De la 1 ianuarie 2025, bucureștenii ar trebui să nu mai folosească ghenele tubulare din blocuri. Un lucru care nu se va întâmpla, spun experții. O măsură adoptată în urmă cu 10 ani a rămas pe hârtie și la bunăvoința oamenilor. În unele locuri din Capitală s-au implementat mecanisme noi de colectare separată, însă mult prea puține. România este penultima din Uniunea Europeană când vine vorba de reciclare. Avem o rată de doar 11%.
Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „Din 2025 ar trebui să nu mai vedem ghene în blocurile din București. Vorbim de o măsură adoptată de 10 ani, dar care până în momentul de față a fost implementată în foarte puține locuri”.
Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari: „Stadiul este același ca la toate legile făcute pe doar pe hârtie. Partea de colectare separată a deșeurilor este din 2000 o odisee incredibilă. Noroc că nu există, de-aia se face politică, nu există rușine în politică. Dacă nu ne-a explicat și nu ai pregătit terenul ani de zile, ai avut timp acuma să-i pui în fața faptului împlinit. Știți că de mâine duci gunoiul la 50 de metri de bloc?”
Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „România este codașa Uniunii Europene când vine vorba de reciclare. Avem o rată de doar 11%, iar Bucureștiul stă și mai prost de atât. Haosul reciclării din Capitală provine din faptul că fiecare sector implementează măsuri diferite.”
Raul Pop, director Ecoteca: „Este o situație particulară, datorată faptului că avem șase a administrații publice locale, cu șase viziuni diferite, niciuna greșită, dar fiind diferită, e foarte greu să comunici. N-am constatat să fie ghene închise.
Ceea ce văd însă tot mai multe locuri sunt variante alternative, tot pe același etaj. Nu spun că nu sunt, dar nu există nicio statistică oficială din care să vedem câte ar fi. Așa că deocamdată ne bazăm pe percepții.”
Președinta unei asociații de proprietari din București, despre închiderea ghenelor: Autoritățile nu ne-au oferit un plan B.
Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „Într-unul din blocurile din București, oamenii au preluat inițiativa și au instalat saci pentru diferite deșeuri, însă ghena este folosită în continuare.”
Simona Constantinescu, președinta Asociației de Proprietari: „Nu avem cum să amenajăm ceva pe domeniul public, ceva, o cameră care să fie mai aproape de 10 metri de oricare geam al unor proprietari. Autoritățile nu ne-au oferit un plan B.
Vreo doi ani și câteva luni am vorbit în neant, am scris în neant, nu am primit niciun răspuns. După vreo doi ani și un pic au trimis pe cineva de la Direcția de Mediu din cadrul Primăriei de sector care au încercat să ne ofere o soluție care nu este viabilă sub nicio formă.”
Tomberonul subteran, alternativa la ghena de bloc
Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „Dacă în unele sectoare din Capitală, oamenii nu au reușit să închidă ghenele din bloc, în altele s-au implementat măsuri. Fie că vorbim de tomberoanele subterane, cele de la suprafață, sau cele cu cartelă, oamenii au găsit soluții ca deșeurile să ajungă la reciclare.”
Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari: „Rezultatele s-au obținut door-to-door, discutând cu fiecare proprietar, mai ales în zona de blocuri. N-avem ce face dacă nu mergem din ușă-n ușă. Mereu trebuie să îi spui, să înțeleagă.”
Raul Pop, Director Ecoteca: „Trebuie să le dăm infrastructura necesară. Și aici sunt mai multe chestiunile mai subtile. În primul rând, trebuie să aibă unde să le ducă și să fie în apropiere. În al doilea rând trebuie să vadă că dacă ele duc acolo, ele pleacă separat în continuare cu o mașină spre reciclare. Eventual chiar să aibă acces la măcar la o filmare, dacă nu la o vizită la stația de sortare și mai departe la o firmă de reciclare. Pentru că de multe ori oamenii au o problemă de încredere.”
Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „Uniunea Europeană a impus statelor membre să atingă o rată de reciclare de 50% până în 2020 și 55% până în 2025. România a ratat prima țintă și o va rata și pe a doua”.