara viitoare s-ar putea regăsi și în buzunarele turiștilor care vor veni în vacanță în stațiunea Mamaia.

Taxe și impozite mai mari din 2025, la Constanța

Majorările au fost aprobate în ședința Consiliului Local și vor intra în vigoare la începutul anului 2025. Cea mai mare creștere este la taxa de salubrizare.

Diana Sobaru jurnalistă Euronews: De anul viitor, o familie compusă din patru persoane va plăti pentru taxa de salubrizare suma de 80 de lei pe lună, aproape triplu față de cât plătește în acest moment. Autoritățile locale pun mărirea pe seama faptului că primăria nu va mai suporta subvenția.

Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța: Astăzi, în 2024, taxa reală este de 17 lei, iar primăria subvenționează diferența până la 8 lei și o estimare pe anul 2024, subvenția se ridică undeva la 45 de milioane. Ce s-a întâmplat în ultima sedință de Consiliul Local nu a fost altceva decât o intrare în normalitate, așa cum se întâmplă în restul orașelor mari și nu numai din România, să nu se mai plătească această subvenție, astfel încât cât produci, atât plătești.

Edilul se referă la Iași, unde cetățenii plătesc 38 de lei de persoană pe lună, cel mai mare tarif în acest moment. La Oradea, locuitorii plătesc peste 31 de lei pentru salubrizare, în timp ce la Brașov, taxa este de 26 de lei. Cea mai mică taxcă de salubrizare o plătesc locuitorii din Sibiu, 16 lei.

Indiferent de comparații, vestea scumpirilor i-a nemulțumit pe constănțeni, care spun că nu înțeleg majorările în condițiile în care ghenele sunt mai mult murdare, în jurul pubelelor, mirosul este insuportabil, iar de multe ori, gunoaiele dau pe afară.

Vicențiu Marinescu, localnic: Hoție, hoție, domn'le, ce să facem? Asta e!

Viroana Ursache, localnică: Nu-i corect! Prea de tot, prea ne-a luat cu toate odată! Nu se mai poate! E strigător la cer, pensiile nu le mărește cum trebuie, ne ia toți banii pe care îi avem! Acu, am plătit întreținerea, sunt una singură și am plătit 140 de lei, nu știu pe ce mi i-a luat.

Localnică: Nimeni de aici nu cred că produce atâta gunoi să justifice prețul ăsta care este enorm.

Taxa pentru parcarea rezidențială se dublează

Din 2025 vor fi majorări și pentru închirierea unui loc de parcare rezidențial. De la 255 de lei în prezent, se va ajunge la 500 de lei anul viitor. În plus, toți posesorii de autoturisme, chiar dacă nu închiriază un loc de parcare, vor trebui să achite 200 de lei pentru utilizarea domeniului public.

Cristina Marin, locuitoare: Destul de mult, da, ce să zicem...

Localnic: O nebunie și cu parcările, chiar și în fața blocului, mă uitam, sunt parcări. Vine omul și trebuie să plătească pentru parcarea aia. Deci, totul se plătește, exact ca în filme.

Autoritățile locale spun că majorările erau necesare în contextul creșterii inflației, dar vor căuta soluții astfel încât să acorde reduceri pentru categoriile de persoane defavorizate. Inevitabil, scumpirile vor afecta și bugetul de vacanță al turiștilor care vor veni la vară în concediu în Constanța și Mamaia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE