Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hainele second hand, viitorul sustenabil al modei. Fiecare european aruncă, anual, la gunoi aproximativ 11 kilograme de haine

Industria hainelor second-hand a adus anul trecut aproape șapte miliarde de euro la PIB-ul țărilor europene și peste 150.000 de joburi verzi. Trendul hainelor folosite crește și în România. Peste 60% dintre români au cumpărat astfel de produse în 2023. Pentru mulți este vorba de grija pentru bani și mediu, iar pentru alții este doar dorința de a fi altfel.

„Mă îmbrac de la second-hand pentru că vreau să fiu diferită. Majoritatea hainelor pe care le găsesc aici sunt diferite față de ce se găsesc în magazinele noi. Te trezești pe stradă că mai poartă aceeași rochie ca alte 10 femei, dar aici nu”, a explicat Georgiana. 

„Găsești haine destul de ok și calitative și la un preț decent față de magazine sau mall-uri”, a precizat Valentina. 

„Sunt unicate, sunt de calitate, sunt frumoase, găsești lucruri deosebite”, a menționat Rodica. 

Moda, printre cei mai mari poluatori globali

Industria de haine este a patra ca nivel de poluare la nivel global așa că experții de mediu ne sfătuiesc ca atunci când putem, să le refolosim. Sau dacă vrem să ne schimbăm garderoba cu una nouă, să ducem hainele vechi la reciclare. 

Mircea Ilie, co fondator Viitor: „Se estimează că în materie de emisii de dioxid de carbon, industria de de textile contribuie la schimbările climatice mai mult decât transporturile aeriene și navale la nivel global combinate. Din punct de vedere al sustenabilității, sigur este mult mai bine să folosim produse și implicit textile care au fost deja produse odată.” 

La început românii au cumpărat haine care au mai fost purtate din considerente financiare. Acum, mulți o fac și din grijă pentru mediu. În 2023, procentul celor care au cumpărat haine second hand în țara noastră a depășit 60%.

Rodica Bulăceanu, reprezentant al Organizației Humana: „Observăm că este o creștere inclusiv în România în abordarea și în cumpărarea articolelor second hand, fără să se mai gândească că este doar o opțiune pentru cei cu bani puțini. Nu mai este de mult acest lucru. Ele primesc o nouă viață, reducând la final inclusiv poluarea asupra mediului și salvarea resurselor naturale pe o perioadă mai lungă de timp.” 

Industria second-hand este în creștere în toată Europa. Mai ales atunci când vine vorba de joburi verzi. Un raport Oxford Economics arată că hainele vechi au adus șapte miliarde la PIB-ul țărilor europene și-au creat peste 150.000 de locuri de muncă, prietenoase cu mediul. 

Rodica Bulăceanu, reprezentant al Organizației Humana: „Sunt cei din tinerea generație, dar și milenialii, care se îndreaptă spre astfel de locuri care creează până la urmă o altă viziune asupra unui job obișnuit, cu focus mai mult pe salvarea resurselor naturale.” 

Marile magazine de haine au pus la dispoziție cumpărătorilor posibilitatea de a returna îmbrăcămintea folosită în schimbul unui voucher de reducere. Ulterior acestea sunt reciclate. Mai mult, în unele țări europene, magazinele de modă au inventat linii de îmbrăcăminte vintage, în care oamenii pot să cumpere atât haine noi, cât și haine care au mai fost folosite. Fiecare european aruncă la gunoi aproximativ 11 kilograme de haine, asta după doar șapte purtări. Peste 85% dintre ele sunt incinerate sau aruncate în depozitele de deșeuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE