Rabla pentru sobe începe luni, însă doar în zonele montane. Bugetul pentru program este de 500 de milioane de lei și ar trebui să acopere 27 de județe.
Însă experții de mediu au semne de întrebare cu privire la modul în care este derulat programul. Adică doar la munte și nu în marile orașe unde poluarea din cauza sobelor atinge cote maxime.
Bugetul alocat pentru program este de 500 de milioane de lei. Statul va deconta 70% din cheltuiala cu instalarea unei noi sobe, însă nu mai mult de 10.000 lei pentru fiecare dintre ele. Bugetul alocat pentru fiecare unitate administrativ-teritorială este de 560.000 lei.
Rabla pentru sobe începe doar în 27 de județe, nu în toată țara. Regiunile vizate sunt cele montane. De exemplu, în Munții Apuseni pot să aplice oameni din județele Arad, Sălaj, Cluj, Alba și Bihor.
”În această zonă întotdeauna combustibilul folosit preponderent pentru încălzire a fost lemnul. Va scădea și presiunea pe resursa de lemn în acea zonă și de aceea probabil că unii din cei care locuiesc în această zonă vor opta pentru a schimba actuala sursă de încălzire în locuință.”, a declarat Alin Moș, Directorul Parcului Natural Apuseni.
Cantitatea de lemn folosită, redusă cu ajutorul Programului Rabla 2025
Ministerul Mediului spune că se va reduce cantitatea de lemn folosită pe timpul iernii cu aproape o treime.
”Vom putea finanța sobe cu înaltă eficiență energetică la fel cum vom putea finanța la fel cum vom putea finanța coșurile de fum pentru că și acestea trebuie să fie sigure.”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.
Însă problema sobelor rămâne, în special în marile orașe, acolo unde oamenii nu vor putea aplica pentru program. Mulți se încălzesc cu ajutorul sobelor. Și nu tot timpul ard lemn curat. Unii oameni, ca să se încălzească ard chiar și mobilă, care este extrem de toxică.
”Ar trebui să ne uităm în primul rând la orașe. Când vine vorba de un program de eficientizare energetică e aproape logic, pentru că aici avem cea mai mare densitate a populației, aici sunt cele mai multe boli, efecte asupra sănătății și cele mai multe costuri. 0308 Nu vorbim numai de București, e vorba de orașe cu proceduri de infringement pentru poluare în toată țara Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Brașov.”, a adăugat Oana Neneciu, director Ecopolis.
Aproximativ 3,5 milioane de români se încălzesc cu ajutorul sobelor.
Oamenii din zonele montane pot să aplice pentru a-și schimba soba până la data de 11 aprilie. Uniunea Europeană a impus în 2022 reguli mai stricte pentru sobe, însă a amânat targetul din 2027, când ar fi trebuit să eliminăm total această sursă de încălzire.