Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Produsele de igienă, încă un lux pentru unii români. Absorbantele și scutecele s-ar putea ieftini, prin reducerea TVA

Produsele de igienă încă reprezintă un lux pentru unii români. Printre cele mai scumpe - scutecele și absorbantele. Scoția a devenit prima țară care oferă gratuit absorbante pentru toate femeile, indiferent de venituri. În România există astfel de inițiative, dar doar la nivel local și doar pentru anumite categorii. Absorbantele și scutecele s-ar putea ieftini, dacă un proiect care a trecut de Senat, va fi adoptat și de Camera Deputaților.

Cristina Gheorghe suferă de o boală degenerativă a sistemului nervos și trăiește din indemnizația de handicap și din pensia socială. În unele luni, cei 3 mii de lei abia îi acoperă costurile pentru tratament. Femeia spune că a tăiat de pe lista de cumpărături produsele de igienă. Lunar, o femeie cheltuie pentru igiena intimă în medie 30 - 40 de lei.

Reporter: V-ați găsit vreodată în situația de a nu vă permite absorbante?

Cristina Gheorghe: Dacă punem pe primul plan procedee medicale, da. Pentru că ne gândim că sunt alte alternative pentru partea asta feminină.

Reporter:Ați folosit vreodată alternative?

Cristina Gheorghe:„Dacă vă referiți la vată, da”

Din cauza bolii, Cristina este nevoită să folosească și scutece pentru adulți, însă și acestea costă în medie 100 de lei 30 de bucăți.

Cristina Gheorghe: „E vorba de o atrofie musculară severă generală și atunci am ajuns la această necesitate. Și da, este o cheltuială foarte mare pe punctul ăsta de vedere. De multe ori, au fost cazuri în care nu mi-am permis”

În multe dintre cazuri, salvarea sa au fost pachetele cu scutece și cu absorbante primite de la ONG-ul „Pe Stop”. Aproximativ 1.600 de românce au acces la produse de igienă intimă gratuite.

Alexandra Tănase, reprezentant Pe Stop: „Încercăm să ajutăm pe cât posibil, însă și resursele noastre, evident, sunt, sunt limitate și de aceea credem cumva și intervenția statului este foarte importantă în a face accesibile aceste produse. Într-o societate perfectă, absorbantele ar fi gratuite în școli și ar avea TVA zero în pentru celelalte persoane”

Un proiect de lege inițiat de parlamentari USR și UDMR ar putea duce la scăderea TVA-ului de la 19 la 9% pentru produse de igienă intimă și scutece, pentru adulți și pentru copii. Proiectul a trecut deja de Senat și se află în Camera Deputaților. Reducerea TVA-ului pentru produse de igienă personală este o practică des întâlnită în rândul statelor europene.

De pildă, în Belgia, Franța și Portugalia reducerile TVA-ului pentru produse de igienă sunt mult mai generoase. Iar în Irlanda, TVA-ul e 0%.

Unele state au mers însă și mai departe. Scoția oferă de 2 ani absorbante și tampoane gratuite. Guvernul a finanțat crearea unor centre de colectare în toată țara, astfel încât nicio femeie, indiferent de situația financiară, să nu fie privată de produse de igienă intimă.

Monica Lennon, inițiatoarea proiectului, parlamentar din Scoția: „Este o aplicație pe care oamenii o pot descărca pe telefonul mobil – își scriu codul postal și găsesc, astfel, cel mai apropiat centru de colectare.

În ceea ce privește costul proiectului, a fost estimat la 25 de milioane de lire, dar am reușit să facem economii.”

De asemenea, mai multe țări, printre care Franța și Noua Zeelandă, oferă absorbante gratuite în școli. Și în Parlamentul României există un astfel de proiect de lege, care nu a intrat încă la vot în Camera Deputaților, cameră decizională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE