Peste o mie de păpuși au fost cusute de mame și voluntari pentru a oferi alinare bebelușilor prematuri din incubatoare.
Ideea campaniei „Îmbrățișează un Prematur” este ca, prin intermediul acestor păpuși, nou-născuții să simtă apropierea mamei, chiar și atunci când ea nu poate fi lângă ei. La inițiativă au participat și câteva mame de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, care au creat, pentru nou-născuții lor, prima jucărie.
Prin intermediul acestor păpuși, nou-născuții simt apropierea mamei
Prin aceste păpuși, mamele încearcă să fie mai aproape de bebelușii lor din incubatoare.
Dorina Radu, mamă nou-născut prematur: Am o fetiță născută la 34 de săptămâni. Evoluează destul de bine. E o luptătoare, ca mine. De-abia aștept să o iau acasă. Aici am avut cele mai emoționante momente din viața mea.
Daniela nu a mai ieșit din maternitate din 20 septembrie. A cusut prima jucărie pentru băiețelul ei născut după doar 28 de săptămâni de sarcină.
Daniela Tătaru, mamă nou-născut prematur: Astăzi împlinește fix o săptămână de când el s-a născut. Este un luptător. Este o idee foarte draguță și sper să fie cu el și să îl încurajeze. Să îi dea mai multă putere. Mai mult curaj și mami o să fie lângă el tot timpul.
Mame care au trecut prin aceeași experiență vor să ofere sprijin celor care luptă pentru viață
Campania „Îmbrățișează un Prematur” este susținută de mame care au trecut prin aceeași experiență și vor să ofere sprijin celor care luptă pentru viață.
Georgeta Ciobăniței, mamă nou-născut prematur: Ei au mare nevoie de afecțiune, de suport, să știe că este și altceva lângă ei în afară de aparate, de fire, de perfuzii și de tot ceea ce doare. Mai este și altceva care le aduce o alinare. Practic, prima lor jucărie.
Ella Lătăianu, mamă nou-născuți prematur: Eu o văd benefică pentru că, în general, prematurii au drumul întrerupt către mamă și asta le-ar aduce puțină alinare.
Pe lângă partea medicală, trebuie pus accent și pe partea afectivă
Pe lângă păpușile cusute de mămici, au fost realizate alte peste o mie. Voluntari din diverse companii le-au cusut la inițiativa Asociației Arnis, ONG care a lansat campania „Îmbrățișează un prematur”. Păpușile vor ajunge în zece maternități din țară.
Veronica Polak - voluntar Asociația Arnis: Păpușile vin să sprijine cei micuți în incubator prin atingerile care îi fac să se simtă ca în burta mămicii. Chiar dacă mămicile nu pot să stea spitalizate mult timp, prezența păpușii în incubator le va da putere și va face ca să se recupereze cât mai repede.
Dr. Anca Bivoleanu, șef secție Neonatologie II, Maternitatea Cuza Vodă Iași: Pe lângă partea medicală, trebuie pus accent și pe partea afectivă. Un copil ca să crească are nevoie și de dragoste, de lumină, de căldură, pe lângă tot ce le mai oferim noi ca și sustinere a funcțiilor vitale. Având acea păpușică, bineînțeles, sterilizată, dar făcută de mamă, și sunt puse în incubator copiii altfel sunt stimulați.
Anual, din cei aproximativ 180 de mii de bebeluși născuți în România, 20 de mii sunt prematuri.