Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsura luată de Beijing după suprataxarea mașinilor chinezești în UE. Există temeri privind un război comercial total

Beijingul răspunde cu măsuri similare după ce Uniunea Europeană a decis suprataxarea mașinilor electrice chinezești. Astfel, chinezii vor impune decizii provizorii asupra importurilor de coniac european, începând cu această săptămână, după cum a anunțat Ministerul cinez al Comerțului.

Anunțul oficialilor chinezi vine la doar câteva zile după ce țările membre UE au votat pentru impunerea acestor taxe mărite asupra vehiculele electrice chinezești timp de cinci ani. Acestă replică a ridicat și mai sus ștacheta într-un război comercial dintre Uniunea Europeană și China și a declanșat un răspuns puternic din partea Parisului.

Beijing supraimpozitează coniacul după suprataxarea mașinilor chinezești în UE

Practic, această mișcare este o lovitură dată în special Franței, unul dintre 'campionii' impunerii de tarife mai mari vehiculelor electrice chinezești. Mișcarea vizează în principal mărcile franceze de coniac de lux, după ce Parisul a fost privit ca principalul susținător al investigației Comisiei Europene privind subvențiile de stat oferite de China pentru vehiculele electrice chinezești.

Parisul îl acuză pe președintele Chinei, Xi Jinping, că încălcă promisiunea pe care i-a făcut-o președintelui francez Emmanuel Macron, în mai 2023.

„Mi se par de neînțeles aceste măsuri. Nu există nicio justificare pentru ele. Suntem foarte dezamăgiți de acest anunț, care contravine angajamentului luat de președintele Xi în timpul vizitei sale în Franța. Voi participa în curând la Summitul G20 din Brasilia, unde voi profita de ocazie pentru a purta un dialog cu omologul meu chinez. Sunt gata să merg în China pentru a ne face cunoscută poziția”, a declarat ministrul adjunct al Comerțului din Franța, Sophie Primas, conform Politico.

După anunțul făcut de chinezi, începând cu 11 octombrie, importatorii vor trebui să ofere un depozit de garanție la vama chineză atunci când importă coniacuri originare din blocul comunitar european, după cum a spus Ministerul chinez al Comerțului, în comunicatul emis. Depozitele sunt calculate în funcție de niște rate cuprinse între 30,6 și 39 la sută la producători precum Remy Martin, Moët Hennessy sau Martell.

Lovitura dată pentru aceste băuturi alcoolice din UE marchează cea mai recentă măsură de răzbunare a Beijingului împotriva blocului comunitar, după ce a chinezii au mai lansat investigații asupra cărnii de porc și a lactatelor europene, ca răspuns la investigația EV pe care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a lansat-o în urmă cu un an.

Acestă măsură privind taxarea provizorie a coniacului este o întorsătură față de ceea ce declarau chinezii la sfârșitul lunii august, când au decis temporar împotriva luării acestei măsuri. Asta după ce Bruxelles-ul și Beijingul au negociat pentru a găsi o soluție la disputa privind vehiculele electrice chinezești care urmează să fie taxate cu până la 35,3%.

China susține că unele băuturi costisitoare sunt aruncate pe piața chineză și vândute mai ieftin decât prețul de producție pentru a 'subcota' concurenții locali. Însă grupul de lobby Spirits Europe spune că a fost transparent cu Beijing și „dovezile furnizate demonstrează în mod clar absența dumpingului”. China nu fabrică niciun produs similar coniacului sau armaniacului.

Chinezii spun că ar putea lua și alte măsuri similare

În plus, un purtător de cuvânt al Ministerului chiez al Comerțului a spus că urmează mai multe astfel de măsuri, iar Beijingul analizează și „creșterea tarifelor la mașinile cu motoare mari”.

„Motivul pentru care răspunsul Chinei pare relativ limitat este că datele arată că, chiar și cu noile tarife, vehiculele electrice chinezești vor avea în continuare profit în UE”, a declarat Francesca Ghiretti, cercetător în relațiile UE-China, în cadrul Rand Europe.

Daune colaterale, după anunțul Chinei privind suprataxarea coniacului european

Oficialii din domeniul coniacului au avertizat în repetate rânduri că acest domeniu nu ar trebui să devină un „ostatic” al tensiunilor geopolitice dintre Beijing și Bruxelles.

„Noi suntem primii care plătesc piperat. China încearcă să demonstreze că dă întotdeauna prioritate negocierilor”, a declarat Anthony Brun, președintele producătorilor francezi de coniac (AOC).

China este a doua dintre cele mai mari piețe de export pentru coniacurile franceze, după Statele Unite ale Americii, cu 61,5 milioane de sticle vândute în 2023, potrivit cifrelor furnizate de BNIC, organismul francez de conducere în domeniul coniacului.

Alte sectoare agricole europene, cum ar fi produsele lactate și carnea de porc, se tem de măsuri similare. Zece țări din UE au votat în favoarea taxelor mărite pentru mașinile electrice chinezești, inclusiv Țările de Jos (Olanda), Italia și Polonia, și riscă să fie mai expuse la represaliile Chinei. Germania și Ungaria, pe de altă parte, au fost printre cele cinci țări care au votat împotriva taxelor.

Spania este deosebit de vulnerabilă la potențialele taxe asupra cărnii de porc, iar Madridul s-a abținut de la vot, din acest motiv. Ministrul spaniol pentru Economie și Comerț, Carlos Cuerpo, a spus că UE trebuie să continue negocierile cu China „pentru a evita o escaladare a acestor măsuri protecționiste care, în cele din urmă, asigură o situație cu pierderi-pierde”, conform Politico.

Cu toate acestea, analistul Gregor Sebastian, de la think tank-ul Rhodium, a spus că el consideră că aceste taxări asupra coniacului sunt prea mici pentru a schimba opinia factorilor de decizie din UE.

„Dacă China ar urma exporturi agricole mai mari din UE sau, de exemplu, bunuri de lux, produse cosmetice sau mașini, totul ar putea deveni în curând o cu totul altă poveste”, a spus Gregor Sebastian.

UE va contesta decizia Chinei la Organizația Mondială a Comerțului, a declarat purtătorul de cuvânt Olof Gill.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE