Specialiștii în economie consideră că planul bugetar nu vine cu lămuriri pentru toți românii. Consultantul fiscal Adrian Bența a remarcat că măsuri importante, ca modificarea TVA-ului sau impozitarea imm-urilor, sunt lăsate în grija viitorului Guvern.
Iar consultantul economic Adrian Negrescu spune că planul fiscal nu are legătură cu realitatea economică a României.
Planul fiscal pe care Guvernul l-a pregătit pentru Bruxelles nu are legătură cu realitatea economică
Adrian Bența, consultant fiscal: „Eu nu mai cred când Guvernul zice că nu majorează taxele. Ieri au majorat accizele la bere. Sunt foarte previzibile și, din păcate, contribuabilul privat le suportă. Cel mai important este cât va fi TVA la anul. Se vehiculează că va fi la un procent majorat. Nu știm cât, nu răspunde acest document dacă se păstrează cota sau nu.
Nu spune ce se întâmplă cu impozitul pe dividende. În mod indirect, se recunoaște că s-au pierdut încasări bugetare pentru contractele imm desființate, de circa două milioane de lei. Și se pune problema care sunt cele mai importate măsuri, dar pe care nu le regăsim în acest document. Dimpotrivă, impozitarea imm-urilor se lasă în grija viitorului Guvern".
Adrian Negrescu, consultant economic: „Avem de-a face cu o culegere de intenții, dar care n-au legatură cu realitatea economică și situația fincnaicară a României din acest moment și în perspectiva următorilor 7 ani.
Pare că acest plan merge pe niște premise extrem de pozitive, care arată că economia va crește semnificativ, că vom avea încasări mai mari din încasările pe venit, din TVA, încasări mai mari din toate activitățile care țin de economie, în condițiile în care vedem semnale negative în toate sectoarele economice. Economia a crescut, în primele șase luni, doar cu 0,1%, asistăm la o stagnare, de fapt. Și sunt din ce în ce mai multe voci care vorbesc de o posibilă recesiune tehincă dacă cresc taxele în anii care vin."
Anul viitor ar urma să crească taxele
Dinspre Banca Centrală, vin semnale că, orice măsură ar alege Guvernul, va lovi în veniturile românilor. Creșterile de taxe pot veni la pachet cu un puseu inflaționist, potrivit specialiștilor.
România riscă să intre în radarul agențiilor internaționale de rating dacă nu schimbă ceva în politica fiscală și nu reduce ritmul cu care cresc cheltuielile. Modelul de finanțe publice prevede schimbări de paradigmă până în 2029.
Însă dincolo de aceste promisiuni, că România va apropia curba cheltelilor de cea a veniturilor, rămân multe incertitudini și vedem că există unele presiuni ca Banca Centrală să reducă dobânda-cheie în continuare, menținută la ultima ședință de politică mometară. Argumentul ar fi că relaxarea politicii monetare ar rezolva problemele din economie, o creștere economică solidă și accesul mai facil la credit. Însă dinspre Banca Centrală, semnalele sunt de prudență în privința dobânzilor.
- România este, în continuare, campioană la inflație în spațiul comunitar.
Dinspre Banca Centrală vin semnale că orice măsură va alege Guvernul, va lovi în veniturile românilor. Invitat la emisiunea Economia.EU, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a descris care sunt riscurile majore pentru anul viitor.
Cristian Popa, membru în CA al BNR: „E clar că șocuri apar tot timpul. Le spunem șocuri exogene, vin de undeva. Am avut război, a venit pandemie, nu le-am creat noi. Noi nu știm care următorul, dar când apare acest următor șoc, trebuie să avem un spațiu de manevră. 6,5 nivel al dobânzii cheie este nivelul actual, cred că trebuie să fim prudenți".
Două scenarii ar putea fi luate în calcul, când vorbim despre ce efecte ar putea avea măsurile fiscale de creșterea veniturilor și reducere a cheltuielilor.
Cristian Popa, membru în CA al BNR: „Dacă o faci cu taxe indirecte, atunci se cam duc în prețul la raft, se cam duc în inflație. E corect. Dacă o faci cu taxe directe, cu creșteri de impozite pe venit, atunci se duc în buzunar și nu la raft. Impactul e mai mic pe inflație, impact pe creștere economică. Desigur, te aștepți că, atunci când pui frână, se înfrânează și economia, dar diferența este că, atunci când crești TVA-ul, crește inflația".
Potrivit Băncii Centrale, puseul inflaționist ar putea fi înregistrat chiar de la începutul anului, iar cererea de bunuri și servicii rămâne, în continuare, consistentă.