Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Barcelona vrea să elimine închirierea de apartamente pentru turiști. De când s-ar putea aplica măsura

Orașul spaniol Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029, cu toate că primește milioane de turiști în fiecare an. Municipalitatea vrea astfel să faciliteze accesul de locuințe pentru rezidenți, a anunțat vineri primarul acestui oraș, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

”Parlamentul catalan ne autorizează” să nu mai ”reînnoim licenţele apartamentelor turistice”, ceea ce ”ne va permite să punem 10.000 de locuinţe pe piaţa închirierilor şi a vânzărilor” imobiliare, a declarat primarul Barcelonei, socialistul Jaume Collboni, conform sursei citate.

În Barcelona, licențele apartamentelor turistice, reînnoite pentru cinci ani, vor expira în noiembrie 2028.

Primarul din Barcelona vrea să nu mai existe apartamente turistice din 2029

Edilul Jaume Collboni și-a exprimat speranța ca ”apartamentele turistice de care dispunem astăzi vor dispărea din oraşul Barcelona” începând din 2029, dacă nu se va renunța la această idee.

Pentru a pune în aplicare această măsură, municipalitatea din Barcelona vrea să se folosească de un decret aprobat de Parlamentul regional al Cataloniei în 2023. Actul normativ reglementează numărul locuinţelor dotate cu licenţă de utilizare turistică în oraşele în care presiunea imobiliară este cea mai puternică, notează sursa citată.

"Oraşul nu poate permite ca un număr atât de ridicat de apartamente să fie utilizat pentru activitatea turistică într-un context în care dificultatea de accedere la o locuinţă şi efectele negative ale suprapopulării turistice sunt evidente", a argumentat Consiliul municipal din Barcelona.

Primarul Jaume Collboni consideră criza de locuinţe drept "principala" problemă a Barcelonei. Chiriile au crescut cu 68% în ultimii 10 ani în acest oraș spaniol, unde 10.101 de locuinţe dispun în prezent de o licenţă pentru apartament turistic.

Barcelona a mai suspendat eliberarea de licențe pentru apartamentele turistice

În ultimii ani, autoritățile din Barcelona au suspendat eliberarea de noi licenţe sub conducerea fostei primăriţe Ada Colau (2015-2023), fostă militantă pentru dreptul la locuinţă, cu scopul de a reglementa expansiunea turistică a oraşului, o destinaţie turistică preferată de vizitatorii străini în Spania.

Acest lucru nu a împiedicat, însă, efectele turismului excesiv asupra domeniului imobiliar, în special după sfârşitul pandemiei de COVID-19.

Pentru a-și exprima nemulțumirea, mai multe asociații locale au lansat un apel pentru a organiza un protest în oraş în 6 iulie sub sloganul "Destul! Să punem limite turismului!".

Acest miting ar urma să aibă loc în contextul în care alte manifestații organizate deja în ultimele luni în alte puncte turistice spaniole, cum ar fi Insulele Canare şi Palma de Mallorca, conform AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE