Un liceu tehnologic sau o școală profesională, o alegere de viitor sau un compromis? Este întrebarea pe care și-o pun mulți părinți români atunci când aud că drumul pe care copiii lor vor să-l urmeze în viață este unul mai degrabă practic, decât academic. Mentalitățile au început să se schimbe, fiindcă oamenii văd ce oportunități au dacă optează devreme în viață pentru un set de aptitudini reale și aplicabile pe piața muncii.
Practică în străinătate pentru elevii meseriași
Sute de elevi învață la companii din străinătate cu burse Erasmus Plus
Este povestea multora dintre copiii care au ales să se specializeze în medicină veterinară, agricultură, ospătărie și bucătărie sau mecanică auto la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești. Momentul-cheie în care-și dau seama că drumul ales are un viitor asigurat este experiența de practică în străinătate prin programul Erasmus Plus, pe care o au în clasa a X-a. Acești elevi, peste 40 la număr, au petrecut două săptămâni la Istanbul, în Turcia, unde au lucrat la diverse companii. În ochii lor, viitorul este deja un drum deschis, iar visul de stabilitate și libertate financiară începe să devină realitate.
Alexandra a crescut la țară. În curte, familia avea multe animale și, de mică, s-a ocupat de ele. Dragostea pentru acestea a determinat-o să aleagă medicina veterinară ca drum în viață. Și nu este singura, colegii ei au povești similare.
Reporter: Din experiența pe care ai avut-o până acum, este ceva ce ți-ai dori să faci mai departe?
Alexandra: „Mi-aș dori să fac operații, probabil voi continua tot în țară la facultatea de medicină la USAMV. Îmi doresc să-mi deschid propriul cabinet, sper să reușesc să obțin niște fonduri europene și să pornesc singură, de la zero.”
Reporter: Ce îți place cel mai mult la practică?
Alexandra: „Faptul că ajutăm niște suflete și că eu personal pot să fiu de ajutor pentru cineva.”
Această imagine despre drumul profesional ales în viață o au toți elevii care învață medicină veterinară. Și nu sunt singurii. Colegii lor care fac practică în sere și studiază agroturismul au aceeași impresie. Sunt pe drumul cel bun și fac o muncă din plăcere.
„Mi-a plăcut să lucrez cu plantele, cu natura, îmi plac foarte mult florile, îmi place să cumpăr flori și mai ales trandafiri, sunt florile mele preferate”, a povestit Maria pentru Euronews. Primul contact cu natura l-a avut când a început să aibă grijă, cu bunica ei, de grădina de la țară.
Mulți dintre colegii ei au povești similare, însă nu toți au știut din start că acesta este drumul potrivit pentru ei în viață.
„În primele săptămâni nici eu nu prea am fost de acord, adică n-a fost foarte mare bucuria noastră să intru la profesională pentru că am învățat pentru examen și nu am luat nota dorită ca să intru unde voiam, la economic. Acum, însă, chiar nu regret că am intrat la profesională și sunt în profilul acesta, chiar îmi place”, a povestit Elena.
Pe lângă cunoștințele de limba engleză, unii dintre elevi trebuie să dovedească și abilități tehnice avansate ca să prindă o bursă Erasmus Plus. Este cazul celor care au ales mecanica auto.
Ricardo: „Mie personal îmi plac mașinile, să le conduc și pentru că am o pasiune în a le conduce, de abia aștept să-mi iau permisul, vreau să știu să le repar, să le fac frumoase după placul meu și să ajut și oamenii din jurul meu să ajungă și ei la un nivel la care să le placă mașina lor”.
Pasiunea lui pentru autoturisme a început când a stricat o mașinuță pe care o primise cadou de la părinți.
„Mama mi-a spus: Acum stai și repar-o. M-am chinuit eu cel puțin trei zile și nu mi-a ieșit. I-am dat-o lui tata s-o repare și m-am decis că vreau să învăț și eu să fac asta”, a explicat Ricardo.
Un alt factor motivant pentru acești elevi este independența financiară pe care o pot obține devreme în viață cu o meserie învățată și practicată încă din timpul liceului. Majoritatea a avut și un exemplu care i-a inspirat să încerce acest drum. Un tânăr care-și descoperă din timp vocația nu va ajunge să se numere printre acei aproape 20% dintre românii cu vârste cuprinse între 15-29 de ani care nu figurează nici la școală, nici în câmpul muncii. Dar și cine alege această cale a învățământului dual, e bine să știe că nimic nu se realizează fără pasiune și efort. Doar așa obții vocație prin educație.