Serialul Adolescence a stârnit reacții în mediul online și chiar și în rândul politicienilor. Scoate la iveală poate cât de puțin știu adulții despre ce se petrece pe rețelele de socializare și cât de ușor sunt influențați copiii. Psihologii spun că este crucial ca adulții să discute deschis și să înțeleagă noile generații.
Serialul Adolescence aduce în prim plan un limbaj pe care puțini dintre noi îl cunoaștem. Am vorbit cu trei părinți pentru a afla cât știu și înțeleg din comunicarea copiiilor lor din mediul online.
Un limbaj necunoscut pentru mulți părinți
În realitate, „Red Pill” sau pastila roșie înseamnă că vezi adevărul. Conceptul face trimitere la manosferă, un loc în care se adună mai multe comunități de bărbați misogini.
„Incel”, celibat involuntar. Un bărbat care învinuiește femeile pentru faptul că nu poate să fie într-o relație cu ele. Mișcarea din online are la bază ura față de femei.
Reporter: „Ai auzit vreodată de conceptul acesta 80/20?”
Georgiana Zanfir, părinte: „Eu știu din vânzări că 20% din clienți îți aduc 80% din venituri.”
Conceptul înseamnă că 80% dintre femei sunt interesate doar de bărbații care se află în topul de 20% din societate. Toate aceste concepte și termeni au fost dezvoltate de Andrew Tate și propagate prin videourile sale către milioane de urmăritori, mulți dintre ei copii.
Marilena Ionescu, Psiholog: „Cred că în ziua de azi copiii trăiesc într-un mediu foarte solicitant pentru ei și părinții trăiesc într-un mediu foarte solicitant pentru ei, pentru că sunt foarte multe presiuni care se pun asupra lor, presiuni care vin din partea societății, care vin din partea grupului din care fac parte, care vin din partea media.”
Psihologii spun că părinții trebuie să găsească echilibrul între prieten și părinte, un lucru la care se ajunge prin respect și încredere.
Georgiana Zanfir, părinte: „De regulă studiez ce încerc să-i transmit lui pe de-o parte, adică mă informez și în general îmi place să aflu lucruri și să știu. Și ce-am mai făcut a fost să-l tratez ca pe o persoană, nu ca pe cineva care trebuie să facă ce spun eu.”
Ana Măiță, părinte: „Le-am explicat, le-am arătat, am vorbit, știu care sunt semnele de alarmă, știu că tot ce pui pe net rămâne pe net și asta este extrem, extrem de important de știut.”
Cătălin Nan, părinte: „Am învățat și noi. Vedeți, părinții din ziua de azi n-au fost literați digital, să spun așa. Noi n-am crescut cu aceste device-uri în buzunar, dar trebuie să ne adaptăm.”
Însă educația nu se oprește acasă. Unii profesori cred că ar fi nevoie ca astfel de subiecte să fie dezbătute și în școală pentru a preveni pericolul de a pica în extremă.
Ionela Neagoe, Directoarea Liceului Lazăr: „Ar fi nevoie de un pachet totuși de intervenție, adică de cel puțin două-trei întâlniri în care să se insiste pe ce se poate întâmpla, care este pericolul acestui mimesis?”
În România, 86% dintre copiii cu vârste între 9 și 16 ani folosesc zilnic telefonul.