Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un tânăr din Siria, trimis de părinți pe drumul libertății, a sfârșit într-o pădure de la granița Bulgariei cu Turcia. Premiera investigației, azi la ora 16

Un adolescent de 17 ani din Siria a fost trimis de părinți pe drumul libertății: oamenii și-au vândut casa, iar cu banii strânși au plătit călăuze care să le ducă fiul până în Germania. Băiatul nu a rezistat călătoriei și a sfârșit pe traseu, într-o pădure de la granița Bulgariei cu Turcia. Tot ceea ce părinții au putut recupera a fost trupul lipsit de viață fiului lor.

Euronews România a descoperit cazurile a peste 50 de migranți care au pornit spre Europa și au avut aceeași soartă. Ministerul de interne din Bulgaria confirmă doar 34 de morți. Despre restul, oficial nu se știe nimic.

Astăzi de la ora 16:00, la Euronews România vedeți că Moartea nu are frontiere, într-un reportaj special despre migrația neștiută de la granița bulgaro-turcă.

Băiatul a pierit la vârsta de 17 ani, pe drumul spre Germania

”Fadi Abbas a trecut la mila lui Dumnezeu”, spun camarazii care l-au însoțit pe Fadi până la jumătatea drumului, într-o filmare care datează din 30 martie 2024. Băiatul a pierit la vârsta de 17 ani, pe drumul spre Germania. Părinții lui au vândut casa pentru a-i da bani de călătorie. Copilul lor a sfârșit, însă, în Bulgaria. Acolo, niște străini i-au săpat mormântul. Au filmat momentul și au transmis familiei imaginile, însoțite de coordonatele locului unde l-au îngropat.

Unul dintre tinerii cu care a călătorit: ”A fost bolnav, am încercat împreună cu colegii mei să îi ajutăm cât am putut de mult, dar asta a fost voia lui Dumnezeu”. Părinții lui Fadi nu au vrut să lase lucrurile așa. Au apelat la un ONG din Bulgaria ca să facă o plângere penală. Autoritățile au fost nevoite să se implice și trupul lui Fadi a ajuns la morga din Yambol, după o lună. Unchiul său, refugiat la Sofia, a venit să-l identifice.

Un unchi, refugiat la Sofia, a venit să-l identifice. Kais Hasa, unchiul lui Fadi, înainte să intre în morgă: ”Nu mă simt prea bine”.

”Cred că a obosit rău și s-a stresat din cauza fricii”

Jurnalist: ”Cât a mers până a murit?”

Kais Hasa, unchiul: ”O zi. Cred că a obosit rău și s-a stresat din cauza fricii. Părinții cred că cineva l-a păcălit pe fiul lor, că drumul este foarte ușor”.

Discuție în Secția de Medicină Legală, Spitalul Sfântul Pantelimon din Burgas

Diana Dimova, președinta Organizației ”Mission Wings” din Bulgaria: ”Îl căutăm pe Fadi Abbas”.

Doctor, medicină legală (Spitalul Pantelimon, Yambol, Bulgaria: ”Da, chiar acum. Sunt interesat mai tare de ordonanța pentru înmormântare”.

Diana Dimova: ”El (n.r. unchiul lui Fadi) vrea să vadă corpul ca să să știe dacă îl înmormântează în Siria sau aici. Pentru că ne-am gândit că poate din cauza lunii în care a stat aici...”

”Acest caz ne-a zguduit. Nu e este doar o tragedie imensă pentru familie, ci și pentru întreaga societate bulgară”

”Fadi era un minor neînsoțit care căuta azil în Bulgaria și a murit în pădure. Acest caz ne-a zguduit. Nu e este doar o tragedie imensă pentru familie, ci și pentru întreaga societate bulgară, pentru ONG-urile de aici. Într-un fel sau altul, am permis ca această tragedie să aibă loc pe teritoriul nostru”, spune Diana Dimova, președintele Organizației "Mission Wings.

Diana Dimova conduce chiar ONG-ul care a ajutat la identificarea lui Fadi. Nu este primul caz de acest fel în care se implică, în ciuda riscurilor. Autoritățile îi amenință cu dosar penal pe cei care intervin în teren pentru a-i căuta pe migranții dispăruți.

Puțini dintre migranții morți în Bulgaria ajung să fie înmormântați cu demnitate, conform ritualului care presupune îmbăierea și învelirea în pânză a trupului. În schimb, sunt îngropați într-un colt al cimitirului.

”Multe dintre aceste morminte, acoperite cu iarbă, sunt ale migranților sirieni care au murit”

Maher, în cimitirul din Burgas: ”Am contactele a 40 de persoane, despre care nimeni nu știe nimic. Multe dintre aceste morminte, acoperite cu iarbă, sunt ale migranților sirieni care au murit”.

”Eu am pus florile, de asemenea și pe acesta”, spune Maher.

Jurnalist: ”Cine este înmormântat aici?”

Maher: ”Fiul ei (arătând spre telefonul mobil) Toată familia este acum în apel video video, frații și surorile lui. Mama m-a rugat să îi ”vizitez” băiatul. Urmează să citească din Coran în memoria fiului lor”.

Premiera reportajului special realizat de jurnalist Maria Moiș poate fi urmărită astăzi pe toate platformele Euronews România, de la ora 16:00, în cadrul conferinței ”Migrația schimbă Europa”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE