- 500.000 de romi uciși în perioada Holocaustului - cel puțin un sfert din populația lor totală la acea dată.
- 6 milioane de evrei au fost exterminați pe toată perioada Holocaustului. Nu este cunoscut numărul exact.
- Parlamentul European a declarat ziua de 2 august ”Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor”
- Comemorarea de la Auschwitz-Birkenau - ”Un apel la acțiune împotriva valului în creștere al extremismului de dreapta în Europa”.
”Mi-e teamă că Europa își uită trecutul și că Auschwitz doar doarme”
2 august 1944 - 2 august 2024 - În urmă cu 80 de ani, la lagărul Auschwitz-Birkenau, 4.300 de romi și Sinti (un subgrup de romi care trăiește în principal în Germania și în alte țări din Europa Centrală) au fost ucși de către ofițerii SS. Acest eveniment sumbru marchează un capitol important în istoria Holocaustului romilor.
O perioadă întunecată care nu trebuie nici uitată, nici repetată
500 000 de romi au fost exterminați sistematic în Europa ocupată de naziști, în perioada Holocaustului. Parlamentul European a declarat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Sinti și a romilor, în 2015, asigurându-se că această perioadă întunecată nu va fi nici uitată, nici repetată.
O echipă Euronews România Digital a participat la comemorarea organizată la lagărul Auschwitz-Birkenau.
”Într-o Europă în care influența extremei drepte reapare în mod alarmant, este esențial să ne amintim de Holocaust”
”Evenimentul este organizat pentru a onora memoria victimelor, pentru a oferi educație istorică și pentru a promova o moștenire durabilă de rezistență și reziliență”, se arată într-un comunicat al European Roma Institute for Arts and Culture - ERIAC, unul dintre organizatori.
Rețeaua Roma Foundation for Europe colaborează îndeaproape cu Consiliul Europei, susținând valorile și terminologiile care sunt esențiale pentru comunitatea romă: ”Angajamentul nostru comun față de drepturile omului, democrație și statul de drept subliniază importanța acestei comemorări. Nu este doar un moment de reculegere, ci și un apel la acțiune împotriva valului în creștere al extremismului de dreapta în Europa.
Într-o Europă în care influența extremei drepte reapare în mod alarmant, este esențial să ne amintim de Holocaustul romilor, să ne identificăm cu suferința sa profundă și să demonstrăm o rezistență fermă la opresiune. Esența rezistenței este adânc înrădăcinată în comunitatea romă, o moștenire reflectată în realizările sale remarcabile și în spiritul său durabil”.
Un desen realizat de o femeie de etnie romă, supraviețuitoare a Holocaustului, imaginea comemorării
În acest an, imaginea pentru comemorare este inspirată de desenele cu floarea-soarelui realizate de Ceija Stojka, o femeie de etnie romă supraviețuitoare a Holocaustului.
”A fost o artistă și scriitoare extraordinară, ale cărei lucrări surprind în mod emoționant rezistența și frumusețea spiritului rom în mijlocul ororilor genocidului. Arta sa, în special floarea-soarelui, simbolizează speranța, rezistența și forța de nezdruncinat a poporului rom. Moștenirea lăsată de Ceija este o dovadă a puterii de durată a artei de a inspira, vindeca și uni comunitățile în fața unor adversități inimaginabile”, spun organizatorii.
”Artiștii au avut un rol esențial în păstrarea și transmiterea memoriei Holocaustului romilor”
”Trauma Holocaustului este transmisă din generație în generație. Prin educarea noastră cu privire la suferințele strămoșilor noștri romi, nu numai că recunoaștem „banalitatea răului”, ci și prezentăm rezistența romilor, strategiile de supraviețuire și nevoia de rezistență politică împotriva opresiunii.
Artiștii și cei din industria creativă au avut un rol esențial în păstrarea și transmiterea memoriei Holocaustului romilor. Într-o perioadă de creștere a sentimentelor anti-Roma, confruntarea cu istoria noastră și promovarea educației sunt cruciale. Arta vindecă, iar talentele creative ale romilor joacă un rol-cheie în acest proces”, spune Timea Junghaus, director executiv al ERIAC.