Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea impresionantă a lui Mostafa, un bebeluș evacuat din Gaza: Și-a pierdut un ochi, mama și aproape toată familia în război

Mostafa Qadoura avea doar o săptămână când a avut loc un atac israelian asupra casei sale din Fâșia Gaza. Se întâmpla în luna octombrie, anul trecut. Pătuțul în care se afla a fost aruncat în aer. Un șrapnel a ajuns în ochiul drept care a fost afectat iremediabil. Unul dintre frații lui a murit atunci.

Mostafa a fost evacuat în Egipt câteva săptămâni mai târziu, când spitalul care îl trata a fost asediat de armata israeliană. Au trecut zece luni de atunci și acum a devenit un copil zâmbitor și activ, cu obrajii dolofani. Cu toate acestea, încă se confruntă cu provocări uriașe.

Mama și fratele lui au fost uciși într-un atac

Mama și celălalt frate al său au fost uciși într-un alt atac israelian, la doar câteva zile după ce el a fost evacuat. Micuțul Mostafa va avea nevoie de o serie de intervenții chirurgicale pentru a-i fi ajusta ochiul artificial pe măsură ce corpul său crește. Și nu se știe dacă se va întoarce în Gaza înainte de terminarea războiului.

„Nu știu ce să-i spun când va crește”, a declarat bunica și tutorele său, Amna Abd Rabou, în vârstă de 40 de ani, căreia i s-a permis în aprilie să călătorească în Egipt pentru a avea grijă de el. Ea și Mostafa au zburat în Malaezia luna trecută pentru o intervenție chirurgicală.

Bunica lui Mostafa: „Nu știu ce să-i spun când va crește”

Într-un război care a curmat viața a mii de copii palestinieni și a rănit și mai mulți, povestea lui Mostafa este deopotrivă dureroasă și, în multe feluri, familiară nenumăratelor familii din Gaza devastate și strămutate de luptele dintre Israel și Hamas.

Mostafa este unul dintre cei aproximativ 3.500 de palestinieni, majoritatea copii, care au fost evacuați din Fâșia Gaza pentru tratament medical. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, familiile de acolo au depus cereri pentru evacuarea unui număr de cel puțin două ori mai mare de copii răniți.

Mai mult de 12.000 de copii au fost răniți în război, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății, iar grupurile de ajutor spun că mulți dintre cei cărora nu li s-a permis să părăsească Gaza se confruntă cu rezultate medicale mult mai puțin încurajatoare decât cele ale lui Mostafa.

Peste 12.000 de copii au fost răniți în război

„Întâlnim copii ale căror vieți atârnă de un fir de ață din cauza rănilor provocate de război sau a incapacității lor de a primi îngrijiri medicale pentru afecțiuni precum cancerul”, a declarat Tess Ingram, purtător de cuvânt al UNICEF, agenția ONU pentru copii, potrivit AP.

Mai multe evacuări medicale ar salva vieți și ar îmbunătăți viitorul copiilor răniți, a spus Ingram, „dar, mai presus de orice, avem nevoie de o încetare a focului. Este singura modalitate de a opri uciderea și mutilarea copiilor”.

După atacul de la sfârșitul lunii octombrie, care l-a ucis pe fratele său în vârstă de 4 ani și a rănit-o grav pe mama sa de 22 de ani, Mostafa a fost găsit la câțiva metri distanță de casa distrusă din Jabaliya, în nordul Gazei - se afla încă în pătuțul său, potrivit bunicii sale.

În timp ce Mostafa primea tratament pentru ochiul și fruntea rănite la spitalul Shifa din orașul Gaza, mamei sale i se amputa un picior la un alt spital din nordul Gaza, unde era tratată și pentru răni grave la gât, piept și ochi.

Mama lui Mostafa și 50 de membri ai familiei, uciși într-un atac

„Rudele din jurul meu îmi spuneau să mă rog și să îi cer lui Dumnezeu să îi ia viața pentru a o scuti de durere, dar eu le spuneam că este fiica mea și că voi avea grijă de ea și o voi păstra așa cum este, indiferent de starea ei”, a declarat Abd Rabou, care a lăsat doi copii adolescenți în Gaza în grija soțului ei.

În timp ce încă se recupera după rănile suferite, mama lui Mostafa s-a mutat într-o casă din Jabaliya, unde un atac din 22 noiembrie a ucis-o pe ea, pe fiul ei în vârstă de 6 ani, Bassam, și pe alți 50 de membri ai familiei.

„M-a apucat de mână și mi-a spus că vrea să îl vadă pe Mostafa. Mi-a spus că se teme că nu-l va mai vedea niciodată”

Abd Rabou a declarat că nu știe ce s-a întâmplat cu tatăl lui Mostafa, dar își amintește ce a spus mama acestuia cu o zi înainte să moară.

„M-a apucat de mână și mi-a spus că vrea să îl vadă pe Mostafa. Mi-a spus că se teme că nu-l va mai vedea niciodată”, își amintește Abd Rabou.

Familia lui Mostafa nu știa unde se află micuțul după ce el și alți bebeluși au fost evacuați în noiembrie din spitalul Shifa. Au crezut că ar fi murit până când un unchi a dat peste o știre locală care menționa un copil orfan pe care îl bănuia că este Mostafa.

Unchiul a aflat că Mostafa a fost transferat mai întâi la un spital din Rafah și că urma să fie evacuat în Egipt împreună cu alți 30 de bebeluși bolnavi și slăbiți.

Au învelit bebelușii prematuri care ar fi trebuit să fie în incubatoare în pături pentru a încerca să le țină de cald

Bilal Tabasi, o asistentă medicală care a călătorit cu Mostafa și cu ceilalți evacuați, a declarat că au învelit bebelușii prematuri care ar fi trebuit să fie în incubatoare în pături pentru a încerca să le țină de cald. Trei au murit înainte de a ajunge la granița egipteană.

Mostafa era subnutrit și deshidratat când a ajuns la graniță. De asemenea, a supraviețuit bacteriilor rezistente la antibiotice care i-au infectat rănile provocate de șrapnel, a declarat Tabasi.

„Mostafa a fost cel mai critic caz pe care l-am întâlnit”, a declarat Ramzy Mounir, directorul Spitalului Capitalei Administrative din Cairo.

Ce urmează pentru Mostafa

Nu este clar unde vor merge Mostafa și bunica sa după operația din Malaezia, dar ea speră să se poată întoarce în Egipt și să rămână acolo până la sfârșitul războiului. Oriunde ar ateriza, Abd Rabou a spus că nu se va despărți niciodată de Mostafa, amintindu-și unele dintre ultimele cuvinte ale mamei sale: „Mi-a spus: Dacă i se întâmplă ceva, nu te voi ierta niciodată”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE