Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Majorarea salariului minim nu va scădea veniturile. Bonurile de masă nu vor fi incluse în calculul plafonului lunar de 4.000 de lei

Guvernul corectează eroarea prin care veniturile unor români ar fi scăzut odată cu majorarea salariului minim de la 1 iulie. Executivul anunță adoptarea unei ordonanțe, prin care bonurile de masă și indemnizația de hrană nu vor fi luate în calcul la stabilirea pragului de 4.000 de lei pentru acordarea facilităților salariale. Anunțul a fost făcut, vineri, de premierul Marcel Ciolacu.

Majorarea salariului minim nu va scădea veniturile. Bonurile de masă nu vor fi incluse în calculul plafonului lunar de 4.000 de lei. Punctul de amendă, înghețat

Pentru că în legea inițială nu se specifică excluderea beneficiilor suplimentare, majorarea ar fi făcut ca salariul minim brut plus tichetele să depășească pragul de 4.000 de lei brut, plafon de la care se aplică impozit. Concret, decizia ar fi dus, de fapt, la o scădere a veniturilor pentru cei care primeau și tichete de masă pe lângă salariul minim.

Scăparea legislativă va fi corectată printr-o nouă ordonanță, potrivit premierului.

Marcel Ciolacu a mai anunțat și că punctul de amendă va fi înghețat, astfel încât valoarea lui să nu crească odată cu majorarea salariului minim pe economie.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Din partea Finanțelor vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie.

Și tot astăzi, vom îngheța și punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu salariul minim pe economie”.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, începând de la 1 iulie 2024, și crește la 300 lei suma care nu este impozitată.

Prin urmare, Finanțele vor modifica legea, astfel încât bonurile de masă să nu fie luate în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 de lei pentru acordarea sumei de 300 de lei neimpozabili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE