Comisia Europeană ne sfătuiește să avem în casă un kit de urgență pentru 72 de ore. Strategia recent adoptată, de pregătire în fața unor posibile crize include sfaturi pentru toți cetățenii. Ce ar trebui să conțină un astfel de kit și ce pregătim în caz că avem animale de companie.
Ce trebuie să conțină kitul de urgență
- mâncare cu termen de valabilitate mare (conserve, nuci, alune biscuiți)
- apă (cel puțin 2 litri pentru fiecare zi)
- susră de lumină și de flacără (chibrituri, brichetă, lanternă)
- briceag
- trusă de prim-ajutor
- copii ale documentelor importante (buletin, pașaport, certificat de naștere)
- sac de dormit
- radio
Este foarte important ca mâncarea pe care o alegem să aibă un termen de valabilitate cât mai mare. De aceea optăm pentru conserve și pe același principiu am putea să adăugăm și niște nuci, alune sau biscuiți. Bineînțeles apa este foarte importantă. Cel puțin 2 litri pentru fiecare zi. O sursă de lumină și de flacără - chibrituri, brichete sau o lanternă. Și bineînțeles am putea să luăm cu noi și un briceag.
Foarte important este să avem și o trusă de prim ajutor care să conțină și medicamentele pe care știm că le folosim în mod uzual. Copii ale celor mai importante documente pe care le avem. Vorbim de buletin, pașaport sau certificat de naștere. Și în caz de nevoie e bine să avem la îndemână și un sac de dormit.
Rucsacul pentru animalele de companie
- rucsac de transport
- mâncare pentru cel puțin două zile
- actele de identitate ale animalelor (carnet de sănătate sau pașaport)
În cazul în care avem și animale de companie e important să le pregătim și lor din timp un rucsăcel în care putem să îi transportăm care să conțină și mâncare pentru cel puțin două zile și actele lor de identitate - fie că vorbim de un carnet de sănătate sau de pașaport.
În cazul unui cutremur, primele 72 de ore sunt vitale
Ion Arseni pregătește astfel de kit-uri pentru potențiale dezastre naturale și îi învață și pe cei mici, în școli, de ce sunt importante.
Ion Arseni, vicepreședinte Asociația EDIT: „În cazul unui cutremur, primele 72 de ore sunt vitale. În acele ore autoritățile vor merge în zonele grav afectate și vor căuta supraviețuitori și abia după cele trei zile vor veni și în zonele care sunt mai puțin afectate. Noi recomandăm tuturor oamenilor să aibă acest rucsac de urgență și să nu neglijeze că până la urmă e o chestie care ține fix de noi și nu de autorități.”
Alte țări europene au implementat de ceva vreme kit-ul de supraviețuire. Polonia, Franța și țările scandinave sau baltice au propus cetățenilor să aibă un astfel de rucsac în caz de nevoie urgentă.
Pentru ce tip de crize se pregătește UE?
UE se pregătește pentru un spectru larg de riscuri și amenințări, cuprinzând atât dezastrele naturale, cât și cele provocate de om. Printre acestea se numără:
- Dezastre naturale: inundații, incendii forestiere, cutremure și fenomene meteorologice extreme exacerbate de schimbările climatice.
- Dezastrele provocate de om: accidente industriale, eșecuri tehnologice și pandemii.
- Amenințări hibride: atacurile cibernetice, campaniile de dezinformare și acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine (FIMI) și sabotajul infrastructurii critice.
- Crizele geopolitice: conflictele armate, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva statelor membre.