Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste în Kenya din cauza taxelor: cel puțin 13 morți și zeci de răniți. Parlamentul, incendiat

Cel puțin 13 oameni au murit și alți 30 au fost răniți în urma protestelor din Kenya, potrivit presei internaționale. Mii de manifestanți au luat cu asalt clădirea Parlamentului din Nairobi, nemulțumiți de un nou proiect de lege care introduce noi taxe. Ministerul Afacerilor de Externe de la București îi avertizează pe români să nu călătorească în Kenya în această perioadă. Mai mult, România a ridicat nivelul de alertă pentru Kenya la 8 din 9. Atenție, urmează imagini cu puternic impact emoțional.

Parlamentul din Kenya, incendiat de protestatari

În timpul protestelor violente, o parte a Parlamentului din Nairobi a fost cuprinsă de flăcări. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene, tunuri cu apă și gloanțe din cauciuc în încercarea de a dispersa mulțimea nervoasă.

Protestatarii, mulți dintre ei tineri, au rupt cordonul de poliție ca să intre în clădirea Legislativului imediat după ce a fost votată legea. Parlamentarii au fugit printr-un tunel. Protestatarii le-au permis doar aleșilor opoziției, care au votat împotrivă, să iasă din clădirea asediată. Manifestații au avut loc și în alte orașe din țară.

Președintele vede atacul asupra Parlamentului drept o amenințare la adresa securității naționale.

William Ruto, președintele Kenyei: „Evenimentele au marcat un punct critic de cotitură în ceea ce privește modul în care răspundem la amenințările grave la adresa securității noastre naționale. Asigur națiunea că guvernul a mobilizat toate resursele aflate la dispoziția națiunii pentru a se asigura că o situație de această natură nu se va mai repeta, orice ar fi”.

Țările Occidentale, printre care și Statele Unite, au condamnat violențele.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Condamnăm violențele raportate în timpul protestelor din Nairobi și din jurul Kenyei. Regretăm pierderea de vieți omenești și rănile suferite și transmitem condoleanțele noastre familiilor care au pierdut persoane dragi. Facem apel la reținere pentru a restabili ordinea și a oferi spațiu pentru dialog”.

În ultimii ani au crescut nemulțumirile kenyenilor față de costul tot mai mare al vieții. Pe de altă parte, guvernul susține că noile taxe sunt necesare pentru economia țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE