În urmă cu 20 de ani, doi brașoveni începeau o nouă viață în Namibia, în Africa de Sud. Au plecat din întâmplare și au rămas acolo unde au pornit de la zero la afaceri de succes. În 2018 s-au mutat în Portugalia, dar cu toate acestea, inima lor bătea tot în România. După trei ani s-au întors acasă, la Brașov, unde au deschis o microfabrică de ciocolată.
Liviu şi Mihaela Enache și-au dorit o viață nouă, așa că în 1998 au plecat în Namibia, unde s-au și căsătorit.
Mihaela Enache, antreprenor: ”Am descoperit o viață mult mai simplă, mult mai aproape de sufletul nostru și cred că oricine se duce în Africa rămâne cu inima acolo. Este total diferit.”
Au luat-o de la capăt cu toate și au reușit să deschidă mai multe afaceri care le-au ușurat viața departe de tot ce cunoscuseră până atunci.
Cum a început pasiunea lor pentru ciocolată
Liviu Enache, antreprenor: ”20 de ani în Namibia viața noastră a fost extraordinară, am pornit de jos și în final am creat o fabrică de apă pură. Am făcut o fermă de lavandă în mijlocul unei conservații naturale, un proiect care ne-a adus și satisfacții și un profit destul de bun.”
În 2013 însă au vizitat o fabrică unde au văzut pentru prima dată cum se produce ciocolata artizanală. De la degustare la pasiune și afacere a mai fost doar un pas.
Liviu Enache, antreprenor: ”Pasiune pentru ciocolată am avut întotdeauna, dar într-o vacanță în Africa de Sud, în 2013, am avut șansa să vizităm o microfabrică de ciocolată bean-to-bar, undeva în ..., aproape de Cape Town, unde am văzut pentru prima dată cum se creează ciocolata artizanală, iar atunci ne-am dat seama, pentru că am și făcut o degustare la ei, ne-am dat seama că ciocolata artizanală sau ce-am gustat noi atunci este cu totul și cu totul altceva decât ciocolata obișnuită industrială.”
Iar reacția celor care au mâncat de la ei a fost atât de entuziasmantă încât au decis ca, la întoarcerea în România, să-și amenajeze un laborator. Vânduseră afacerile pe care le-au avut în Africa și din banii obținuți atunci, peste patru sute de mii de euro au investit în laboratorul din Brașov.
”Acesta este cuptorul în care se face procesul prăjirii boabelor de cacao după care se decojesc, se separă coaja de miez, aici se macină grosier, iar apoi boabele de cacao deja măcinate grosier, împreună cu ingredientele se macină fin până se realizează masa de ciocolată.”
Ce este ciocolata ”bean-to-bar”
Cei care vizitează microfabrica de ciocolată de la Brașov pot vedea în timp real cum este produsă ciocolata, de la boabe la produsul finit. De asemenea, în interiorul ambalajului de ciocolată putem regăsi informații despre cum se degustă ciocolata dar si drumul boabelor de ciocolata de la copacul de cacao pana la produsul finit
Liviu Enache, antreprenor: ”Ciocolata bean-to-bar este o revoluție în lumea ciocolatei. A apărut la începutul anilor 2000 și pornită de un grup de americani care și-au dat seama că ciocolata industrială nu este ciocolata reală sau ce-ar trebui să mâncăm, nu-i de calitate. Și, odată cu apariția acestui curent de ciocolată artizanală, făcută în loturi mici, din ingrediente de cea mai bună calitate, odată cu asta a început să se dezvolte și partea agriculturală a ciocolatei, deci modul în care sunt cultivați arborii de cacao, sustenabil, în păduri, deci nu e nevoie să se taie pădurile, ca în Africa, pentru a crește arborele de cacao și procedeul de fermentare și uscare a boabelor la fermă a devenit ceva, să zic, științific.”
Mihaela Enache, antreprenor: ”În momentul în care luăm o tabletă de ciocolată, o mirosim, o rupem, iar după aceea o ținem în gură un pic să se topească și atunci toate aromele acelei boabe se vor dezvălui.”
Mihaela și Liviu sunt de mai bine de doi ani în România unde își dedică tot timpul în crearea de ciocolată artizanală după principiul ”bean-to-bar”. Adică de la boabele de cacao până la tableta de ciocolată.