Alegerile americane, urmărite cu atenție de întreaga lume, sunt o provocare atât pentru votanți, cât și pentru responsabilii din secțiile de vot. Regulile diferă de la stat la stat.
În ziua alegerilor, jurnaliștii Euronews România au fost în mai multe secții de vot din statele Maryland și Virginia, pentru a vorbi cu alegătorii dar și pentru a înțelege mai bine responsabilitățile celor care coordonează procesul electoral.
Votanții au stat la coadă oră în șir
La secția de votare din apropierea Universității din Maryland, au venit preponderant alegători tineri. Unii au stat la coadă ore în șir pentru a-și exercita dreptul la vot. Motivul: cred că alegerile au o miză foarte mare.
Tânăr: Sunt multe aspecte importante în aceste alegeri – democrația, imigrația, economia.
Tânără: Votez pentru libertate, pentru drepturile femeilor, sunt eu însămi o femeie queer și aș vrea să pot să-mi trăiesc viața asumat. Cred că societatea americană e foarte divizată. E foarte polarizată în prezent, din păcate.
Tânără: Cred că toate campaniile ajung să fie agresive, mai ales în sistemul bipartit. Cred că e important să știi în ce crezi. Să nu votezi doar pentru partidul tău, să votezi pentru cel care îți reprezintă viziunile.
Fost ambasador SUA în România: „Cred că electoratul este foarte polarizat”
La aceeași secție a votat și fostul ambasador al Statelor Unite în România, James Rosapepe. Acum, în calitate de Senator al statului Maryland. Susține că, deși există polarizare în societate, majoritatea scenariilor privind consecințele alegerilor sunt exagerate.
James Rosapepe, Senator al statului Maryland: Cred că electoratul este foarte polarizat. Așadar, majoritatea oamenilor sunt fie democrați foarte convinși, fie republicani foarte convinși, iar o minoritate, nici una, nici alta. Așadar, electoratul este mai polarizat decât a fost în ultimele decenii. Însă, sunt doar câțiva oameni supărați unii pe alții - majoritatea nu are conflicte. Majoritatea respectă opiniile altora și înțelege că trebuie să lucrăm împreună. Am avut un război civil în această țară în secolul al XIX-lea. A fost o mare problemă. 600.000 de oameni au fost uciși. Asta nu mai este America de azi.
În majoritatea secțiilor, voturile nu mai sunt numărate manual
Echipa Euronews a mers și mai în sud pentru a vedea cum decurge procesul electoral. 13 ore – atâta timp au avut la dispoziție pentru vot americanii din apropierea acestei secții din Stafford, Virginia. Însă, programul diferă de la stat la stat. Iar în majoritatea secțiilor, voturile nu mai sunt numărate manual.
Cristopher Low, șef de secție: Totul este contorizat aici cu ajutorul mașinilor, totul este făcut cu ajutorul mașinilor și este numărat în acest fel. Astfel, după ce efectuez partea mea de numărătoare, îmi raportez rezultatele la acel moment. Apoi buletinele de vot sunt puse într-o cutie, lipite cu bandă adezivă și sigilate. După care sunt trimise la biroul de înregistrare (pentru a fi numărate n.r.).
Votul anticipat a câștigat popularitate după pandemie
De asemenea, votul anticipat a câștigat popularitate după pandemie. Mulți oameni și-au exprimat opțiunile în avans în loc să stea la rând în ziua alegerilor.
Cristopher Low, șef de secție: Când a apărut votul anticipat, acesta era limitat, iar apoi s-a extins, mai ales odată cu pandemia. Odată ce acest proces s-a extins, tot mai mulți oameni au venit să voteze anticipat. Atâta timp cât votați într-un anumit interval de timp și sunteți înregistrat, puteți face acest lucru.
În ziua alegerilor, în România, este interzisă orice formă de propagandă. În schimb, americanii consultă reprezentanții partidelor chiar înainte de a intra la vot, iar uneori sunt convinși să-și schimbe opțiunea. Totuși, voluntarii care întâmpină votanții în fața secțiilor trebuie să respecte un protocol.
„Dacă întâmpini votanții, trebuie să fii atent să nu le tai calea”
Scott Vazina, președinte local al Partidului Republican: Dacă întâmpini votanții, trebuie să fii atent să nu le tai calea. Dacă cineva se îndreaptă spre secția de votare, nu trebuie să te pui în fața lui pentru a-i oferi un buletin de vot, pentru că, altfel, este considerat că ai împiedicat un alegător. Așa că îi instruim pe voluntari să nu facă asta, să le vorbească dintr-o parte, să-i întrebe dacă vor un buletin de vot. Dacă vin spre tine, atunci îi poți aborda.
Deși rezultatele preliminari au început să apară, ar putea dura chiar și câteva zile pentru a număra toate voturile. Unul dintre motive: creșterea numărului voturilor prin corespondență. În unele state, majoritatea alegătorilor aleg această modalitate de vot. În schimb, aceste voturi nu pot fi numărate decât după ziua alegerilor în anumite state.