Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Barcelona majorează taxa turistică începând din octombrie. Care e diferența dintre taxa de turist și cea de oraș și cât costă acestea

Barcelona percepe o taxă turistică și o taxă de oraș: Care este diferența și cât costă acestea?

Taxa de turist din Barcelona este una dintre cele mai în creștere din Europa. Din 2012, centrul de atracție pentru vizitatori a adăugat o taxă suplimentară pe lângă taxa turistică la nivel regional.

În 2022, autoritățile orașului au anunțat că așa-numita taxă de oraș va fi majorată în următorii doi ani. Taxa suplimentară a orașului variază în funcție de tipul de cazare a vizitatorilor și este percepută numai pentru cazarea turistică oficială.

În luna aprilie a acestui an, aceasta a crescut de la 2,75 EUR la 3,25 EUR. Barcelona este cel mai vizitat oraș din Spania și continuă să se lupte cu turismul excesiv.

Ca răspuns, consiliul municipal a votat recent în favoarea creșterii taxei până la 4 EUR pe persoană începând cu luna octombrie.

Cât costă taxa de turist din Barcelona?

Vizitatorii Barcelonei trebuie să plătească atât taxa turistică regională, cât și taxa municipală.

Taxa regională variază în funcție de tipul de cazare în care vă cazați. Pentru hotelurile de patru stele este de 1,70 €, pentru cazările închiriate, cum ar fi Airbnb, este de 2,25 €, iar pentru hotelurile de cinci stele și de lux este de 3,50 €.

Pasagerii de croazieră care petrec mai puțin de 12 ore în oraș plătesc 3 EUR regiunii, în timp ce cei care petrec mai mult de 12 ore plătesc 2 EUR.

Taxa de oraș separată, care se aplică unui sejur de maximum șapte nopți, a crescut constant. În prezent, aceasta este stabilită la 3,25 EUR pe noapte pentru majoritatea vizitatorilor și la 4 EUR pentru cei cazați în apartamente turistice sau care fac escală în croazieră pentru mai puțin de 12 ore.

Ce înseamnă acest lucru pentru prețurile de cazare în Barcelona în 2024?

Începând cu octombrie 2024, vizitatorii Barcelonei vor trebui să plătească orașului 4 euro pe lângă taxa turistică o creștere de 0,75 EUR pe noapte, potrivit Euronews Travel.

Acest lucru înseamnă că oaspeții cazați la hoteluri de cinci stele vor plăti un total de 7,50 EUR pe noapte - 52,50 EUR de persoană pentru un sejur de o săptămână, față de 47,25 EUR în prezent.

Ideea din spatele acestei măsuri este de a încuraja turismul "de calitate" în detrimentul cifrelor mari și de a plăti cheltuieli precum curățenia și securitatea, potrivit primarului orașului.

De ce are Barcelona o taxă turistică?

Autoritățile din Barcelona au declarat că majorarea taxei de turism are ca scop atragerea unui turism "de calitate" în detrimentul numărului mare de vizitatori.

Orașul primește în medie 32 de milioane de vizitatori pe an, dintre care mulți sosesc pe vase de croazieră.

În 2022, capitala catalană a lansat noi măsuri pentru a reduce perturbările cauzate de tururile ghidate, inclusiv restricții de zgomot și sisteme cu sens unic.

Barcelona en Comú, care s-a numărat printre partidele care au votat în favoarea creșterii din octombrie, a declarat că "turismul și-a atins limita", relatează ziarul spaniol El Pais.

Majorarea taxei de turism, care este împărțită între Generalitat și Consiliul Municipal din Barcelona, va contribui, de asemenea, la bugetul orașului.

Ce alte orașe spaniole au o taxă turistică?

Barcelona nu este singurul loc turistic din Spania care taxează vizitatorii pentru a face față impactului lor.

Insulele Baleare (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) percep o taxă pe noapte de 1-4 euro pentru fiecare turist în vârstă de 16 ani. Cunoscută sub numele de taxa pentru turism durabil, aceasta este utilizată pentru a promova practici turistice mai bune și pentru a conserva natura insulelor.

Valencia intenționa să introducă o măsură similară la sfârșitul anului trecut, dar aceasta a fost abandonată după alegerile din 2023. În urma acestei măsuri, călătorii ar fi plătit între 50 de cenți și 2 euro pe noapte pentru o perioadă de până la șapte nopți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE