Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a reciclat 400 de tone de haine de la începutul anului

România a reciclat aproximativ 100 de tone de haine în fiecare lună anul acesta. Asta pentru că țara noastră a fost obligată să colecteze separat textilele.

Fiecare dintre noi aruncăm la gunoi în medie 11 kilograme de haine pe an

Datele Parlamentului European arată că fiecare dintre noi aruncăm la gunoi în medie 11 kilograme de haine în fiecare an, după doar șapte purtări.

Românii aruncă 160.000 de tone de haine în fiecare an. De la 1 ianuarie au apărut containere speciale în care oamenii pot să-și lase hainele pe care nu le mai folosesc.

Hainele aruncate aici mai au o șansă pentru că merg la o stație de sortare.

Ce fac românii cu hainele pe care nu le mai poartă?

„Nu putem să le aruncăm. Nu. Nu se poate. Mai fac la biserică, le duc în saci”.

„Le donez la case de copii, unde pot și eu, la frați mai mici sau rude. Încerc să nu le arunc la gunoi. Că dacă sunt purtabile de ce să le arunc”.

„Le duc aici la biserică. Știu pe unii care nu au și le aduc aici la biserică”.

Multe haine ajung la groapa de gunoi

Hainele în stare bună sunt donate iar cele aruncate în gunoiul menajer de acasă, ajung la groapa de gunoi sau sunt incinerate.

Raul Pop, expert în deșeuri Ecoteca: Deocamdată, din păcate, veștile sunt destul de proaste. Nu avem decât câteva companii autorizate ca să facă reciclare, dar în momentul de față, din cunoștințele mele, se face foarte, foarte puțin și aproape deloc în ceea ce privește deșeurile de la populație, deșeurile care vin din industrie fiind mai omogene și mai ușor de înțeles, că știi ce fibră ai acolo.

De la începutul acestui an România a reciclat 100 de tone de textile în fiecare lună. Multe dintre ele au provenit de la containerele nou instalate.

Aruncăm hainele după doar șapte purtări

Zoltan Gundisch, managerul unei firme de reciclare textile: Avem primul pas sortarea cu scop de reutilizare și acela undeva la 40-50% să zicem. După aceea avem o parte care merge către producție de lavete industriale, însemnând reciclare. Poate puțin mai mult de 10% după aceea avem undeva la 25% care merge către reciclare, adică o să avem reciclare mecanică și fibre reciclate, pe care o vindem la producător de nețesute și mai rămâne undeva, probabil la 10% poate 13% care merge la incinerare.

Datele Parlamentului European arată că fiecare dintre noi aruncăm aproximativ 11 kg de haine la gunoi în fiecare an. Și asta după doar șapte purtări. În medie, doar 1% dintre ele devin haine noi.

Sectorul textil este printre cei mai mari poluatori ai planetei

Jean-Benoît Bel, managerul Asociației de management al deșeurilor: Sunt câteva țări care fac asta mai bine, dar nu este ideal nicăieri. Nu pot să spun că o țară a atins economia circulară când vine vorba de textile. Suntem abia la început. Sunt câteva țări care au avut inițiative mai devreme. De exemplu, în Franța cu sistemul EPR. Sunt și țări precum Finlanda care încearcă să aducă laolaltă diferiți oameni cheie, experți care lansează un proiect pilot prin care investighează noi tehnologii.

Sectorul textil este printre cei mai mari poluatori ai planetei. A fost a treia cea mai mare sursă de degradare a apei și de exploatare a terenurilor în 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE