La aproape 20 de kilometri de Cluj-Napoca, în satul Sălicea, doi tineri au reușit să ridice o afacere de la zero, pe baza a ceea ce au învățat cât au fost plecați în Marea Britanie. Sunt principalii furnizori de plante perene pentru peisagiștii din zona Transilvaniei. Și e doar începutul. Visul lor e ca nimeni de aici să nu mai aibă nevoie să importe arbori sau arbuști din alte țări.
În 2012, după ce au terminat facultatea, Cristina și Cristian își împărțeau timpul între casă și un magazin la care lucrau. Ea terminase Politehnica, el Facultatea de Drept, dar nu reușeau să-și găsească drumul potrivit aici. Așa că au plecat în străinătate. Întâi ea, apoi el, după jumătate de an. Nu le-a fost ușor nici acolo la început.
Traiul prea scump din Marea Britanie i-a făcut să se întoarcă acasă
Cristian Iepure: ”Prima dată lucrezi în job-urile mai proaste, mai prost plătite, comparativ cu restul, după care mai sari o etapă peste 5 ani, după care iar după 5 ani ai acces la joburi mult mai bune și într-un fel mi se pare normal ca prioritate să aibă localnicii și cetățenii lor, comparativ cu străinii.”
S-au stabilit în Insula Jersey, una dintre Insulele Canalului Mânecii, cunoscută zonă turistică. Au lucrat în HORECA și au ajuns la un moment dat să muncească și câte 16 ore pe zi, la trei joburi part-time, pentru 7 lire pe oră. Traiul acolo a devenit însă prea scump pentru ei, așa că s-au întors acasă. Și aici au luat-o de la capăt. Dar nu doar o dată.
Cristian Iepure: ”Inițial cu banii de la nuntă am vrut să ne luăm o garsonieră, dar nu ne-au ajuns banii și între timp ne-am apucat de legume bio și găini ouătoare în regim gospodăresc până în 2016 le-am avut în paralel, cu spațiile verzi am început din 2014. Până la urmă am zis încercăm aici, jucăm totul pe-o carte, am investit toți banii, i-am zis: Cristina, eu bag toți banii în firmă, îmi cumpăr utilaje, scule, las bani doar de un bilet de avion de două persoane dus. Dacă nu ne iese, vindem tot, casă, utilaje și mergem înapoi. Și uite că am rămas.”
Cristina: ”Dar cred că multă vreme nu am închis ușa după noi, mulți ani am fost cu gândul ăsta că poate vom pleca înapoi.”
N-au mai plecat, dar nici nu le-a ieșit totul din prima aici. Au închis ferma destul de repede și s-au apucat de amenajat spații verzi. Iar în timp au învățat suficiente încât acum să poată aranja un loc în cel mai mic detaliu, chiar dacă pleacă de la zero.
”Vă arăt acum un proiect realizat de colega noastră Denisa, la Câmpenești, aici lângă Cluj. Este o curte relativ micuță, dar foarte complexă, care integrează zona de relaxare cu jacuzzi, zonă de fire-pit și bineînțeles foișorul Avem pregătiți peștișorii pentru iaz, urmează să ne facem un iaz în zona biroului pentru partea de expoziție.”
La început, Cristian se ocupa și de grădinărit, și de munca de birou. Și cum le-a fost greu să găsească angajați, au automatizat multe dintre procese.
Reporter: ”Și până azi cum a decurs? Cine a făcut munca grea?”
Cristian: ”Țin minte că mergeam la clienți cu Renaultul Scenic cu volanul pe dreapta și aveam deasupra crengile pe portbagaj, motocultorul în spate, deci nu a fost ușor la început.”
Vor să fie principalul furnizor pentru peisagiștii din România
Acum au două hectare de teren pe care cultivă plante perene. Spre exemplu, produc acolo în jur de 30 de mii de leylandii pe an, o specie de chiparos veșnic verde și care e folosit pentru amenajarea gardurilor vii. Cei doi au însă visuri mult mai mari.
Cristian: ”Următorul plan și viziunea noastră este să ajungem să fim furnizorul numărul 1 pentru toți peisagiștii din România pe tot ce înseamnă plante și arbuști ornamentali. Sunt ferm convins că, dacă sectorul acesta de plante ornamentale ar fi încurajat de către Guvern, am putea să producem la noi în țară chiar la calitatea pe care o au olandezii.”
Așa că deocamdată nu-și mai fac planuri de plecare, sperând că în câțiva ani vor putea face aici și mai mult, și mai bine.